Presedintele Traian Basescu a lovit doi candidati la presedintie dintr-o data. Luni seara, la emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV, presedintele a declarat ca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997 si 2001, fiind ajutat de un alt candidat, Teodor Melescanu sa ascunda acest lucru.
Seful statului a spus ca unul dintre candidati trebuie sa recunoasca ca este ofiter acoperit, pentru ca altfel, „ii va ranji in fata fostul sef”. Basescu a declarat ca Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in timp ce era procuror, fapt ce reprezinta „o ilegalitate constitutionala”, „o incompatibilitate”, potrivit Constitutiei vechi.
„Ii va ranji, cand va fi presedinte. Ca ii ranjeste acum, cand este prim-ministru, inca mai merge”, a continuat Basescu la Realitatea TV.
„Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada 1997-2001 a fost ofiter acoperit al SIE”, a anuntat presedintele, precizand ca acest lucru arata si „saltul lui”.
„A fost, in perioada 1997-2001, ceea ce explica si propulsarea lui de la Parchetul de la Judecatoria de sector direct in Parchetul General. Nu este nicio bomba, este o realitate pe care eu sunt gata sa o demonstrez”, a mai anuntat Basescu.
Anterior acestui anunt, in aceeasi emisiune, presedintele spusese ca nu se va termina campania electorala si el va vorbi despre subiectul ofiterului acoperit care este printre candidatii la Presedintie, mentionand ca „nu va fi un cost legal”. El spusese ca ii va face acelui candidat un bine, de fapt. „O sa ii fac unui candidat un bine, fara sa prezint documente de la Servicii”, spusese Basescu. El mai spusese ca nu va face luni seara dezvaluirea.
„Am vazut ce s-a intamplat, dupa afirmatia mea ca exista un fost ofiter acoperit. Doamne, ce campanie! Nu vorbesc de Melescanu, ce sa spuna? E ca intre ei, asa? Ce sa spuna? Am sa ii fac un bine cu forta, fara sa folosesc documente de la Servicii, dar voi aduce argumente convingatoare”, spusese Basescu.
El mentionase ca dupa ce Robert Turcescu a facut anuntul privind apartenenta la un Serviciu, nu a mai putut sa vorbeasca, pentru a nu se interpreta ca gestul ziaristului ar avea vreo legatura cu presedintele.
Basescu a precizat, apoi, ca nu stie ce a vrut sa faca Turcescu prin anunt si ca nu stia despre acesta decat ca este ziarist. Presedintele a mai spus ca nu crede ca Turcescu este ceea ce a spus.
In 19 septembrie, dupa primele declaratii ale sefului statului privind existenta unui ofiter acoperit printre candidatii la Presedintie, intrebat intr-un interviu daca a fost ofiter acoperit al unui serviciu de informatii, premierul Victor Ponta a raspuns ca, si daca ar fi fost, tot ar fi trebuit sa spuna ca nu a fost.
”Daca as fi fost, trebuia sa va spun tot nu”, a raspuns Ponta.
Ponta a sustinut ca Traian Basescu foloseste cu un scop pur electoral o problema importanta a societatii romanesti, care tine de increderea in institutii.
El a precizat atunci ca a discutat cu sefii SRI si SIE, George Maior, respectiv Teodor Melescanu, despre declaratiile lui Traian Basescu privind ofiterul acoperit.
Basescu a declarat ca l-a intrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Melescanu, daca in Guvern sunt fosti ofiteri acoperiti ai Serviciului, iar acesta a invocat, in loc sa raspunda, HG care extindea protectia si asupra fostilor ofiteri.
Intrebat daca faptul ca Victor Ponta a fost si ofiter acoperit si procuror nu este o ilegalitate, presedintele Traian Basescu a spus ca este „o ilegalitate constitutionala”.
Basescu a spus ca la numirea Guvernului a intrebat telefonic daca exista ofiteri acoperiti in Executiv. „La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci cand sunt instalari de guverne, pentru ca ma obliga Constitutia sa-i numesc si n-am ce face. Dar atunci am intrebat telefonic. Mi s-a spus ca nu este niciun ofiter acoperit, am inchis subiectul, imi veneau de la Parlament, oricum trebuia sa-i validez. Si chiar mi-aduc aminte ca am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiter acoperit. Nu mi-a dat prin cap ca ar fi rezervisti acoperiti”, a afirmat Basescu, la Realitatea Tv.
“Oricum n-aveam ce sa fac, pentru ca pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru”, a mai spus el.
Seful statului a explicat ca „nelinistea” i-a fost starnita in momentul in care senatorul Valer Marian a facut o interpelare privind calitatea de ofiter SIE a lui Victor Ponta. „Nu atat interpelarea, cat lipsa de raspuns si pe urma discutiile din presa”, a mai spus Basescu.
„Dramatica e minciuna. Dramatica e incompatibilitatea. Ponta avea studii juridice si mare lucru daca nu se si pregatea sa devina doctor si el nu respecta art. 131 din Constitutie cu incompatibilitatile procurorilor”, a afirmat Traian Basescu, precizand ca in Constitutia veche la art. 131 este stipulata „incompatibilitatea dintre procuror si orice alta activitate”.
Senatorul Valer Marian i-a adresat premierului o interpelare, in 02.09.2013, in care parlamentarul, invocand dreptul romanilor de a cunoaste „partile nebuloase” din trecutul conducatorilor, formula 30 de intrebari. Printre altele, Valer Marian il intreba pe premier daca si-a batut bestial tatal, daca a intretinut la Paris „relatii nefiresti” cu un fost ofiter SIE si daca a participat la orgii sexuale intr-un hotel din Targu Jiu.
Cea de a sasea intrebare din interpelarea lui Valer Marian viza colaborarea lui Victor Ponta cu SIE: „Daca este adevarat ca in anul 1997, in timp ce erati procuror, ati fost racolat de Serviciul de Informatii Externe (SIE) de catre generalul Cornel Biris si daca ati activat in unitatea deplin conspirata denumita «Umbre» sau H? Daca ati fost trimis la specializare antimafia in Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror sef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie”.
Sursa: Mediafax