O echipa coordonata de catre prof. dr. Joern Fischer, apartinand Universitatii Leuphana Lüneburg (Germania), a initiat un proiect de cercetare a patrimoniului natural si cultural (relatiile comunitate – traditii – natura) din Podisul Tarnavelor, pe durata a cinci ani (2010 – 2014).
Regiunea Tarnavelor, una dintre resursele unice naturale si culturale ale Romaniei dar si ale Europei, se confrunta cu numeroase schimbari socio-economice si demografice. Scopul acestui proiect de cercetare, a fost acela de a intelege modul in care aceste modificari pot fi asimilate pozitiv, de catre comunitate si institutiile locale, fara a compromite valorile culturale si naturale ale regiunii.
Rezultatele proiectului ofera o gama larga de informatii cu privire la diversitatea naturala si culturala a regiunii, asupra modului in care localnicii valorifica/apreciaza mediul inconjurator. Aceste informatii traseaza perspective atat asupra oportunitatilor cat si asupra barierelor ce stau in calea dezvoltarii socio-economice a sudului Transilvaniei. Expozitia, de postere, urmareste patru traiectorii posibile de dezvoltare sau „scenarii”, rezultate in urma proiectului si a atelierelor de lucru desfasurate in colaborare cu institutiile si factorii de decizie locali.
Expozitia face parte din proiectul Sustainable landscapes:
A social-ecological study on the future of Southern Transylvania coordonat de catre Leuphana Universität Lüneburg (Germania) prin prof. dr. Joern Fischer.
Proiectul a fost finantat de catre Fundatia Alexander von Humboldt.
Parteneri: The Mihai Eminescu Trust, Fundatia Adept, Milvus Group, Muzeul National Brukenthal Sibiu