CULTURA

EVENIMENT SPECIAL: Debutul stagiunii aniversare a celor 65 de ani de muzica la Sibiu!

EVENIMENT SPECIAL: Debutul stagiunii aniversare a celor 65 de ani de muzica la Sibiu!

EVENIMENT SPECIAL Debutul stagiunii aniversare a celor 65 de ani de muzica la Sibiu!2

Joi, 16 octombrie 2014, are loc la sala Thalia, un eveniment cu totul special: debutul stagiunii aniversare a celor 65 de ani de muzica la Sibiu, respectiv a celor 65 de ani de activitate muzicala institutionalizata (1949-2014). Programul concertului de deschidere va cuprinde lucrari semnificative – Simfonia a IX-a de Schubert „Marea simfonie”, Uvertura „Fidelio” de Beethoven si Concertul pentru vioara si orchestra de Ceaikovski – si ii va avea ca invitati de seama pe dirijorul austriac Walter Gugerbauer si pe solistul Gabriel Croitoru „lider al elitei viorii in Romania”.  (http://www.orchestreradio.ro/)

Urmatoarele concerte din primul trimestru al noii stagiuni reflecta aceeasi preocupare pentru calitatea concertelor, prin invitarea unor artisti de marca din tara si din strainatate si prin stabilirea unor programe atractive pentru publicul spectator. Astfel, primul trimestru al celei de-a 65-a stagiuni a Filarmonicii de Stat Sibiu va avea ca invitati, printre altii, pe dirijorii Gottfried Rabl (Austria), Walter Hilgers (Germania), François Robert Girolami (Franta), Lubnan Baalbaki (Liban), Ilarion Ionescu-Galati, Valentin Doni, Jozsef Horváth, Romeo Rimbu, Daniel Manasi (Romania) si solistii Constantin si Vlad Bogdanas (Franta), Horia Mihail, Florin Ionescu-Galati, Daniel Podlovschi, Cristian Florea, Stefan Doniga, Mihai Diaconescu s.a. (Romania). O achizitie remarcabila a filarmonicii a constituit-o desemnarea in functia de prim-dirijor a maestrului Gabriel Bebeselea – unul dintre cei mai promitatori tineri dirijori din Romania de la ora actuala.

Din agenda de concerte a primului trimestru al acestei stagiuni fac parte si cele 2 concerte extraordinare: Concertul din 1 decembrie, dedicat Zilei Nationale a Romaniei si Concertul de Craciun din 18 decembrie.

Programele primului trimestru urmaresc mentinerea unui echilibru intre clasic sau modern si chiar contemporan, intre reluari sau prime auditii locale sau absolute. Astfel vor putea fi ascultate pagini simfonice sau concertante celebre (printre care Simfonia a III-a de Brahms, Simfonia a III-a de Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia a II-a de Beethoven, „Anotimpurile” de Vivaldi, Rapsodia „España” de Chabrier, Simfonia „Manfred” de Ceaikovski, Concertele pentru vioara de Brahms sau Ceaikovski, Concertul nr. 1 pentru pian de Ceaikovski sau Burlesca pentru pian de Richard Strauss) sau capodopere mai putin promovate („Pinii din Roma” de Respighi, „La tragédie de Salomé” de Florent Schmitt, Concertul pentru violoncel de Friedrich Gulda, Dublul concert pentru clarinet (vioara) si viola de Bruch), pana la prime auditii: Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra de Serghei Bortkiewicz, in interpretarea pianistului Stefan Doniga sau Muzica pentru oboi, violoncel, orchestra de coarde, celesta si percutie, apartinand compozitorului clujean Hans Peter Türk, in interpretarea lui Klaus Philippi (oboi) si Christian Hoffmann (violoncel).

Stagiunea 2014-2015 marcheaza, totodata, implinirea a 10 ani de la inaugurarea Teatrului Thalia, modernizat anul trecut prin amenajarea adecvata a scenei de concert, actiune infaptuita cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu.

Noua stagiune mai inseamna mentinerea parteneriatelor incheiate cu operatorii culturali din Romania si din strainatate (ArtCor Viena, Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung München, jmEvents Bucuresti, Elite Art Club Unesco), impreuna cu care se realizeaza manifestarile artistice cu caracter international: Concursurile Internationale „Carl Filtsch”, „Vox Artis”, „Jeunesses Musicales”, proiectele „Festivalul International al Artei Lirice”, „Zilele muzicale Romano-Americane”, „George Enescu – Concerte la Sibiu”. Continua, deasemenea, participarea la proiectul „Zilele culturale ale Judetului Sibiu”, sau concertele de educatie muzicala adresate elevilor tuturor scolilor din Sibiu si din imprejurimi.

Biletele si abonamentele pentru concertele din cadrul stagiunii se pot procura de la Casa de bilete aflata la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia), de luni pana joi intre orele 12:00-16:00. Pretul unui bilet este de 16 lei, elevii, studentii si pensionarii beneficiind de o reducere de 50%.

Stagiunea 2014 – 2015 (octombrie 2014-iunie 2015) va cuprinde, estimativ:

–           40 concerte simfonice

–           30 recitaluri camerale

–           15 concerte educative

–           1-2 concerte vocal-simfonice sau opera in concert

–           cca. 800 de artisti invitati

–           cca. 22.000 de spectatori platitori si un total de 30.000 de beneficiari

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309