CULTURA

Expozitia „Vasile Dobrian. Ipostaze” are loc la Palatul Brukenthal!

Expozitia „Vasile Dobrian. Ipostaze” are loc la Palatul Brukenthal!

Expozitia Vasile Dobrian Ipostaze are loc la Palatul Brukenthal!2

Vasile Dobrian (1912-1999) este un artist originar din Rod, comuna Tilisca, judetul Sibiu. Pictor, grafician si poet, Vasile Dobrian a debutat la Bucuresti in 1935 si a facut parte din avangarda artei romanesti, in grupul constituit din scriitorii si artistii colaboratori ai revistei „unu”.

 

Vasile Dobrian a colaborat in perioada interbelica si la ilustrarea unor ziare si reviste cu orientare de stanga.

Vasile Dobrian a fost unul dintre membri fondatori ai „Grupului Grafic”, activ la Bucuresti prin expozitii si publicatii, intre anii 1939-1947. Grupul de artisti a promovat gravura in Romania, ca gen autonom.

Creatia lui Vasile Dobrian cuprinde grafica militanta, peisaj si natura statica, realizate in tehnica xilogravurii si a linogravurii imprimate in culori.

Dupa 1948, Vasile Dobrian a fost profesor la Academia de arta din Iasi si membru activ al Uniunii Artistilor Plastici. In decursul a patru decenii a organizat peste 30 de expozitii personale, fiind prezent in numeroase expozitii colective in Romania si in alte tari. Participant la Bienala de la Venetia din 1964, Vasile Dobrian a fost ales membru de onoare al Academiei Artelor din Florenta. Artistul a fost onorat cu numeroase premii, acordate in decursul lungii sale cariere.

Vasile Dobrian a publicat mai multe plachete de versuri, poezia sa fiind asociata cu miscarea de avangarda. A publicat mai multe albume cu gravuri, ale caror titluri sunt succinte evocari poetice. Uneori, versurile sale erau insotite de gravuri si a ilustrat de asemenea, operele altor scriitori.

In colectia Cabinetului de stampe si desene al Muzeului National Brukenthal sunt 71 de stampe semnate de Vasile Dobrian, expozitia incluzand 23 de xilogravuri si linogravuri imprimate in culori de artistul insusi, intr-o modalitate tehnica specifica.

Prezent in arta romaneasca timp de sase decenii, Vasile Dobrian a parcurs in creatia sa plastica drumul de la expresionism, spre cubism si abstractionism.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349