SPORT

Doua saptamani pana la startul celui mai dificil raliu hard enduro din lume de la Sibiu

Doua saptamani pana la startul celui mai dificil raliu hard enduro din lume de la Sibiu

Doua saptamani pana la startul celui mai dificil raliu hard enduro din lume de la Sibiu

Red Bull Romaniacs 2014 debuteaza pe 13 iulie cand riderii vor ajunge la Sibiu pentru prima zi de verificari administrative si tehnice. Prologul, showul din centrul orasului care stabileste ordinea de start pentru prima zi din munti, este programat pe 15 iulie incepand cu ora 17:30. 350 de rideri din intreaga lume vor incerca sa isi depaseasca limitele pe traseele din Carpati urmand ca pe 19 iulie sa aflam castigatorii celei de a 11-a editii a raliului.

Dupa cum au evoluat riderii din etalonul mondial in primele luni ale anului si dupa declaratiile celor mai tineri dintre ei se pare ca in acest an vom avea o lupta extrem de stransa pentru castigarea clasei Gold. Graham Jarvis, castigatorul din 2013 si omul record de la Red Bull Romaniacs (are in total patru titluri), este determinat sa isi apere titlul in fata mult mai tinerilor Jonny Walker si Alfredo Gomez. Walker a pierdut podiumul anul trecut dupa ce in 2012, la prima participare s-a clasat pe locul trei, si declara ca a capatat suficienta experienta si s-a antrenat mult pentru ca in acest an sa isi atinga obiectivul. Daca britanicul de la KTM va izbuti sa fie cel mai rapid la finalul celor patru zile in munti atunci, Walker, la cei 23 de ani, va deveni cel mai tanar castigator al Red Bull Romaniacs. Alfredo Gomez este coechipierul lui Graham Jarvis la Husqvarna, iar cu doar o cursa de enduro extrem castigata pana acum spera sa arate ca s-a transformat dintr-un rider de trial intr-unul de enduro extrem castigand Red Bull Romaniacs. Spaniolul a debutat anul trecut in cel mai dificil raliu hard enduro din lume si a izbutit sa termine pe locul doi, chiar daca se afla la prima sa cursa unde trebuia sa navigheze dupa GPS. In plus, Andreas Lettenbichler castigatorul din 2009 va veni pentru prima data la Sibiu in postura de pilot oficial KTM. Pana in 2014, in cariera sa din hard enduro, riderul german nu a fost pilot oficial al unei echipe de uzina si este hotarat sa dea tot ce poate pentru a-si imbunatati locul patru de anul trecut. In plus, acum are toate ingredientele pentru a recastiga raliul. Chris Birch vine in Europa special pentru Red Bull Romaniacs dorindu-si sa revina pe podium in cursa pe care a castigat-o in 2010. Neozeelandezul a lipsit anul acesta de la cursele de enduro extrem de pe batranul continent, insa nu avea cum sa nu isi treaca in calendar cursa care i-a adus recunoasterea internationala.

Sudafricanii Wade Young si Altus de Wet pot rezerva si ei surprize in ceea ce priveste top cinciul. In 2013, cand avea doar 17 ani, Young a devenit cel mai tanar rider care izbuteste sa termine in top 10 clasa Pro (transformata din 2014 in clasa Gold) a Red Bull Romaniacs.

Emanuel Gyenes si Ervin Kovacs sunt cei doi rideri romani inscrisi la clasa Gold. Mani are pana in prezent patru clasari pe podium doua victorii la clasa Expert Team si doua locuri doi la clasa Expert Single. Dupa ce in 2013 a concurat la clasa Expert Single, anul acesta a decis sa revina pe cel mai dificil traseu din raliu, desi recunoaste ca focusul sau la antrenamente este pus pe rally-raid si nu pe enduro extrem. Ervin Kovacs va revenii in raliu dupa ce in 2013 a lipsit din pricina unei accidentari la maina si spera sa reediteze clasarea in top 10.

Red Bull Romaniacs 2014, o cursa in familie

De-a lungul timpului am vazut la start cateva familii, insa in 2014 este pentru prima data cand in raliu concureaza o fica alaturi de tatal sau. Sorina Sandu, cea mai rapida fata din editia 2013 a decis ca in aventura extrema din acest an sa ia startul alaturi de tatal sau. Sorin Sandu este cel care a indreptat-o pe Sorina catre motociclism, iar in editia dificila din acest an o va insoti pe traseul clasei Bronze Team.

David Cyprian, un adolescent ceh in varsta de doar 17 ani concureaza pentru prima data la Red Bull Romaniacs si face echipa cu tatal sau Zdenek. Team Cyprian este inscrisa la clasa Silver Team, iar printre cei care le vor fi adversari se afla si echipa Do More Team formata din Dani Otil si Radu Calin.

Program

Luni, 14 iulie

12:00 – Conferinta de presa

Marti, 15 iulie

09:00 – Calificari Prolog, (Bd-ul Coposu, Sibiu)

17:00 – Sesiune de autografe si fotografii cu starurile Red Bull Romaniacs (traseul de Prolog, Bd-ul Coposu zona de acces dinspre hotel Ramada)

17.30 – Prolog, (Bd-ul Coposu, Sibiu)

Miercuri, 16 iulie

Start si finis in Sibiu

Joi, 17 iulie

Start Sibiu – finis Voineasa

Vineri, 18 iulie

Start Voineasa – finis Petrosani

Sambata, 19 iulie

Start Petrosani

11:30 Finis dealul Gusterita, Sibiu

Despre Red Bull Romaniacs:

Cu mai mult de zece ani in urma, Martin Freinademetz (campion mondial de snowboard si un pasionat al sporturilor extreme in general) a descoperit, in saua motocicletei, frumusetea Carpatilor. Alaturi de echipa de la Xventure si-a dorit o cursa care sa imbine rally-raidul cu enduroul si asa a aparut cel mai dificil raliu hard enduro din lume, o competitie facuta de rideri pentru rideri.

In 2004, Sibiul a devenit pentru prima data locul unde rideri din toata lumea isi depasesc limitele in incercarea de a ajunge la finisul Red Bull Romaniacs. Chiar din primul an, Prologul din centrul Sibiului a devenit un punct de reper al raliului si a aratat lumii intregi ca hard enduro sau enduro extrem inseamna o provocare care poate fi urmarita de mii de spectatori.

In cele zece editii raliul a explorat Carpatii, iar frumusetea peisajelor romanesti a devenit celebra peste tot in lume.Cyril Despres (de 5 ori castigator al Raliului Dakar), a fost primul rider care a castigat Red Bull Romaniacs, repetand performanta in 2005 si 2007.

Orice editie incepe cu Prologul din inima Transilvaniei. Tone de piatra, busteni, cauciucuri, masini sunt aduse in centrul orasului Sibiu si sunt transformate intr-un traseu care este proiectat pentru a arata cu ce se vor confrunta riderii in timpul celor patru zile de off-road. Clasamentul din oras este luat in considerare atunci cand se stabileste ordinea de start pentru prima zi de off-road (prima zi in munti).

Indiferent de clasa la care s-au inscris Gold, Silver Single, Silver Echipe, Bronz Singel, Bronz Team, Iron, riderii au parte in fiecare zi de provocari extreme. In unele zone ale traseului este dificil sa urci si sa cobori la pas, insa concurentii trec prin aceste portiuni in sa.

Trasele masoara zilnic intre 100 si 200 km, in functie de clasa, iar riderii le parcurg cu ajutorul GPS-ului – in fiecare seara se incarca harta pentru ziua urmatoare.

Pentru a fi pe lista celor care termina raliul, un rider trebuie sa aibe suficiente abilitati tehnice pentru a-si duce motocicleta in fiecare zi la finis; in plus trebuie sa vina cu motocicleta bine pregatita pentru un eveniment de enduro extrem si sa se antreneze cand vine vorba de utilizarea GPS-ului

Unul dintre lucrurile cele mai impresionante la Red Bull Romaniacs este faptul ca la acest eveniment amatorii sunt tratati in acelasi mod ca si riderii profesionisti. Un concurent de la clasa Hobby este la fel de important pentru echipa Red Bull Romaniacs ca un rider de la echipele de uzina. Practici enduro extreme ca un hobby, dar cand ai venit la cel mai dificil raliu hard enduro din lume vei sta la aceeasi masa cu pilotii profesionisti.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349