CULTURA

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sibiu dupa un deceniu

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sibiu dupa un deceniu

Iubitorii de muzica clasica au ocazia sa-l revada pe dirijorul Cristian Mandeal, care a venit in Sibiu dupa 10 ani, pentru concertul simfonic organizat de Filarmonica de Stat Sibiu. Alaturi de Cristian Mandeal va urca pe scena si solista Oxana Corjos.

Conferinta Sala Thalia, Ioan Bojin, Cristian Mandeal, concert simfonic

Sursa Foto: Razvan Negru

Programul concertului  simfonic de joi, 11 februarie, gazduit de Sala Thalia cuprinde „Simfonia a IV-a in re minor, op. 120” de Robert Schumann, o simfonie de sine statatoare si „Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra in Si bemol major, op.83” de Johannes Brahms, o  simfonie cu pian.

La conferinta de presa, din data de 10 februarie, au vorbit despre concert si muzica clasica, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin si dirijorul Cristian Mandeal.

Directorul general a precizat in conferinta de presa ca, prin prezenta sa,  dirijorul va transforma concertul de joi intr-un eveniment exceptional.

„Este o prezenta remarcabila care ne bucura enorm, maestrul Mandeal va face din concertul de joi seara un eveniment exceptional si unul dintre cele mai importante, el a revenit la Sibiu dupa 10 ani. In tot acest timp au aparut schimbari, in orchestra sunt cativa tineri care fac parte din orchestra nationala de tineret, un proiect demarat de maestrul Cristian Mandeal, care a devenit un ansamblu emblematic pentru Romania deja foarte recunoscut in strainatate pentru calitatea exceptionala a performantelor muzicale”, a declarat Ioan Bojin, directorul general al Filarmonicii de Stat Sibiu.

„Nu poti face muzica decat cu placere, bucurie, dorinta si cu ambitia de a o realiza”

Maestrul Cristian Mandeal este incantat ca a gasit la Sibiu o orchestra tanara, foarte bine pregatita cu pasiune pentru muzica. „Am avut o foarte buna intalnire cu orchestra din Sibiu, surprinzatoare in sensul ca eu am dirijat la Sibiu cu aproape 40 de ani in urma, au fost  primii mei ani de dirijor. Dupa 10 ani gasesc o orchestra noua, proaspata, tanara si cu un potential diferit, in sensul bun al cuvantului. Acesti oameni tineri sunt foarte bine pregatiti instrumental si au un apetit pentru muzica, care este determinat in a crea performante. Nu poti face muzica decat cu placere, bucurie, dorinta si cu ambitia de a o realiza”, a declarat dirijorul.

„Programul concertului  de joi a fost ales cu o anumita intentionalitate, in sensul unor criterii de diversitate si de unitate. Schumann si Brahms sunt doi compozitori ai secolului al XIX-lea fara de care istoria muzicii nu s-ar putea imagina. Unitatea este sugerata de faptul ca cei doi fac parte din aceeasi familie de artisti intelectuali germani. Schumann este un proaspat romantic care s-a inspirat si a fost influentat  din propria muzica de pian pe care a transcris-o in orchestra, iar Brahms este un mare constructivist de natura betoveniana, numit de altfel romanticul clasic, de aici rezulta diversitatea”, a spus maestrul Mandeal.

Biletele la concert au fost puse in vanzare luni, 8 februarie, pretul unui bilet fiind de 16 si 20 lei. Toate biletele s-au epuizat, in conditiile in care Filarmonica are aproximativ 340 de abonamente pentru anul 2016, iar sala are 430 de locuri.

Muzica este un fenomen viu, daca ii dai viata persoanele vor fi sensibilizate!

Dirijor Cristian Mandeal, conferinta Sibiu

Dirijorul Mandeal a mai spus in conferinta de presa despre interesului tinerilor pentru muzica clasica si despre faptul ca poti determina publicul sa revina in sala de concert daca ii oferi un produs, o muzica, de calitate.

„Se poate constata ca majoritatea publicului o formeaza generatia matura si cea in varsta, mai putin cea tanara care ajunge la muzica cu timpul. Tineretul are o anumita timiditate fata de o muzica care i se pare prea serioasa pentru varsta lor. Eu cred ca atractia publicului depinde de calitatea produsului pe care il oferi. Muzica este un fenomen viu si daca reusesti sa ii dai viata nu exista persoana care sa ramana insensibila la fenomenul muzical, oricat de putina pregatire muzicala ar avea.  Muzica este un produs uman este poate cea mai extraordinara inventie a spiritului uman, pentru ca ea nu imita nimic din natura, ea este un univers in sine si un limbaj universal”, a precizat dirijorul Cristian Mandeal.

Maestrul Mandeal a mai vorbit si despre un „noul val” de dirijori, precizand ca Sibiul se bucura de varful valului de dirijori, Gabriel Bebeselea. Acesta considera ca Gabrieil Bebeselea are talent, adica are capacitate de a da viata unor texte abstracte care inseamna partitura, „interpretul fiind la fel de creator ca si compozitorul”.

Cristian Mandeal se bucura astazi de notorietate pe plan naţional şi internaţional, in urma unei activitati profesionale neintrerupte timp de patru decenii. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” (Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti), specialitatile pian, dirijat, compozitie, s-a perfectionat la Berlin cu Herbert von Karajan (1980) si la München cu Sergiu Celibidache (1990). Dupa ce, succesiv, a fost Dirijor permanent al Filarmonicilor din Targu Mures si Cluj, il gasim Dirijor principal (1987-2010) si Director general (1991-2010) al Filarmonicii „George Enescu” Bucuresti, perioada in care a ridicat nivelul acestei institutii la standarde foarte inalte, recunoscute atat in tara cat si in strainatate. A fost, de asemenea, Director artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu” (editiile 2001 şi 2003).


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349