SOCIAL

DSVSA Sibiu ne pune la cunostinta despre noua AMENINTARE din Romania: BOALA LIMBII ALBASTRE!

DSVSA Sibiu ne pune la cunostinta despre noua AMENINTARE din Romania: BOALA LIMBII ALBASTRE!

DSVSA Sibiu ne arata tot ce trebuie sa stim despre BOALA LIMBII ALBASTRE! 2

Boala limbii albastre este o boala infecto-contagioasa a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, caracterizata prin inflamatia catarala sau ulcero-necrotica a mucoasei nazale, bucale si a bureletului coronanian transmisa si intretinuta de vectori reprezentati de diferite specii de insecte Culicoide (tantari) existente in mediul natural.

Sursele de infectie sunt reprezentate de animalele bolnave sau cele trecute prin boala, precum si de insectele care s-au hranit cu sangele animalelor bolnave. In organismele animalelor trecute prin boala virusul persista pana la 4 luni.

Transmiterea se realizeaza de regula pe cale indirecta prin intermediul insectelor hematofage, transmiterea directa de la animal la animal jucand un rol neglijabil.

Boala are un caracter sezonier, este frecvent intalnita spre sfarsitul verii in regiunile ploioase si cu terenuri irigate, cand numarul insectelor hematofage este in crestere.

Odata cu disparitia acestor insecte boala dispare, dar reapare in sezonul urmator datorita rezistentei mari a virusului la animalele trecute prin boala si in insecte.

De mentionat ca boala limbii albastre nu se transmite la oameni, de asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezint[ pericol pentru populatie.

Pe langa pagubele directe generate de morbiditate ridicata (pana la 100% ) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in tara noastra ar avea consecinte economice importante privind exportul romanesc de rumegatoare (bovine si ovine).

Pentru supravegherea clinica a efectivelor receptive la Bluetongue, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu a stabilit o serie de masuri menite sa protejeze teritoriului judetului de aceasta boala, prin:

* Informarea crescatorilor de animale ca pentru comertul cu animale din statele europene sau tari terte este obligatoriu sa obtina acordul autoritatii sanitare veterinare judetene.

* Supravegherea permanenta a miscarilor de animale receptive pe plan national si in spatiul intracomunitar. Este monitorizat, in conformitate cu normele U.E., comertul intracomunitar si importul — exportul, cu bovine si ovine pentru prasila si pentru ingrasat

* S-a dispus aplicarea masurilor prevazute de Regulamentul Comisiei Europene nr.394 /2008, referitoare la deplasarea animalelor din speciile receptive (bovine, ovine si caprine) provenite din zonele de restrictie din statele europene unde au fost semnalate cazuri de boala.

* Supravegherea serologica prin afluirea de probe de sange recoltate prin sondaj de 5% de la animalele receptive, din

— 4 puncte tinta de supraveghere stabilite la Bradeni, Bratei Miercurea, Nocrich (zone considerate favorabile dezvoltarii vectorilor de transmitere a bolii, respectiv, tantari)

— zonele limitrofe fermelor cu efective mari de bovine, ovine si caprine;

— zonele de liziere a padurilor prin capturarea tantarilor cu captatoare speciale;

Anual se efectueaza cca. 1.200 examene de laborator (probe de la bovine si probe de la ovine) pana la aceasta data toate probele fiind negative.
Pana in acest an, Romania a avut statut de tara indemna pentru aceasta boala, insa faptul ca au fost declarate focare in 3 judete si ca boala a evoluat si evolueaza in unele state europene se impune o mai mare responsabilitate atat a specialistilor din domeniu, cat si a crescatorilor de animale, a altor autoritati implicate, pentru respectarea masurilor stabilite in acest sens.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309