SOCIAL

Dezvaluiri din expeditia sibiana in Siberia: Am mancat carne si organe de ren si de cal crude, la -54 de grade Celsius

Dezvaluiri din expeditia sibiana in Siberia: Am mancat carne si organe de ren si de cal crude, la -54 de grade Celsius

expeditie

Aproape 30.000 de km parcursi, au indurat temperaturi de -54 grade Celsius, au mancat carne cruda de ren si au facut baie in cel mai adanc lac din lume, Baikal. Acestea sunt bornele celei mai dure expeditii sibiene in Siberia, organizata de clubul off-road din Sibiu Discovering Transylvania, cu sprijinul ApaNova si al canalului de televiziune Digi World, in timpul acesteia fiind facute filmari pentru un documentar.

Unul din membrii expeditiei, hunedoreanul  Sebastian Popescu, in varsta de 41 de ani, povesteste ca, in 18 septembrie 2014, opt prieteni, intre care si el, au plecat din Bucuresti, intr-o expediţie, cu trei jeep-uri, trecand prin Hunedoara, apoi prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus si Rusia. Din Moscova, temerarii au plecat spre Novosibirsk, al treilea mare oras al Federaţiei Ruse, urmatoarea destinaţie fiind Irkutsk, pe malul Baikalului, cel mai adanc lac din lume. Dupa aproape doua luni, cei opt pasionaţi de calatorii au ajuns la Tiksi, o localitate situata la aproximativ cinci grade nord de Cercul Polar, parcurgand in total aproape 30.000 de kilometri.

„Au fost momente in care am crezut ca nu vom mai ajunge inapoi acasa (…). Zile intregi nu am vazut decat gheaţa si zapada. Am mancat carne si organe de ren si de cal crude, ingheţate, conserve din carne de vita expirate in 2009, care faceau parte din rezerva militara. Am facut sauna si apoi m-am aruncat in copca in cel mai adanc lac din lume: Lacul Baikal”, povesteste Sebastian Popescu, unul dintre puţinii romani care au reusit sa treaca de Cercul Polar de Nord si care mai spune ca a intalnit un om ce implinea 36 de ani si nu mai vazuse niciodata un european.

Popescu povesteste ca a reusit sa reziste la temperaturi care au scazut sub minus 50 de grade Celsius, in condiţiile in care, la aceste temperaturi extreme, atunci cand respiri ai impresia ca „inghiţi ace din gheaţa care iţi trec prin gat si iţi ajung in plamani”.

„Chiar si cu echipament special, la minus 30 si ceva de grade in cateva minute mainile iţi inţepenesc”, spune Sebastian Popescu.

Temerarul hunedorean isi aminteste ca au fost mai multe momente dificile in calatoria spre Siberia si inapoi. “La un moment dat, eram deasupra apei, pe gheaţa, si aceasta incepea sa se topeasca. Impreuna cu un prieten am iesit din masini si incercam sa ghidam jeepurile sa ajungem la mal. Cei care erau in masini nu au auzit si nu au vazut. Eu, de jos, cu faţa la jeepuri si cu spatele catre mal, am vazut cum se crapa gheaţa. Ca un trasnet pe sub masinile de teren si pe sub mine. Si acum mi se face pielea de gaina cand imi amintesc. M-am gandit ca singura sansa este sa mergem inainte. Am reusit! Cand am urcat in masina prietenul meu si-a dat seama ca eram schimbat la faţa si ca se imtamplase ceva. Nu m-a intrebat nimic. Abia dupa ceva timp am povestit”, spune Sebastian.

Acesta povesteste ca cel mai placut moment a fost o baie in copca, dupa sauna. „Niciunul nu am vrut sa plecam din Siberia fara sa incercam renumita «bania», o sauna urmata de o baie in apa ingheţata, in copca. Sa iesi de la sauna aburind, sa mergi pe zapada cu picioarele goale pe malul lacului Baikal si apoi sa te arunci in copca! Am rezistat cateva secunde. Si nu am racit!”, isi aminteste Sebastian.

Hunedoreanul spune ca a fost foarte impresionat de oamenii acelor locuri. “Oamenii sunt minunaţi. Iţi dau sfaturi, sar imediat sa te ajute cu tot ce le sta in putinţa. In vocabularul lor nu exista cuvantul «mulţumesc» pentru ca ei sunt crescuţi si educaţi sa sara in ajutor si nu este nevoie sa spui ceva ca sa araţi recunostinţa”, spune Sebastian Popescu.

El a relatat ca s-au abatut de la traseul normal pentru a ajunge la Verhoyansk, un mic orasel unde la inceputul secolului trecut s-au inregistrat minus 68,5 grade Celsius, spunand ca au fost primiţi de catre primarul orasului, care le-a inmanat diplome si le-a povestit ca in acea zona iarna se ating temperaturi de minus 60 de grade Celsius.

„Acolo scolile se inchid doar daca temperaturile scad sub minus 50 de grade Celsius si exista un heliport care deserveste permanent urgenţele medicale. Dupa discuţia oficiala, am fost invitaţi la masa. Am mancat carne si organe de ren. Ni s-au servit crude, ingheţate pe un stick. Arata cam ca si frigaruile noastre, insa sunt foarte nutritive. Am mancat de pe un stick si apoi nu am mai mancat 24 de ore, atat de saţioase au fost”, a povestit Sebastian Popescu.

El a mai spus ca una dintre cele mai frumoase amintiri este cea legata de orasul Tiksi, cel mai nordic punct locuit permanent de pe glob, situat la aproximativ cinci grade nord de Cercul Polar.

„Tiksi este un oras mic unde, in medie, ajung cinci turisti la doi ani. Noi am fost opt si cu jeepurile. Ne-au chemat la scoala sa le vorbim copiilor, spune amuzat Sebastian Popescu, adaugand ca ar repeta oricand calatoria.

Imbracamintea folosita in expediţia in Siberia a fost special creata special pentru cei opt intr-o fabrica din Timisoara, gecile, pantalonii si manusile fiind facute din puf de gasca si costand 1.800 de lei de persoana.

„Bocancii i-am comandat pe net. Sunt facuţi din cauciuc natural, iar inauntru au pe talpa un fel de pasla groasa. In sus, este material impermeabil la exterior si un material matlasat foarte gros la interior. Pe picior era o panza cu captuseala de aluminiu ca sa menţina temperatura constanta”, explica Sebastian Popescu, susţinand ca nu va face niciodata un calcul privind costul calatoriei, intrucat, probabil, s-ar „ingrozi”.

In Romania, Sebastian Popescu are o mica afacere: plimba straini pasionaţi de off-road prin munţii din Romania.

Sursa: Mediafax

Galerie foto


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757