CULTURA

Expozitii si vernisaje la Muzeul National Brukenthal! Vezi programul!

Expozitii si vernisaje la Muzeul National Brukenthal! Vezi programul!

In saptamana 30.06 – 4.07, Muzeul National Brukenthal anunta patru expozitii si trei vernisaje potrivit urmatorului program:

30.06

Expozitia: Festivalul de Muzica Veche Miercurea Ciuc in imagini (perioada 2008-2012)

Locul de desfasurare: Muzeul de Istorie Casa Altemberger, curtea interioara

Durata: 1-13.07.2014

Curatori: Dr. Raluca Maria Teodorescu (MNBrukenthal), Levente Serfőző (As. HID)

Organizator: Asociatia Maghiarilor din Sibiu – HID

Expozitii si vernisaje la Muzeul National Brukenthal! Vezi programul!1

Parteneri: Muzeul National Brukenthal si Centrul Cultural Judetean Harghita

Text oferit de curatorii expozitiei:

In perioada 1-13 iulie 2014, in curtea principala a Muzeului de Istorie Casa Altemberger, este deschisa pentru public expozitia organizata de Asociatia Maghiarilor din Sibiu – HID cu spijinul Centrului Cultural Judetean Harghita, sub egida Muzeului National Brukenthal, dedicata Festivalului de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc. Exponatele prezinta formatiile de muzica veche care au urcat pe scena celui mai vechi festival de gen din Romania, care a luat fiinta in 1980 din initiativa ansamblurilor Barozda si Kájoni. Din 2008 festivalul este membru al Retelei Festivalurilor de Muzica Veche din Europa, cu sediul in Lion.

Fondatorii si organizatorii expozitiei de azi considera muzica veche creatia muzicala a epocilor trecute – medievale, renascentiste si baroce – interpretata pe instrumente de epoca, respectiv copiile lor moderne, in maniera istorica.

2.07

Expozitia: Calfe calatoare de ieri si de azi

Locul de desfasurare: Palatul Brukenthal, Salile de Expozitii Temporare

Durata: 2.07-03.08.2014

Vernisaj: 2 iulie, orele 14:00

Curator: Dr. Raluca Maria Frincu

Parteneri: Asociatia Casa Calfelor, CNM ASTRA

Text oferit de curatorul expozitiei:

Mestesugurile transilvanene au cunoscut, incepand cu secolul al XIV-lea, o ampla dezvoltare datorita aparitiei breslelor. Timp de 400 de ani Sibiul a fost unul dintre cele mai mari centre mestesugaresti din Transilvania, produsele lucrate de mesterii locali fiind vandute atat in Transilvania, Tarile Romane, cat si in Europa. In Sibiu a fost emis, la 9 noiembrie 1376, primul statut care reglementa modul de organizare a breslelor autohtone si a celor din Sebes, Sighisoara si Orastie.

Prin expozitie se aduc in fata vizitatorilor obiecte de identificare si produse ale calfelor si fratiilor de calfe care surprind modul de organizare si activitatea calfelor pana la desfiintarea breslelor in anul 1872 si transformarea lor in cooperative mestesugaresti.

Un al doilea segment al expozitiei este dedicat calfelor de azi, prezente in fiecare an in lunile iulie-septembrie in orasul nostru. Primele trei calfe ale secolului XXI au ajuns la Sibiu in anul 2002, fiind privite, datorita vestimentatiei specifice, ca niste personaje venite din alte timpuri. Prin colaborarea si cu sprijinul Parohiei Evanghelice C.A., care a oferit actuala Casa a Calfelor, calfele gaseau la Sibiu gazduire si sustinere. Din anul 2007, cand primele ateliere ale calfelor au fost deschise in curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger, acestea se intalnesc anual pe strada Cetatii animand prin activitatea lor zona turnurilor intretinute si aparate in Evul Mediu de bresle.

3.07

Expozitia: Vasile Dobrian. Ipostaze

Locul de desfasurare: Palatul Brukenthal, Cabinetul de stampe si desene

Durata: 3.07-31.08.2014

Vernisaj: 3 iulie, orele 12:00

Curator: Dr. Maria Ordeanu

Text oferit de curatorul expozitiei:

Vasile Dobrian (1912-1999) este un artist originar din Rod, comuna Tilisca, judetul Sibiu.

Pictor, grafician si poet, Vasile Dobrian a debutat la Bucuresti in 1935 si a facut parte din avangarda artei romanesti, in grupul constituit din scriitorii si artistii colaboratori ai revistei „unu”.

Vasile Dobrian a colaborat in perioada interbelica si la ilustrarea unor ziare si reviste cu orientare de stanga.

Vasile Dobrian a fost unul dintre membri fondatori ai „Grupului Grafic”, activ la Bucuresti prin expozitii si publicatii, intre anii 1939-1947. Grupul de artisti a promovat gravura in Romania, ca gen autonom.

Creatia lui Vasile Dobrian cuprinde grafica militanta, peisaj si natura statica, realizate in tehnica xilogravurii si a linogravurii imprimate in culori.

Dupa 1948, Vasile Dobrian a fost profesor la Academia de arta din Iasi si membru activ al Uniunii Artistilor Plastici. In decursul a patru decenii a organizat peste 30 de expozitii personale, fiind prezent in numeroase expozitii colective in Romania si in alte tari. Participant la Bienala de la Venetia din 1964, Vasile Dobrian a fost ales membru de onoare al Academiei Artelor din Florenta. Artistul a fost onorat cu numeroase premii, acordate in decursul lungii sale cariere.

Expozitii si vernisaje la Muzeul National Brukenthal! Vezi programul!3

Vasile Dobrian a publicat mai multe plachete de versuri, poezia sa fiind asociata cu miscarea de avangarda. A publicat mai multe albume cu gravuri, ale caror titluri sunt succinte evocari poetice. Uneori, versurile sale erau insotite de gravuri si a ilustrat de asemenea, operele altor scriitori.

In colectia Cabinetului de stampe si desene al Muzeului National Brukenthal sunt 71 de stampe semnate de Vasile Dobrian, expozitia incluzand 23 de xilogravuri si linogravuri imprimate in culori de artistul insusi, intr-o modalitate tehnica specifica.

Prezent in arta romaneasca timp de sase decenii, Vasile Dobrian a parcurs in creatia sa plastica drumul de la expresionism, spre cubism si abstractionism.

4.07

Expozitia: AXIS MUNDI #2

Artist: Darie Dup

Locul de desfasurare: Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal

Durata: 04 – 31.07.2014

Vernisaj: 4 iulie, orele 16:00

Curator: Dr. Alexandru Sonoc

Partener media: Artclue, Modernism

Sponsor: Uniunea Artistilor Plastici

Expozitia este parte din proiectul itinerant AXIS MUNDI (AXIS MUNDI #1 23.03. 15.05.2014 Cuhnia, Mogosoaia, Palatele Brancovenesti).

Expozitii si vernisaje la Muzeul National Brukenthal! Vezi programul!2

Text oferit de artistul expozitiei:

In expozitia Axis Mundi este vorba pe deoparte de o tema sociala, care tine de ecologie si de distrugerea patrimoniului silvic, iar pe de alta parte de o tema care tine de morala, de constiinta individuala. Sunt lucruri din viata noastra la care suntem atat martori cat si faptasi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275