CULTURA

Expozitie-eveniment despre Aurul si argintul antic al Romaniei la Muzeul National Brukenthal!

Expozitie-eveniment despre Aurul si argintul antic al Romaniei la Muzeul National Brukenthal!

Aurul si argintul antic al Romaniei2

Muzeul National Brukenthal verniseaza miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 14, expozitia-eveniment itineranta Aurul si argintul antic al Romaniei. Initiativa organizarii acestei expozitiii de anvergura a apartinut Muzeului National de Istorie a Romaniei, iar la ea au contribuit Muzeul National Brukenthal si alte 30 de muzee din tara.

Expozitia reuneste 1.004 piese arheologice, din mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch., toate descoperite pe teritoriul Romaniei. Piesele ilustreaza multiplele fatete imbracate de metalele pretioase, de la podoabe la insemne ale nobletei, prestigiului si bogatiei sau sacralitatii. Printre exponate se numara piese provenite din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Baiceni, Poiana Cotofenesti, Agighiol sau Peretu), piese reprezentative pentru orfevraria dacica (bratarile polispiralice de aur descoperite in zona cetatii de la Sarmizegetusa Regia, tezaure precum cele de la Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti etc.) sau inventarele funerare si tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichitatii Tarzii, de la Pietroasa, Apahida, Cluj-Someseni,  Histria.

Muzeul National Brukenthal contribuie la aceasta expozitie cu 59 de piese, descoperite in mormantul de incineratie nr. 1 de la Tilisca si in mormintele gepidice M3 si M4  de la Miercurea Sibiului. Cele 50 de piese din mormantul M1 de la Tilisca dateaza din secolul al II-lea a.Ch. si  reprezinta podoabe din argint, distruse cu dalta si trecute prin foc: colier, bratari, inele spiralice, fibule cu nodozitati etc. Mormintele gepidice de la Miercurea Sibiului sunt parte integranta a unei asezari datate in secolele VI-VII d. Hr, iar 7 margele si 2 agrafe care fac parte din inventarul acestor morminte sunt cuprinse in expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei. Greutatea margelelor variaza intre 0,89 si 1,10 grame, iar interiorul lor este realizat din sticla; margelele erau dispuse in jurul gatului, ca o salba. Agrafele au acul de prindere de imbracaminte realizat din alama, iar pe corpul lor, lucrat din argint aurit,  sunt prinse patru pietre de agat.

Expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei este deschisa in Palatul Brukenthal, in perioada 19.11.2014 – 18.01.2015, program de vizitare: luni–duminica. Pretul unui bilet standard este de 20 lei; se acorda reducerile prevazute de lege: grupuri (minim 10 persoane) – 13 lei / persoana;  elevi, studenti, card Euro 26, militari, persoane cu handicap usor- 5 lei/ persoana, pensionari- 10 lei/ persoana.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279