ECONOMIE

Dragos Anastasiu: ”Educatia antreprenoriala incepe de acasa. La liceu deja e tarziu”

Dragos Anastasiu: ”Educatia antreprenoriala incepe de acasa. La liceu deja e tarziu”

Aflat la Sibiu pentru a le deschide studentilor Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu apetitul pentru antreprenoriat, unul din cei mai carismatici oameni de afaceri romani, Dragos Anastasiu spune ca tinerii romani duc lipsa de initiativa in ceea ce priveste antreprenoriatul si ca educatia antreprenoriala ar trebui sa inceapa in familie, inca din primele luni de viata ale copilului.

dragos-anastasiu-la-ulbs2

”La nivel mondial, antreprenorii sunt in minoritate. Noi suntem in tara in care dorinta de antreprenoriat este cea mai ridicata, din Europa. Dorinta. Implementarea insa, e cea mai mica din Europa. Avem o diferenta foarte mare intre dorinta si implementare. Si aici este putinta. N-as fi vrut sa o spun, dar incepe la bani pe de o parte, dar de fapt incepe de la lipsa spiritului antreprenorial, lipsa initiativei, a punerii in practica a lucrurilor”, a declarat proprietarul grupului de firme Eurolines.

Dragos Anastasiu spune ca aceasta lipsa de initiativa este oarecum normala, avand in vedere trecutul comunist al Romaniei, insa lucrurile incep sa evolueze. ”E normal, pentru ca venim dintr-o tara comunista, in care initiativa a fost pedepsita. Mai avem nevoie de 100 de ani. Si dupa 100 de ani o sa fie bine, dar nu o sa mai prindem noi. Dar lucrurile progreseaza, e din ce in ce mai bine. Sa fim seriosi, acum cinci ani cine vorbea despre antreprenoriat in Romania? Erau oamenii de afaceri, bisnitarii, samsarii… Oriunde te duceai, ”om de afaceri” era o injuratura. Sigur ca multi au defilat acolo, la ”beciul domnesc”…ne mai curatam. Dar e un proces prin care trebuia sa trecem”, spune Anastasiu, care considera ca ”educatia antreprenoriala trebuie sa inceapa de acasa, inca din prima luna, acolo se pun bazele. Cei sapte ani de-acasa, in scoala generala. La liceu deja e cam tarziu. Dar educatia e un proces continuu. Unii nu se lasa educati niciodata, altii se educa toata viata, pana la moarte”.

Dragos Anastasiu este de parere ca in business cea mai importanta este increderea. ”Romania este tara in care oamenii nu au incredere unii in altii, pastram distanta. In schimb, sunt totdeauna centrati pe ei insisi si nu pe ”noi”. It‘s all about me. Nu! Trebuie sa invatam sa lucram in echipa. Trebuie sa oferi incredere, sa ai incredere in oameni. Eu conduc un grup de 21 de companii. Credeti ca imi permiteam sa fiu aici, sa vorbesc cu studentii daca nu aveam pentru fiecare firma oameni in care sa am incredere? Bineinteles ca am fost si dezamagit de multe ori, dar fara incredere nu se poate. Si iti mai trebuie pasiune”, explica Anastasiu. Acesta mai spune ca sportul este un factor extrem de important. ”Eu am facut volei de performanta. Aici am invatat sa am incredere, spirit de echipa, spirit de sacrificiu si mai ales, am invatat un cuvant foarte important in antreprenoriat: esecul”, a dezvaluit omul de afaceri.

Dragos Anastasiu despre:

Colaborarea cu ULBS

In general eu colaborez cu oameni care se implica. Daca aici la universitate sunt oameni care se implica, atunci eu vin cu placere. Cine doreste sa faca lucruri bune si ma apeleaza, intram in colaborari. Bineinteles, in limita timpului.

Politica

Este imporant ca tinerii sa se implice. Sa se implice in antreprenoriat, in politica. Exista o lehamite vizavi de politica, insa daca voi, tinerii, nu va implicati, atunci inseamna ca ii lasati tot pe cei de care va este lehamite sa faca ce vor.

Cine este Dragos Anastasiu

Dragos Anastasiu s-a nascut la 05.06.1964 in Bucuresti. Dupa terminarea liceului, s-a mutat in Germania, unde a studiat medicina la Universitatea J.W.Goethe din Frankfurt, pe care a absolvit-o in 1991. In 1993, in perioada in care era angajat la Spitalul Universitar St.Markus din Frankfurt, a devenit Doctor in Medicina. A revenit in Romania in anul 1995, fondand compania Touring Europabus Romania SRL, care dupa doi ani a devenit membra a celei mai importante reţele de transport internaţional de persoane: Eurolines. In anul 1998, preia funcţia de presedinte al Asociaţiei Carausilor Particulari din Romania si intra in bordul director al Organizaţiei Eurolines de la Bruxelles, funcţie pe care o deţine si in prezent, fiind cel mai longeviv membru al acestui for din care fac parte cei mai importanţi manageri de firme de transport persoane din Europa.

Sub conducerea sa, Touring Eurolines s-a dezvoltat continuu, fiind astazi un grup de referinţa in transporturi si turism din Romania. In afara graniţelor ţarii a dezvoltat afaceri in Germania si in Moldova. Grupul Eurolines este alcatuit astazi dintr-un numar de 21 companii, fiind structurat pe entitaţi specializate in transport, turism, IT inca din anul 2008.

Un moment important al evoluţiei Grupului a avut loc in anul 2011, cand Eurolines a achiziţionat firma Danubius Travel si a incheiat un parteneriat strategic cu liderul mondial in turism, TUI Travel Plc. De atunci pana in prezent, 35 de agenţii TUI TravelCenter au fost inaugurate.

Cifra de afaceri a Eurolines a fost de 93,5 milioane Euro in 2014.

Intre anii 2007 si 2009 Dragos Anastasiu a fost presedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Romania (ANAT ) iar din 2011 a fost cooptat in Consiliul Director al Camerei de Comerţ Romano-Germane. Dragos Anastasiu are o fiica de 19 ani si este pasionat de sport, calatorii si interacţiunea umana. (Sursa: www.infotravelromania.ro)


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349