Modul in care tinerii erau educati in perioada comunista, amintiri despre Somii Patriei si UTC vor reveni in actualitate in cadrul proiectului “Tineret in comunism”, organizat de catre Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu, in colaborare cu Academia Evanghelica Transilvania, Fundatia “Hanns Seidel” si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Conferinta din perioada 7 aprilie -8 mai 2016 va aduce in discutie aspecte ale regimului totalitar din Romania in perioada comunista si va fi insotita si de o expozitie care va fi vernisata in foaierul Bibliotecii Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, in 8 aprilie, la ora 17.00.
Proiectul expozitional interactiv: „Tineretea mea in comunism (OUT of the BOX) este realizat de CNSAS si va include, pe langa panouri informative, materiale audio-video, obiecte reprezentative, o serie de workshopuri pentru studenti si elevi, care se vor desfasura in sediul bibliotecii, in perioada 10 aprilie – 8 mai. Toate sistemele totalitare au aratat un interes deosebit pentru tineret. Pentru a-si asigura adeziunea tinerei generatii, regimurile totalitare au dezvoltat programe speciale de inregimentare a tinerilor in structurile sistemului. Regimul comunist din Romania se incadreaza in aceeasi linie. De la Soimii Patriei pana la UTC, tinerii erau ghidati prin grija Partidului spre evolutia inspre omul multilateral dezvoltat, care sa contribuie la ridicarea Romaniei socialiste pe noi culmi ale bunastarii.
In acelasi timp, tinerele generatii au fost cele care, prin deschiderea spre nou – o deschidere pe care sistemul opresiv al PCR nu a reusit sa o blocheze cu adevarat – au erodat constant structurile sistemului, ducand in cele din urma la caderea acestuia.
Conferinta se va desfasura la Centrul de conferinte „Hans Bernd von Haeften” (Str. Livezii nr.55), iar comunicarile vor fi sustinute de specialisti in domeniu, printre care se numara prof. univ. dr. Dragos Petrescu (Presedinte al Colegiului C.N.S.A.S.), prof. univ. dr. Sorin Radu (Decan – Facultatea de Stiinte Socio-Umane – ULBS), prof. univ. dr. Virgiliu Tarau (Vicepresedinte al Colegiului C.N.S.A.S.), dr. Peter Wurschi (Fundatia Etersberg / Universitatea din Erfurt). Participarea la conferinta este gratuita, iar organizatorii asigura traducere simultana.
Parteneri ai proiectului sunt Revista Transilvania si Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu.
Foto: www.youtube.com, crestesicalatoreste.wordpress.com