CULTURA

Elevii sunt ghizi la Muzeul de Istorie Casa Altemberger!

Elevii sunt ghizi la Muzeul de Istorie Casa Altemberger!

Elevii sunt ghizi la Muzeul de Istorie Casa Altemberger!2

Muzeul National Brukenthal a deschis ieri, la Muzeul de Istorie Casa Altemberger, expozitia ‘Interferente culturale sibiene reflectate de istoria orala’.

Aceasta aduce in prim-plan cele mai importante momente din viata Sibiului din ultimul secol, precum si interferentele culturale pe care le-au generat cele doua razboaie mondiale, deportarea etnicilor germani, Revolutia din Decembrie 1989 etc. Ghizi in expozitie vor fi chiar o parte din elevii care au contribuit la realizarea ei; astfel, de luni pana vineri, orele 8.30-14, elevii vor asigura ghidajul pentru colegii lor si pentru toti vizitatorii muzeului, sub supravegherea specialistilor de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger.

Contributia elevilor de la Liceul Teoretic ‘Constantin Noica’ Sibiu, Colegiul National ‘Samuel von Brukenthal’ Sibiu si Colegiul National ‘Octavian Goga’ la aceasta expozitie este una substantiala, momentele istorice fiind evocate atat prin interviuri filmate, cat si prin obiecte provenite din familiile elevilor. Sase din cele 12 interviuri au fost realizate in acest an de elevi implicati in proiect, iar alte sase au fost filmate in perioada 2000-2009 de fosti elevi, membri ai Cercului de studii istorice si sociale de la ‘Samuel von Brukenthal’. Printre personalitatile care vorbesc despre interferentele culturale se numara primarul Klaus Iohannis si scriitorul Eginald Schlattner.

Istorie orala este reliefata si prin intermediul a peste 200 de exponate: fotografii din perioada celui de-al doilea razboi mondial, carti postale trimise de soldati de pe front, adeverinte eliberate unor persoane deportate, o legitimatie de membru in Asociatia Nationala a Veteranilor de razboi, un jurnal de razboi din 1941-1942, precum si reproduceri foto, publicatii din vreme etc.

Curatori ai expozitiei sunt dr. Ioan Popa (Asociatia Eminescu), dr. Raluca Maria Frincu si dr. Raluca Maria Teodorescu (Muzeul National Brukenthal), iar partener este Asociatia Eminescu.

Expozitia e parte integranta a proiectului ‘Interferente culturale in Sibiul secolelor XVIII-XX’, inscris in Agenda Culturala 2014 a Municipiului Sibiu si cofinantat de Primaria Municipiului Sibiu prin Consiliul Local al Municipiului Sibiu. Expozitia poate fi vizitata in perioada 13 — 24 octombrie 2014, in Sala de Activitati Educative de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger. Intrarea este libera.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349