SOCIAL

Domeniul in care avem deficit de 20.000 de oameni si ce facultate sa urmezi pentru un job sigur si bine platit

Domeniul in care avem deficit de 20.000 de oameni si ce facultate sa urmezi pentru un job sigur si bine platit

 academician dan ioan tufis - sibiu 2015Romania se confrunta cu un deficit de 20.000 de specialisti in IT, iar acest numar va creste si va incetini dezvoltarea informatica a administratiei publice, este de parere academicianul Dan Ioan Tufis.

Prezent la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, in cadrul Scolii de vara Eurolan 2015 – Linguistic Linked Open Data, academicianul sustine ca cel mai afectat sector este cel al administratiei publice, care nu poate concura cu firmele de IT, din cauza salariilor mici.

„Este o mare criza de informaticieni in Romania. Maine daca ar veni 20.000 de informaticieni, ar cam acoperi necesitatile. Din ce in ce mai multe companii straine vin in Romania, pentru ca nivelul de scolarizare de aici este competitiv. Studentii ies destul de bine pregatiti, mai ales pentru ce au nevoie companiile. Acestea vin in Romania pentru ca au munca bine calificata, relativ ieftina. De pilda, Oracle va deschide un ansamblu de firme in Iasi si a anuntat ca are nevoie de 3.000 de IT-isti. Ei bine, toate scolile de IT din Romania, produc, impreuna, 2.500, poate 3.000 de IT-isti. A venit SAP, poate cea mai importanta companie in domeniul gestiunii informatiilor publice si are nevoie de 1.000 de consultanti. La acest deficit adaugam si migratia celor mai buni studenti, in strainatate“, a declarat Dan Ioan Tufis.

Acesta avertizeaza ca Romania va avea o mare problema in viitor, pe masura ce administratia publica se va informatiza. „Pe masura informatizarii societatii, necesarul de specialisti in IT va creste continuu. Speram sa vedem toata administratia publica informatizata, dar pentru asta e nevoie de oameni care sa opereze, sa intretina toate aceste servicii. La noi, daca pica sistemul national de telecomunicatii, nu e mare drama. In SUA, de pilda, e o mare nenorocire, pentru ca de la furnizarea energiei pana la curatenia strazilor, totul este informatizat. In Statele Unite, in special, a fost influx de informaticieni din intreaga lsume si tot au nevoie. Noi suntem abia la inceputul informatizarii la scara nationala”, este de parere Dan Ioan Tufis.

 Solutia: locuri mai multe in facultati si salarii mai mari

 Dan Ioan Tufis spune ca exista doua solutii pentru a rezolva aceasta probelama: o cifra de scolarizare mai mare si salarii mai atractive. „Deficitul va spori daca nu se iau masuri. Care ar fi solutia? Probabil ca ar trebui marite cifrele de scolarizare, s-ar putea sa se mai umble si la salariile tinerilor. In conditiile in care, in domeniul public, un tanar absolvent are 1.200 lei si orice companie de IT ofera cel putin 4.000 lei, nu exista nicio sansa ca acesta sa fie pastrat in sistemul public. Iar sistemul public are nevoie de informaticieni ca de aer, pentru ca totul in administratia publica se informatizeaza. Si, cine o sa stea? Se pare ca s-au mai inteles aceste lucruri si, in consecinta, se mai umbla la nivelul de salarizare, iar de la 1 ianuarie, orice tanar absolvent de studii superioare va porni de la 2400 de lei, nu de la 1200 lei. Inca e putin, dar e un pas”, crede acad. Tufis, care adauga faptul ca „alfabetizarea cibernetica“ trebuie sa inceapa chiar din scoala primara. „Deja vedem copii cu tablete, uneori chiar inainte sa mearga la gradinita. Sigur, una e sa utilizezi un dispozitiv mobil de prelucrare a datelor si alta e sa cunosti ce ce se intampla in spate. Dar, in multe licee care au programe de informatica, copiii buni, de clasa X-a, a XI-a, a XII-a pot satisface foarte bine necesitatile generale ale unei societati informatizate. Sigur, cu studii universitare, mergi la alte niveluri, dar, si asta ar fi o masura care cred ca este avuta in vedere de Ministerul Educatiei“.

In privinta cifrei de scolarizare si a nivelului salarial, Dan Ioan Tufis este de parere ca „intre 5.000 si 10.000 de absolventi, la toate nivelurile, ar fi o cifra rezonabila. Iar, presupunand ca in domeniul privat salariile vor ramane fixe, desi ma astept ca odata cu cresterea lor din domeniul public sa creasca si oferta companiilor, un minim pentru entry level ar fi de 4000 lei“.

Partea buna, oportunitati pentru tineri

Singura parte buna a acestei probleme o constituie, in opinia academicianului, faptul ca tinerii au optiunea de a se orienta spre o meserie in care, la terminarea facultatii, au un loc de munca asigurat. „ Situatia generala este ingrijoratoare dar, pe de alta parte, este o veste foarte buna pentru tinerii care nu stiu ce meserie sa isi aleaga. Nu este o meserie usoara, e multa munca, dar eu cred ca majoritate tinerilor romani pot face fata programelor analitice. Sigur, unii vor performa mai mult, altii mai putin, fiecare la nivelul la care este capabil. Dar nici nu este nevoie doar informaticieni super-pregatiti, ci exista loc pentru fiecare, la nivelul la care este“.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309