CULTURA

Dupa incheierea editiei din 2014 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se pregateste cea din 2015!

Dupa incheierea editiei din 2014 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se pregateste cea din 2015!

Dupa incheierea editiei din 2014 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se pregateste cea din 2015!2

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu anunta oficial perioada de desfasurare a celei de-a XXII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc in perioada 12 – 21 iunie 2015.

Cea de-a XXII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu continua traditia unei oferte culturale la cel mai inalt nivel.

„Pregatim o editie matura, cu promisiunea celui mai complex festival de artele spectacolului organizat vreodata pe teritoriul tarii noastre. Sibiul este scena unui oras european, un oras care stie cum sa isi pastreze frumusetea si suntem mandri de asta!”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu.

Programul de evenimente al celei de-a XXII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se afla in ultima faza de confirmare, iar acesta va fi disponibil la inceputul anului viitor. Printre artistii confirmati in prima linie a programului din 2015 se numara actorul Klaus Maria Brandauer si coregrafa Brenda Angiel. Aclamat in intreaga lume pentru paleta larga de roluri interpretate atat in film cat si in teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului roman pentru rolul principal din filmul „Mephisto” pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum si pentru rolul memorabil alaturi de Meryl Streep in „Out of Africa”, ce i-a adus o nominalizare la Premiile OSCAR pentru cel mai bun actor in rol secundar. Actorul de origine austriaca va fi prezent la Sibiu cu spectacolul „Krapp’s last Tape” in regia lui Peter Stein, ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett. Cu siguranta ca unul dintre cele mai asteptate spectacole de dans ale anului 2015, in Romania, va fi „8cho” al Companiei de Dans Aerian Brenda Angiel. Compania argentiniana combina elemente de tango, hip – hop si dans contemporan intr-o coregrafie impresionanta, ce sfideaza gravitatia si impresioneaza prin numere executate atat pe podea, cat si cu artisti in aer sau suspendati pe peretii salii de spectacol.

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a avut loc in perioada 6 – 15 iunie 2014, sub genericul „unicitate in diversitate”. Timp de zece zile, orasul Sibiu s-a transformat intr-o scena uriasa pentru 2500 de artisti si delegati, din 70 de tari, ce au prezentat 381 de evenimente, reunind in medie 65.000 de spectatori in fiecare zi.

Festivalului International de Teatru de la Sibiu reprezinta probabil cel mai complex festival anual din Romania, fiind recunoscut international ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare si dimensiune, dupa Festivalul International de la Edinburgh (Marea Britanie) si Festivalul de la Avignon (Franta). De buna desfasurare a evenimentelor s-a ingrijit o echipa formata din aproximativ 200 de persoane ce a fost completata de cel mai dinamic grup de voluntari din Romania, o comunitate ce a reunit 300 de tineri romani si maghiari la care se adauga un grup international format din 13 japonezi, 2 sud – coreeni, 2 georgieni si cate un voluntar din Canada, Franta, Germania si Turcia. Inscrierile pentru Serviciul de Voluntariat din cadrul editiei viitoare vor lua startul in luna august a acestui an.

Pentru transportul local si logistica productiilor din Festival au fost parcursi peste 40.000 de kilometri cu ajutorul a 20 de limuzine, 15 autocare, 4 microbuze si 3 camioane. Fiecare invitat al festivalului a optat in medie pentru 5 innoptari, contribuind alaturi de turistii veniti cu ocazia evenimentului de la Sibiu la incasari importante din taxa hoteliera in aceasta vara.

Anul acesta au fost puse in vanzare peste 20.000 de bilete la spectacole, organizatorii raportand o crestere cu 500.000 de lei a veniturilor din vanzarea acestor tichete in comparatie cu anul precedent.

Siteul oficial al festivalului, sibfest.ro, a avut 72.533 de vizitatori unici, cu 115.923 de vizite si 319.907 vizualizari de pagini, din 70 de tari, dintre care cel mai important numar de referinte s-a inregistrat din Romania, SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, Japonia, Ucraina, Polonia si Islanda.

Cu siguranta ca cea mai complexa parte a organizarii acestui festival este productia tehnica ce presupune o mobilizare de forte uriase avand in vedere dinamica montarii productiilor invitate. Pentru spectacolele indoor din acest an au fost antrenati 44 de angajati ai Teatrului National din Sibiu alaturi de 35 de colaboratori sezonieri, ce au montat si demontat 87 de tone de decor, costume si recuzita in 1166 de ore. Pentru buna desfasurare a evenimentelor in aer liber de la Sibiu au fost implicati 45 de muncitori contractati la Sibiu si 70 de tehnicieni contractati de companiile invitate in program. Acestia au gestionat in 720 de ore de montari si demontari peste 170 de tone de infrastructuri, decoruri si contragreutati. In total, pentru cea de-a XXI-a editie a festivalului s-a folosit un sistem de lumini cu putere de 900 KW, un sistem de sunet de 150.000 W si peste 20 de kilometri de cabluri.

Anul acesta au fost inaugurate, de asemenea, sapte noi stele pe Aleea Celebritatilor din Sibiu ca un tribut simbolic adus lui Martin Hochmeister (post mortem), Radu Stanca (post mortem), Peter Brook, Lev Dodin, Peter Stein, Krystian Lupa si Gigi Caciuleanu. Ceremonia de dezvelire a stelelor a fost condusa de Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu si Constantin Chiriac, directorul Teatrului National din Sibiu. Evenimentul organizat sambata, 14 iunie, de la ora 18:00, a fost continuat de la ora 21:00, printr-o Gala ce a adus pe scena personalitatile distinse cu o stea pe Aleea Celebritatilor, dar si pe actorul Ilie Gheorghe si pe regizorul Radu Afrim care au primit in semn de excelenta pentru activitatea in teatru premiul Virgil Flonda, si respectiv premiul Iulian Visa.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279