Spectatorii au facut o cura de filme europene, productii lansate in ultimii doi ani, dar si cateva productii deja consacrate, filme premiate si apreciate la nivel international.
Un festival tanar, un festival al sibienilor, un festival dedicat filmului – cam asa se rezuma cel mai recent eveniment al orasului. Prima editie a ESTE Film Festival s-a incheiat duminica, dupa cateva zile pline de proiectii, alergat de la o locatie la alta si multe aprecieri din partea publicului.
“Un festival tanar, care a pornit de la ideea ca filmul european ESTE ceea ce publicul sibian ar vrea sa vada, a adus in trei spatii din Sibiu, care nu sunt folosite in mod uzual ca ”sali de cinema”, peste 30 de proiectii. Cele mai apreciate filme, dupa numarul de spectatori, au fost ”Ilegitim” și ”Son of Saul”, castigatorul Oscarului pentru Cel mai bun film strain, proiectiile avand loc cu casa inchisa. Publicul a putut sa vada si documentarul ”Amy”, de asemenea castigator de Oscar, dar si filmul ”Youth”, al lui Paolo Sorretino, proiectat de doua ori. Ne-am bucurat ca filme de arta precum ”Calul din Torino” sau ”Un porumbel cugetand pe o ramura” au atras si ele atentia iubitorilor de film, care, in febra festivaliera, au ajuns in numar mare la aceste filme.”, au declarat organizatorii la finalul primei editii.
Despre spatiile inedite in care a avut loc festivalul, Libraria Habitus, Sala Aula Magna a Bibliotecii Universitare Lucian Blaga si St. Andrew’s Scottish Pub, tot ei spun ca ideea a fost foarte bine vazuta de public. “Propunerea festivalului pentru moduri inedite de a viziona filme a fost foarte bine primita. Fie ca a fost vorba de maratonul de film din Trilogia Millenium, unde cei mai pasionati au ramas pana la finalul celor 7 ore de film, fie ca a fost vorba de a nu vedea, ci doar a auzi un film sau invers, cum a fost cazul scurtmetrajelor romanesti, sibienii au fost deschisi catre experientele propuse, descoperind lucruri noi, de care nu si-au dat seama pana acum”.
Organizatorii ESTE Film Festival vorbesc deja despre pregatirile celei de-a doua editii, în anul 2017.