CULTURA

Expozitia Afisul polonez. Sec. XXI la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal!

Expozitia Afisul polonez. Sec. XXI la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal!

Expozitia Afisul polonez. Sec. XXI la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal!2

Posterul este o imprimare pe suport de hartie destinata prezentarii pe un perete sau o suprafata verticala. In general posterele includ deopotriva text si elemente grafice totusi, un poster poate fi in intregime grafic sau in intregime text. Concepute pentru a atrage atentia si a informa, posterele pot fi folosite in diverse scopuri, fiind instrumente frecvent intalnite in reclama (in special pentru evenimente dar si in campanii sau prezentand subiecte educative).

In anii 1890, tehnica posterului se raspandise in intreaga Europa. In aceasta perioada posterul a fost consacrat ca gen artistic de catre nume semnificative ale artei franceze intre care Henri de Toulouse-Lautrec, Jules Chéret, Pierre Bonnard etc.

In 1898, Jan Wdowiszewski a organizat prima expozitie internationala de postere in Cracovia, Polonia, prin aceasta profesand una dintre cele mai timpurii acreditari ale dezvoltarii posterului in arta.

Posterul polonez este ferm inradacinat in vasta, bogata si sofisticata mostenire culturala a acestei natiuni sub aspectul comunicarii vizuale inca din sec. XX, fiind recunoscut ca o scoala care se distinge prin compozitii indraznete si provocatoare, maiestrie tehnica si asocieri estetice intre filonul identitatii culturale poloneze si tiparele diverselor stiluri precum Jugendstil, Secesionism, Japonism, Suprarealism, Cubism si elementele moderne din Pop Art si Street Art.

Insa, mai presus de toate acestea, comunicarea poloneza prin intermediul posterelor este caracterizata de integrarea artistica a textului cu imaginea intr-o maniera care le deosebeste de designul reclamelor occidentale.

Expozitia din Galeria de Arta Contemporana prezinta 60 de postere create de trei reprezentanti ai generatiei contemporane de artisti polonezi in domeniul posterului, carora se adauga afisul dedicat expozitiei de catre Tomasz Bogusławski.

Expozitia: Afisul polonez. Sec. XXI

Artisti: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer, Sebastian Kubica

Locul de desfasurare: Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal

Durata: 06.08 – 28.09.2014

Vernisaj: 6 August, orele 13:00

Curatori: Andrei Popa si dr. Ilie Mitrea

Organizator: Institutul Polonez Bucuresti


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309