INTERVIU

Erasmus schimba optica: „Relatia profesor-student, organizarea cursurilor si accentul pe practica”

Erasmus schimba optica: „Relatia profesor-student, organizarea cursurilor si accentul pe practica”

Bianca Serban, studenta la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, in anul II, a ales sa studieze la Facultatea din Malaga, pentru un semestru, in cadrul unei mobilitati Erasmus. Dupa sase luni petrecute in Spania, Bianca dezvaluie ce a marcat-o in urma acestei experiente, ce a invatat dar mai ales, ce crede ca ar trebui schimbat in sistemul universitar sibian. Ea isi doreste ca profesorii din Sibiu sa fie la fel de deschisi ca cei din Malaga, sa nu mai fie resimtita diferenta dintre profesor si student. De asemenea, incurajeaza toti studentii sa opteze pentru mobilitatile Erasmus, numind aceasta experienta „o ocazie unica, de neinlocuit”.

Bianca Serban, Erasmus, Malaga

REPORTER: Ce te-a motivat sa alegi sansa de a studia cu bursa Erasmus?

BIANCA SERBAN: Am ajuns intamplator la prezentarea mobilitatii Erasmus din cadrul Facultatii de Drept, insa, in timp ce minutele se scurgeau atentia mea se indrepta din ce in ce mai mult spre vorbele coordonatorilor Erasmus, care ne incurajau sa ne incumetam in aceasta experienta noua. Cred ca unul dintre cele mai importante motive care m-a determinat sa fac parte din aceasta experienta minunata, a fost dorinta de a explora o lume noua, necunoscuta.

REP.: De ce ai ales Universitatea din Malaga?

B.S.: De cand eram mica aveam o oarecare pasiune pentru Spania, mereu imi imaginam cum ar fi sa locuiesc in aceasta tara, iar acum ca am avut posibilitatea sa aleg destinatia in care sa imi desfasor experienta „Erasmus”, nu am ratat ocazia. Am ales Universitatea din Malaga datorita unei prezentari oferite de decanul Universitatii din Malaga, chiar in Sibiu, dar ai datorita altor sfaturi primite de la persoane apropiate mie, care au mai trait aceasta experienta.

„Experienta in sine reprezinta un lucru de neuitat in viata oricarui student!”

REP.: Care a fost relatia ta cu colegii de alte nationalitati?

B.S.: Am cunoscut foarte multe persoane din tari precum Germania, Bulgaria, Italia, Bolivia, Mexic, Anglia, Franta, Olanda, Peru si Spania. Este un sentiment foarte placut sa ajungi sa cunosti oameni noi si culturi noi. Am  legat o legatura foarte frumoasa, care sper eu sa reziste cat mai mult timp. La inceput a fost mai dificil să interactionez cu colegii mei spanioli, probabil din teama de a nu gresi ceva, insa pe parcurs lucrurile s-au schimbat. Am avut de facut proiecte sau diferite teme pe grupe, pe care le-am prezentat in fata colegilor in limba spaniola, iar acest lucru m-a facut sa interactionez cu  multi dintre ei. Acum, spre sfarsit, pot sa spun ca-mi va fi greu gandindu-ma ca o sa plec, iar ei o sa ramana aici…

REP.: Avand in vedere ca experienta are o importanta majora, care sunt cele mai interesante momente pe care le-ai  trait pana acum in Malaga?

B.S.: Deoarece am avut parte de foarte multe momente frumoase de cand am venit în Malaga, imi este greu sa numesc doar cateva… Experienta in sine reprezinta un lucru de neuitat in viata oricarui student! Daca ar fi sa aleg, pot sa spun ca printre cele mai interesant momente traite in Malaga se numara prima zi la facultate, in care absolut totul era necunoscut, iar facultatea mi se parea un labirint. Alte clipe frumoase le-am trait in micile excursii pe care le-am facut in Andalucía si in orase importante din Spania.

Bianca Serban, Erasmus, Malaga2

„As vrea sa se schimbe relatia dintre profesor si student!”

REP.: Evidentiind  diferentele dintre Universitatea „ Lucian Blaga” din Sibiu si cea din Malaga, ce ai vrea sa se schimbe aici?

B.S.: La Universitatea din Malaga pot spune ca timpul este mai bine organizat, cursurile incep de obicei dimineata, dureaza o ora si jumatate sau doua ore (fara pauza), iar pana la pranz se termina toate orele. In primul rand as vrea sa se schimbe relatia dintre profesor si student! Am ramas placut surprinsa sa vad cu cata lejeritate se adreseaza un student profesorului. Nu se simte diferenta dintre  profesor si student, iar acest lucru face ca orele sa se desfasoare foarte lejer. Studentii nu mai sunt stresati si nici nu mai stau cu frica in banca. Cursurile se desfasoara intr-un ambient foarte placut, se interactioneaza foarte mult, iar studentilor nu le este teama sau rusine sa isi exprime punctul de vedere indiferent cat de nepotrivit ar fi. De asemenea mi-ar placea sa se puna mai mult accentul pe practica si sa fie mai bine mai bine organizat orarul, astfel incat sa nu  avem toata ziua cursuri. Cred ca ar fi mai bine sa  avem program dimineata sau dupa-amiaza, astfel incat sa ne putem organiza mai bine timpul pentru studiu.

REP.: Daca ar fi sa alegi tara unde vei profesa, care ar fi aceasta?

B.S.: Sincer, mi-ar placea sa profesez in Romania, imi place sa vizitez locuri noi si sa invat lucruri utile, dar sa le pun in practica in tara mea. Nu mi-ar placea sa profesez in alta tara, consider ca tot mai bine este acasa, in plus strainatatea nu este atat de roz precum cred altii. La noi, oamenii obisnuiesc sa spuna ca doar in Romania se pot intampla lucruri negative, urate, insa dupa aceasta experienta am ajuns la concluzia ca nu este deloc asa. Fiecare tara are atat parti pozitive, cat si negative.

Bianca Serban, Erasmus, Malaga1

„Nu a fost usor sa ma  trezesc intr-o mare de oameni necunoscuti”

REP.: Au fost momente in care ai regretat ca ai ales sa studiezi cu bursa Erasmus?

B.S.: Da, au fost momente in care am regretat ca am ales sa vin in Malaga, insa aceste momente au fost la inceput cand totul mi se parea necunoscut si foarte greu. Nu a fost usor sa ma trezesc intr-o mare de oameni necunoscuti, intr-un loc absolut strain, in care urma sa se desfasoare viata mea pentru o perioada destul de lunga. Cum se spune, orice inceput este greu. Am fost pusa in fata multor situatii noi carora a trebuit sa le fac fata, iar asta m-a ajutat sa ma maturizez mai usor, sa-mi rezolv problemele singura. Am invatat sa-mi exprim parerea cu o lejeritate pe care inainte nu o cunosteam si nu-mi mai este frica de ce ar putea spune altii, sunt mai sigura pe mine.

REP.: Au aparut modificari in ceea ce priveste planul tau pentru viitor, datorate acestei experiente?

B.S.: As putea spune ca au aparut cateva modificari in felul meu de a gandi. In ceea ce priveste planul meu de viitor, pot spune ca mi-ar placea foarte mult sa cunosc mai bine domeniul criminologiei. Este un domeniu complex care trateaza probleme zilnice, cum ar fi infractiunile. Mi se pare interesant sa analizez care sunt motivele unei infractiuni si cum poti sa ajuti victima.

REP.: Care este sfatul tau pentru studentii care au oportunitatea sa plece cu bursa Erasmus?

B.S.: In primul rand, ii sfatuiesc pe toti studentii sa profite de aceasta bursa, pentru ca este o ocazie unica, de neinlocuit. Ii sfatuiesc sa nu le fie frica de necunoscut si sa incerce sa exploreze o lume noua. Le recomand sa aleaga Malaga ca destinatie pentru ca nu o sa le para rau. Cuvintele sunt de prisos si nu poti sa intelegi cu adevarat ce inseamna aceasta experienta daca nu o incerci. Eu imi doresc sa repet aceasta exeperienta si recomand oricui sa faca acest lucru! Erasmus a reprezentat una dintre cele mai frumoase etape din viata mea, de pana acum.

Sursa foto: https://www.facebook.com/biancaserban.maria


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309