Prezent la Congresul National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Sibiu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, avertizeaza ca romanii trebuie invatati cu obiceiuri alimentare sanatoase si trebuie educati sa se duca periodic la medic pentru a-si verifica sanatatea.
„90% din pericolul mortal nu se vede. Este lipsa de educatie la nivelul populatiei, aceste obiceiuri alimentare nesanatoase, cu care ne invatam din copilarie. Faptul ca populatia noastra nu este invatata si nu accepta ca trebuie sa isi efectueze periodic controale medicale individuale. (…) Va trebui sa educam copiii, tinerii, sa aiba un stil de viata cat se poate de sanatos. Lucrurile acestea in alta parte s-au facut si se fac”, a spus prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu.
Acesta a dat exemplul Finlandei, unde s-a redus cu 60% incidenta bolilor cardiovasculare printr-un sistem de educatie intensa a populatiei. La fel si in SUA, in ultima jumatate de secol s-a redus la jumatate incidenta bolilor cardiovasculare, prin educarea copiilor inca din scoala.
„Educarea populatiei, greu de facut, dar posibil. Sa educam populatia sa faca miscare in mod rational. Sa se prezinte la medic periodic pentru control. Sa urmeze tratamentul, indicatiile medicale. Astea ar fi indicatiile noastre ca sa stavilim aceasta mai mult decat epidemie, este o pandemie, de diabet, de boli metabolice, de boala cronica de rinichi, ne pandeste un pericol urias”, avertizeaza prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu.
El atrage atentia ca educatia noastra ar trebui „sa se axeze pe un comportament alimentar sanatos. Asta trebuie spus, comportamentul alimentar sanatos inseamna nu numai ce mananca, ci cand, cum. Cum se prepara alimentele”.
Seraficeanu recomanda mare atentie tuturor medicilor si nutritionistilor care dau sfaturi privind alimentatia, copiilor si adolescentilor. „In Franta, in ultimii zece ani au fost mii de adolescente care au murit prin anorexie nervoasa. (…) atentie ce propunem copiilor si adolescentilor”, spune Presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.
Un procent de 65% din populatia adulta a Romaniei este supraponderala si obeza, ceea ce ii ingrijoreaza pe medici. Si in viitorii ani este posibil ca si in Romania medicii sa nu ii mai poata explica la fel de usor unui pacient ce risca fiind obez, daca se va aplica o lege care acum exista in SUA, unde medicii au voie sa discute despre obezitate cu pacientii numai daca acestia vor asta, ca sa nu se simta jigniti sau discriminati, a aratat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
„Medicii din SUA nu are voie sa discute cu pacientul lui despre obezitate, decat daca acesta ii cere. In momentul in care ii spui pacientului ‘esti obez’, te poate da in judecata. Nu discuti despre obezitate decat numai daca vrea el, pentru ca se considera discriminare”, explica dr. Maria Mota.
Viitorul presedinte al Societatii Romane de Diabet, profesorul Serafinceanu crede ca „aceasta legislatie se va implementa si in tarile europene in curand. 65 % din populatia adulta la noi, in unele zone din SUA depasesc 70% persoanele supraponderale si obeze. E deja un fenomen social complicat”.
Peste 900 de specialisti au discutat saptamana aceasta, la Sibiu, despre alimentatia nesanatoasa, in cadrul celei de a 41-a editii a Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Sursa: Agerpres
Foto: cugetliber.ro