REPORTAJ

Drama unei familii de sibieni, naste o noua localitate in judetul Valcea

Drama unei familii de sibieni, naste o noua localitate in judetul Valcea

alina maria crestindumitru Crestin

La 150 km distanta de Sibiu, in judetul Valcea, un controversat om de afaceri sibian a decis sa puna bazele unei noi localitati. Ceea ce a pornit, la inceput, ca o manastire ridicata in memoria fiicei sale care s-a stins la doar 25 ani, este acum aprope de a se transforma in cea de-a 90-a localitate a judetului vecin. ”Vinovat” de aste se face afaceristul Dumitru Crestin care, pe platoul Varfului Romani, la 8 km de Horezu, a ridicat o manastire cu Hramul Adormirii Maicii Domnului.

„Povestea incepe acum 10 ani cand un vis a fost pus in aplicare, un vis care s-a numit o statiune noua. Nu voiam sa copiem modelul Ranca, dar tocmai Ranca a fost stimulentul. Adica, in toata Oltenia, cea mai apropiata statiune de munte unde doljenii, valcenii, gorjenii mergeau era Ranca. A fost poate si un orgoliu al nostru, avand peste o treime munte, la Valcea nu aveam asa ceva, o statiune in care amatorii de munte sa vina, sa se relaxeze, sa simta de aproape aerul de la peste 1.500 de metri”, spune primarul din Horezu, Ilie Fartat.

Astfel, platoul Varfului Romani a fost lotizat si impartit in parcele de pana la 1.000 de metri patrati si apoi scos pentru concesiune. Primele cabane apar in apropierea unui culturi de afine si ultimele se pierd pe drumul catre varful Ursu, la marginea rezervatiei de bujor de munte. Iar in mijlocul acestei statiuni, care se intinde pe zeci de hectare, se afla un lacas de cult, ridicat de un om de afaceri din Sibiu, Dumitru Crestin, in memoria fiicei sale, decedata la 25 de ani.

„Asa a dorit domnul Crestin, sa-l aduca pe Dumnezeu aici, in varf de munte, ridicand o bijuterie care a respectat arhitectura brancoveneasca a manastirilor valcene de jos. Este o manastire de maici, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, aflata la cea mai inalta cota din Romania si care strajuieste Varful Romani. De fapt toata statiunea o inconjoara, iar locul deja este o destinatie de pelerinaj. Cine vine aici la Romani, obligatoriu opreste sa aprinda o lumanare la manastire, admira din pridvor toata panorama Parangului, isi umple sufletul cu corul vecerniei”, spune primarul Fartat.

Desi sunt peste 100 de cabane, acestea se alimenteaza cu ajutorul generatoarelor, statiunea neavand curent electric. Urmeaza ca, in anii urmatori, operatorul de electricitate sa introduca reteaua. Autoritatile insa au reusit sa aduca apa si canalizarea.

„Exista mai multe proiecte de partii de schi, investitii private si de inchiderea unui cerc prin varful Valeanu. Statiunea se va extinde, iar cei din Vaideeni au si ei un proiect similar. Viitorul va aduce aici, sus, la 1.700 de metri, una din destinatiile turistice de excelenta ale Romaniei. Numarul autorizatiilor de ridicare de pensiuni a crescut in ultimii ani, lucram la un proiect distinct privind pe viitor asfaltarea zonei, promovarea, dar si obligatoriu un program ecologic, astfel incat muntele sa fie respectat, chiar daca interactioneaza cu omul”, a mai adaugat Fartat.

Statiunea Varful Romani se afla astfel la aproximativ 50 de km de Ramnicu Valcea, ca o ramificatie din drumul Horezului. Pentru a se ajunge la Varful Romani exista doua variante, ambele plecand din catunul Romani, una prin vestul localitatii, in lungime de 8 kilometri si o alta prin Valeanu, de 14 kilometri. In jur de 30 de pensiuni sunt deschise in regim turistic, din cele 100 construite pe culmile muntoase din jurul Manastirii Adormirii Maicii Domnului.

Din statiunea Varful Romani exista trasee care duc spre Transalpina, spre Obarsia Lotrului, spre Malai si spre Baile Olanesti.

De altfel, aceasta statiune este capatul unui amplu proiect al autoritatilor judetene — Drumul Statiunilor — un drum de peste 110 kilometri lungime care uneste toate statiunile valcene pornind de la Obarsia Lotrului.

O familie controversata

Despre Fratii Crestin nu s-au auzit prea multe, iar de scris cu atat mai putin. In urma cu cativa ani, fratii Vasile si Dumitru Crestin s-au aflat in atentia Departamentului National Anticoruptie, intr-un dosar in care au fost arestati doi ofiteri SRI. Acestia erau acuzati ca au sustras combustibil din rafinaria Astra Romana cu masini si oameni ai serviciului de informatii, paguba fiind de 340 de tone de combustibil! Vasile Crestin, acuzat ca isi crease un mic imperiu financiar, cladit pe tranzactiile cu produse petroliere provenite de la rafinariile ploiestene, declara la acea data ca nu are nicio legatura cu acuzatiile, el avand in zona doar lucrari de constructii. De altfel, una din companiile sale este profilata pe import-export de instalatii hidrotehnice si materiale de constructii. Numele celor doi frati Crestin au aparut si in controversata afacere imobiliara „Mandatarii”, dar si in privatizarile companiilor Protan si Scandia. Pe de alta parte, fratii Crestin au fost decorati de Patriarhie pentru operele de caritate savarsite, in special pentru finantarea ridicarii mai multor lacase de cult. (www.voceavalcii.ro)

Sursa: Agerpres

Foto: cancan.ro

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279