SOCIAL

Depozitul neconform de DESEURI de la REMETEA A FOST INCHIS!

Depozitul neconform de DESEURI de la REMETEA A FOST INCHIS!

Depozitul neconform de DESEURI de la REMETEA A FOST INCHIS!2

Reprezentantii Consiliului Judetean Sibiu au participat miercuri si joi la receptiile lucrarilor privind inchiderea depozitului neconform de la Remetea (Dealul Daii) si cele pentru noua statie de sortare consturita langa Sura Mica. Cele doua lucrari fac parte din proiectul ”Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Sibiu” a carui valoare este de 80,3 milioane lei fara TVA.

Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana, prin POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar contributia financiara a Consiliului Judetean Sibiu la acest proiect este de 10,7 milioane lei. Uniunea Europeana si bugetul de stat al Romaniei contribuie cu 69,6 milioane lei.

”Este o reusita acest proiect care, chiar daca multi nu realizeaza inca importanta lui, ne va aduce numai beneficii. Si ma gandesc doar la eliminarea riscurilor de poluare pe care le produceau zi de zi vechile gropi de gunoi. Este si cazul ultimei dintre ele, cea de la Remetea, care polua jumatate din Sibiu cu fumul rezultat in urma arderii deseurilor. Acum este un loc care aproape seamana cu un parc”, declara Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.

Prin acest proiect au fost inchise 5 depozite neconforme la Agnita, Avrig, Cisnadie, Remetea (Sibiu, Dealul Daii) si Talmaciu. In acelasi timp sunt aproape de receptie lucrarile la doua statii de compostare la Sura Mica si Tarnava si a unei statii de sortare la Sura Mica, acesta din urma receptionata fara obiectii in cursul zilei de ieri. La acestea se adauga achizitionare de pubele pentru intregul judet.

Istoricul gropii de gunoi din Dealul Daii, denumita si Remetea, arata ca depunerea deseurilor in aceasta locatie a inceput in 1983 si s-a finalizat in 2004, timp in care s-au depozitat aproape un sfert de milion de metri cubi. Pe langa lucrarile realizate conform normelor europene, cea mai spectaculoasa si vizibila este reducerea suprafetei la 41 la suta din ceea ce a fost in 2004, de la 119.700 mp la 49.700 mp, acoperiti cu pamant si gazon.

Lucrarile au durat 12 luni si au o valoare de aproape 11 milioane de lei, fiind si cea mai scumpa inchidere din cele 5, din cauza volumului impresionant de deseuri depozitate.

In statia de Sortare Sura Mica, care a costat 11,5 milioane de lei, se vor sorta aproximativ 20 de mii de tone de deseuri colectate separat (materiale plastice, hartie, carton, metale). Se estimeaza ca statia va prelucra anual 9 mii de tone de carton si hartie si 11 mii de tone de metale si materiale plastice.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275