CULTURA

Evenimente speciale dedicate olarilor la Muzeul ASTRA!

Evenimente speciale dedicate olarilor la Muzeul ASTRA!

Evenimente speciale dedicate olarilor la Muzeul ASTRA!2

Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus va invita sambata, 6 septembrie 2014, in sala de expozitie din Casa Artelor, Piata Mica, nr. 21, incepand cu ora 16:00, la doua evenimente speciale, dedicate olarilor.

Mai exact vorbim despre vernisajul expozitiei temporare ,,Mostenirea familiei Sitar. Olaritul” si de lansarea primului numar al ,,Ziarului olarilor din Romania. Indreptar pentru olari si ceramisti”.

Expozitia prezinta destinul familiei Sitar, cea mai cunoscuta familie de olari originara din Baia Mare. Inainte de toate, trebuie spus ca de 80 de ani, cu mainile lor dibace, dar si cu multa pasiune, membri acestei familii mentin cu succes intr-o era moderna nobilul si traditionalul mestesug al olaritului. Expozitia dezvaluie publicului larg secretele modelararii, decorarii si arderii ceramicii in atelierul olarului.

Familia Sitar creaza obiecte ceramice ce apartin centrelor, Baia Mare, Baia Sprie, Vama, Valea Izei, Targu Lapus. Printre piesele faurite de Cornel Sitar, de pilda, gasim elemente ce revitaliteaza cromatica si forma, vechii ceramici de tip Saschiz.

,,In spatele maiestriei cu care Cornel Sitar modeleaza ceramica, trebuie mentionat efortul sau de a descoperi si revitaliza formele, ornamentele si cromatica centrelor de olarit care nu mai exista astazi. El a reusit prin tehnici moderne sa reintegreze in circuitul valorilor contemporane forme si motive demult uitate. Intre timp el a creat un stil individual care este simplu de observat in ceramica sa. Toate vasele lui sunt uniform acoperite in timp ce cromatica rezulta armonios din combinarea artistica a nuantelor de alb, rosu aprins, galben, verde, ocru, negru, maro si albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric si reprezinta o combinatie a imaginilor astrale, geometrice, florale si zoomorfe intr-o compozitie potrivita.”, spune muzeograful Karla Rosca.

Expozitia ,,Mostenirea familiei Sitar. Olaritul” va fi deschisa publicului pana in 26 octombrie 2014, de marti pana duminica, intre orele 10 – 18 (septembrie) si 9 – 17 (octombrie).

In cadrul vernisajului va fi lansat primul numar al ,,Ziarului olarilor din Romania. Indreptar pentru olari si ceramisti”, o publicatie cu si despre olarii din Romania, care constituie rezultatul celei mai recente colaborari dintre cei doi redactori, Karla Rosca si Horst Klusch, ambii buni cunoscatori ai ceramicii din Transilvania.

Pe langa toate aceste evenimente, organizatorii au pregatit o serie de surprize pentru toate varstele. Cei mici vor putea asista la o demonstratie de maiestrie in arta decorarii vaselor pe roata cu picior, in timp ce vizitatorii cei mari vor putea achizitiona piese de ceramica contemporane.

Tot pe 6 septembrie, expozitia temporara ,,Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu”, va fi deschisa publicului la Casa Artelor, Piata Mica nr.21, in sala de conferinta. Expozitia prezinta retrospectiva primei editii a Targului International Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu, desfasurat in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului in anul 2013. Vizitatorii pot afla astfel de ce este bine sa gatim in vase de lut si care sunt efectele plumbului asupra organismului. Printre altele, cei dornici sa afle lucruri noi vor descoperi aspecte importante din experienta olarilor care au revitalizat replici dupa ceramica de Sibiu de secol XVIII.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279