CULTURA

Expozitia Salvador Dali – Divina Commedia are loc la Palatul Brukenthal!

Expozitia Salvador Dali – Divina Commedia are loc la Palatul Brukenthal!

Microsoft Word - Agerpress

Salvador Dalí (1904-1989) este considerat unul dintre artistii emblematici ai secolului XX. Dalí a posedat un extraordinar simt analitic, asimilând in creatia sa elemente ale cubismului, futurismului, ale picturii metafizice si ale suprarealismului. Monumentalitatea compozitiilor sale si tehnica desavârsita deriva din studiul vechilor maestrii italieni si spanioli. Viziunea sa asupra lumii si neintreruptul sau dialog cu sine se proiecteaza in intreaga sa creatie.

Dalí a fost atasat deopotriva artelor spectacolului si literelor. Rafinat lector, Dalí a publicat frecvent comentarii asupra unor opere literare si adesea a proiectat propria sa viziune in ilustratiile de carte.

„Divina Comedie”, una din capodoperele literaturii universale, scrisa la inceputul veacului XIV, de Dante Alighieri (1265-1321) a stapânit imaginatia artistului catalan vreme indelungata. Intre 1951-1960, Salvador Dalí a ilustrat „Divina Comedie”. 100 de acuarele interpretau versurile poetului florentin, grupate in cele trei cicluri: Infernul, Purgatoriul si Paradisul.

Dalí s-a identificat cu Dante, insotindu-l imaginar in lumea umbrelor, asa cum Dante insusi a parcurs cercurile Infernului si ale Purgatoriului calauzit de poetul latin Virgil. In Purgatoriu, Dante o reintâlneste pe iubita sa Beatrice, ce urma sa le calauzeasca pasii spre Paradis. Dalí asocia figura luminoasa a lui Beatrice cu iubita sa Gala. Dupa propria sa marturisire, dupa ce a parcurs impreuna cu Dante tarâmurile terifiante ale Infernului si ale Purgatoriului, Dalí a simtit ca se apropie de lumea celesta a ingerilor.

Menite initial sa ilustreze o editie a „Divinei Comedii” proiectata de guvernul italian pentru omagierea a 700 de ani de la nasterea lui Dante, ilustratiile lui Dalí au fost gravate de Raymond Jacquet si Jean Taricco, apoi editate de Joseph Forét si Jean Estrade la editura „Les Heures Claires” din Paris, intre anii 1960-1963.

Un demers spiritual profund este magistral transpus tehnic, sub coordonarea directa a lui Salvador Dalí. Fiecare din cele 100 de acuarele au fost gravate in lemn si imprimate in culori prin suprapunere, cu câte 30-35 de blocuri.

Expozitia organizata in salile galeriei de arta europeana ale Muzeului National Brukenthal include cele 100 de gravuri dupa acuarelele lui Dalí si 21 de gravuri care ilustreaza procesul tehnic al descompunerii blocurilor de culoare si imprimarea progresiva, pâna la obtinerea imaginii finite, autorizate de artist.

Gravurile ce ilustreaza „Divina Comedie” provin din colectia Dr. Heinz Ess si sunt expuse pentru prima data la Sibiu cu concursul Euro Art Luxemburg.

„Divina Comedie” ilustrata de Dalí ramâne un reper al artei secolului XX, nedepasit pâna in prezent.

Vernisajul expozitiei: luni, 14 iulie, orele 17:00 (Atentie! Doar pentru presa si invitati)

Datorita imposibilitatii gazduirii unui public numeros conform audientei pe care expozitia o preconizeaza, vernisajul se va organiza doar pentru presa si invitati.

Informatii privind regimul de vizitare

Expozitia are un regim distinct de vizitare fata de circuitul expozitiei permanente din Palatul Brukenthal.

Accesul in expozitie se face de sub portalul cu atlanti dintre prima si a doua curte interioara a palatului, fiind semnalizat prin roll-up bannere indicatoare.

Preturile biletelor sunt 20 lei – bilet standard si 5 lei – bilet cu reducere pentru elevi si studenti.

Având in vedere optima vizionare a expozitiei si respectarea normelor de securitate si conservare, Muzeul apeleaza la intelegerea publicului pentru segmentarea acestuia in grupuri in cazul in care fluxul de vizitare va predispune la aglomerarea spatiilor expozitionale.

Reamintim ca programul de vizitare este de Marti pâna Duminica (prima zi de marti din luna inchis) intre orele 10:00 -18:00 (ultimul bilet se elibereaza la 17:15).

Produse personalizate

Pe durata expozitiei, in magazinul din Palatul Brukenthal pot fi achizitionate urmatoarele produse personalizate cu grafica de promovare a expozitiei:

Tricou adult – 35 lei, Cana – 10 lei, Magnet decorativ – 3 lei, Semn de carte – 4,5 lei

Expozitia Salvador Dali – Divina Commedia are loc la Palatul Brukenthal!2

 

Expozitia Salvador Dali – Divina Commedia are loc la Palatul Brukenthal!1

 

Expozitia Salvador Dali – Divina Commedia are loc la Palatul Brukenthal!2


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279