ECONOMIE

EXCLUSIV: Hornbach, Praktiker si Bricostore vor sa ia locul OBI

EXCLUSIV: Hornbach, Praktiker si Bricostore vor sa ia locul OBI

Hornbach

Retailerul de bricolaj OBI va parasi Romania la 1 septembrie si, implicit, si Sibiul. Proprietarul cladirii are insa oferte si poarta negociei cu mai mult nume mari care sa acopere golul lasat de OBI.

Potrivit unor surse din piata, in acest moment se poarta negociei cu cel putin trei companii importante, interesate sa vina la Sibiu. Este vorba despre Grupul german Hornbach, britanicii de la Kingfisher, care au achizitionat, in 2013, magazinele Bricostore Romania dar si Praktiker, magazine preluate in 2014 de firma Search Chemicals, detinuta de omul de afaceri turc Omer Susli.

“Deocamdata exista discutii toate cele trei companii. Cu una dintre acestea se va ajunge cel mai probabil la o intelegere”, au declarat, pentru esibian.ro, surse din piata de bricolaj. Nu este exclus ca in cursa pentru locul lasat gol de OBI sa intre si Leroy Merlin, un alt jucator extrem de activ in ultima perioada.

Terenul si cladirea in care functioneaza acum OBI apartine companiei Oasis Consulting, detinuta de Klaus Reisenauer si Kurt Wagner.

Piata de bricolaj din Sibiu este impartita, in acest moment de Ambient, Dedeman, OBI si Baumax.

Grupul Hornbach a anuntat in primul trimestrru din 2014 o crestere a cu 16% a cifrei de afaceri, la nivel globa, pana la 1035 milioane euro. Hornbach detine 143 de magazine de constructii si gradinarit in noua tari din Europa.

In Romania, Hornbach detine cinci magazine: trei in Bucuresti si cate unul in Brasov si Timisoara.

Kingfisher a platit 35 milioane lire sterline (41,5 milioane euro) cash pentru cele 15 magazine achizitionate de la Bricostore Romania, la care se adauga preluarea unor datorii de 35 milioane lire, care au fost stinse imediat, potrivit raportului, scrie Mediafax.

Kingfisher cauta in continuare achizitii la nivel international şi ar putea avea optiunea de cumpara magazine din Romania si Turcia ale lantului austriac bauMax, a declarat in luna iunie seful companiei, Ian Cheshire. Magazinele din Romania vor fi reconfirgurate in formatul Brico Dépôt, utilizat de grupul britanic in Franta si Spania.

Kingfisher are aproximativ 1.050 magazine in noua tari din Europa si Asia.

Kingfisher a inregistrat vanzari de 10,57 miliarde de lire sterline (12,3 miliarde de euro) pentru anul fiscal incheiat in ianuarie, in scadere cu 2,4% fata perioada similara a anului anterior.

In primul semestru al anului fiscal 2013-2014, incheiat pe 3 august, grupul britanic a avut vanzari de 5,7 miliarde lire sterline (6,7 miliarde euro), in urcare cu 4,3% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut. Profitul operational a scazut uşor, la 394 milioane lire (468 milioane euro).

Retailerul german Praktiker a intrat in insolventa in urma cu un an, iar actiunile din Romania au fost preluate de turcii de la Search Chemicals. In Romania, Praktiker a deschis primul magazin in anul 2002, in judetul Ilfov, iar in prezent, detine 27 de magazine in 23 de orase din tara. Afacerile companiei de bricolaj, liderul pietei pana in 2009, s-au redus in 2012 la jumatate fata de maximul atins in 2008 (306 milioane de euro), in timp ce pierderile cumulate in ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

 

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309