Medicul sibian Mihai Roman a participat la cel mai important curs de chirurgia umarului din Romania „AAOS-Romania Comprehensive Shoulder Course”, care s-a desfasurat intre 21-22 aprilie la Timisoara. La acest eveniment, Dr. Mihai Roman a reprezentat Spitalul Clinic Judetean si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu in calitate de lector/instructor. Medicul sibian este, alaturi de alti cinci colegi din centrele Universitare traditionale (Cluj, Bucuresti, Craiova si Timisoara), membru in echipa selectionata de Academia Americana a Chirurgilor Ortopezi (AAOS) care deruleaza un important proiect in domeniul chirurgiei umarului in Romania.
“AAOS este reprezentata in acest program de catre Prof. Dr. Guido Marra (Coordonatorul programului de chirurgia umarului, NorthWestern University, Chicago) si Dr. William Stetson (Presedintele Comitetului de programe internationale al AAOS, Stetson&Powell, Los Angeles). Acestia au tinut capul de afis al cursului. Cei doi reputati chirurgi ortopezi au o vasta experienta in chirurgia umarului, fiind printre liderii de opinie din acest domeniu in Statele Unite. La invitatia noastra au acceptat sa desfasoare un program de instructie pe trei ani in Romania, program care se bucura de sprijinul deplin al AAOS. Prestigiul Academiei Americane a creat asteptari mari in randul colegilor nostri, asteptari care au fost implinite in totalitate de cursul nostru”, a declarat Dr. Mihai Roman.
Cursul a atras un numar de 75 de medici ortopezi din toata tara, dornici de a-si completa si extinde cunostintele in domeniul patologiei umarului.
“Acest program are ca scop principal constituirea unui grup omogen si consistent de specialisti romani, care sa posede cunoastere avansata in domeniul chirurgiei umarului si care sa poata transmite cunostintele acumulate in spatiul romanesc. Proiectul Academiei Americane este creat pentru a produce efecte si dupa incheierea acestuia anul viitor. De fapt majoritatea cursurilor instructionale de acest an le-am tinut noi iar obiectivul final este sa putem desfasura asemenea cursuri independent, la un moment dat. Pe de alta parte, dezvoltarea acestei subspecialitati – chirurgia (artroscopia) a umarului – trebuie sa continue. Numai asa putem sa oferim pacientilor nostri ingrijirile medicale corespunzatoare”, a declarat Dr. Mihai Roman, explicand scopurile si importanta programului.
Despre subiectele abordate, medicul sibian a precizat: “Au fost atinse toate temele majore – fracturile humerusului proximal, instabilitatile de umar, leziunile tendoanelor coafei rotatorii, artroza, etc. Fiecare subiect a fost abordat prin cursuri si prezentari video. Participantii au apreciat foarte mult discutiile de caz unde grupuri mici conduse de lectori au dezbatut cazuri clinice diverse. Au fost prezentate ultimele tehnici chirurgicale iar medicii interesati au exersat pe modele de umar din plastic”.
In afara cursului propriu zis, echipa de 6 lectori a beneficiat de un training special (train the trainers) in cele 3 zile premergatoare. In cadrul acestuia ”au fost aprofundate aspecte importante din toata patologia umarului cu accent pe procesul decizional si pe tehnicile artroscopice”, spune medicul sibian care a adaugat: “Consider ca este o sansa extraordinara sa putem beneficia de un asemenea antrenament aici, la noi in tara, din partea celor mai buni specialisti. O asemenea pregatire in strainatate este extrem de costisitoare iar efortul financiar si investitia de timp ar fi fost extrem de mare daca eram nevoiti sa vizitam un centru de referinta din Europa sau America”.
In cadrul evenimentului au fost, de asemenea, consultati numerosi pacienti cu patologie complexa la nivelul articulatiei umarului. Specialistii americani si-au oferit toata disponibilitatea si expertiza pentru rezolvarea cat mai adecvata a acestora. “Au fost doua zile lungi de consultatii in care am reusit sa vedem aproape toata patologia umarului impreuna cu Dr. Marra si Dr. Stetson. Speram ca prin acest efort i-am ajutat, pe cei 28 de pacienti consultati, cu sfaturi medicale cat mai bune. Patru pacienti au venit la Timisoara la recomandarea mea, asa incat sper sa pot urmari evolutia lor si pe viitor. Aceasta initiativa a fost realizata pentru a depasi cadrul teoretic al cursului si pentru a putea ajuta in mod concret cat mai multi dintre pacientii nostri. Acesta este de fapt scopul final al tuturor demersurilor noastre si al efortului nostru de a ne pregati cat mai bine”, a concluzionat dr. Mihai Roman.