TUDOR ZBARNEA (nascut la 29 decembrie 1955 in Nisporeni, Moldova) este absolvent al Colegiului Republican de Arte Plastice A. Plamadeala din Chisinau si al Universitatii de Arte G. Enescu din Iasi, Sectia pictura (clasa profesorului Corneliu Ionescu). Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Moldova si Romania si al Asociatiei Internationale a Artistilor Plastici Profesionisti in cadrul UNESCO, Paris. Din 2001 este rezident al Cité Internationale des Arts din Paris. Debuteaza in anul 1984 in cadrul unei expozitii republicane de arta contemporana organizata la Chisinau.
Format in preajma unor reputati artisti ca Mihai Grecu, Dimitrie Peicev si Andrei Sarbu, Tudor Zbarnea si-a construit de timpuriu un profil artistic propriu, puternic. In creatia sa se disting mai multe etape de ordin estetic si imagistic, care pastreaza in permanenta functia expresiva a culorii. Pictura pentru el ramane o forma de cercetare artistica, problematica ei fiind concentrata asupra unei dimensiuni existentiale care tinde sa lase urme in memoria colectiva. Discursul sau pictural, de cea mai autentica sensibilitate cromatica, se configureaza din mai multe cicluri, printre acestea evidentiindu-se ”Schimb de taceri”, ”Parinti”, ”Ritmuri ancestrale”, ”Axe totemice”, „Intre Tata si Fiu”, ”Urme”, ”Intre Cer si Pamant” si ”Recurs arhetipal”, ultimul incluzand si o serie de lucrari de referinta de mari dimensiuni, realizate intr-o stilistica inovatoare – „Insertii arhetipale”, ”Adancuri”, ”Defolierea memoriei”, ”Detasare”, ”Stratificarea memoriei”, ”Ritual”, ”Dans arhaic”, ” Redescoperire”, ”Idoli” etc. – lucrari care pot fi considerate un act de recuperare a unor valori pierdute sau uitate, un act de redobandire a echilibrului interior, care rezoneaza cu memoria colectiva, revendicand concomitent si un obiectiv suprem, cel al unitatii spirituale a intregii umanitati.
Tudor Zbarnea a participat la peste 250 de expozitii reprezentative de arta contemporana, nationale si internationale, organizand si 27 de expozitii personale in diverse muzee si galerii de arta din Moldova, Romania si alte tari (Belgia, Belarus, Cehia, Cipru, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Italia, Lituania, Olanda, Rusia, Slovacia, Turcia, Ucraina). Creatia artistului este apreciata in presa si literatura de specialitate de prestigiosi critici si istorici de arta din Moldova, Romania, Belarus, Italia etc.