CULTURA

Feeric Fashion Days a transformat Depoul CFR Sibiu si o cariera de piatra in catwalk!

Feeric Fashion Days a transformat Depoul CFR Sibiu si o cariera de piatra in catwalk!

Feeric Fashion Days a transformat Depoul CFR Sibiu si o cariera de piatra in catwalk!2

In cadrul festivalului de moda Feeric Fashion Days, mai multe locuri din oras au fost transformate pur si simplu in catwalk, modelele defiland in Depoul CFR si in Turnul Sfatului, cel mai cunoscut obiectiv turistic din oras.

Ajuns la a saptea editie, festivalul Feeric Fashion Days si-a propus sa aduca moda aproape de oameni. De aceea, timp de o saptamana, locuri obisnuite din municipiul Sibiu – cea mai mare piata agroalimentara, cel mai cunoscut obiectiv turistic, terminalul aeroportului, fantana din Piata Mare, Depoul CFR – au devenit, rand pe rand, catwalk pentru zeci de modele.

De asemenea, cei peste 40 de designeri vestimentari veniti din tara si din strainatate si-au prezentat creatiile si in curtea Palatului Brukenthal din Avrig, la cariera de piatra de la Turnu Rosu, la Monumentul Eroilor de la Selimbar, dar si intr-o fabrica, in Muzeul Brukenthal si intr-o hala industriala.

Festivalul a inceput marti, la cariera de piatra de la Turnu Rosu, pe o ploaie torentiala, la fel ca la fiecare editie din ultimii ani.

Desemnat sa aiba prima prezentare a fost Evgheni Hudorojkov, creator vestimentar din Republica Moldova. Colectia sa – „Fashion for Peace” – cuprinde 19 rochii diafane, din cele mai fine materiale. Este o „colectie art” care, cu unele modificari, poate fi transformata in colectie de rochii de seara.

La prima privire, ploaia torentiala nu se potrivea deloc cu rochiile care urmau sa fie prezentate, dar organizatorii au vrut, inca de la inceput, contrast extrem in aceasta prezentare, de aceea a si fost ales un loc „brut, atipic, muncitoresc”. Toata lumea a asteptat cinci, zece minute, dupa care Evgheni Hudorojkov si modelele care-i purtau creatiile au decis ca este timpul sa porneasca prezentarea, in pofida ploii.

„Colectia mea are un puternic mesaj politic-social. Este o colectie inspirata de o persoana foarte draga mie, foarte gingasa, feminina, transparenta, simpla, dar, in acelasi timp, complicata. Mesajul a fost amplificat si mai mult de ploaie. Mesajul colectiei este sa fim mai buni si face trimitere la situatia care se afla in Ucraina. Ucraina este langa noi si noi suferim alaturi de ea. Apoi, avem si in Republica Moldova o lupta cu tot sistemul guvernamental care este si, in acelasi timp, toata lumea este intr-un fel de haos, iar noi vrem sa facem totul mai frumos. Este un mesaj pentru a fi mai buni. Si prin aparatajul ce era acolo (utilajele folosite la cariera de piatra – n.r.) s-a redat toata greutatea care este asupra lumii acum. Prin tot griul de acolo, s-a simbolizat griul din lume, iar rochiile care erau ca aerul demonstreaza ca mai avem o sansa sa fim mai buni si sa cream bunul si frumosul”, explica Evgheni Hudorojkov.

Decorul a fost folosit in prezentare: utilajele de mare tonaj s-au pus in miscare pe fundalul pasarelei, sute de kilograme de pietris au inceput sa curga dintr-un tub aflat la peste 20 de metri inaltime, in timp ce, la baza dealului de piatra, modelele prezentau diafanele creatii ale designerului moldovean.

El va mai aparea in cadrul Feeric Fashion Days cu o parte a colectiei „Ciocarlia”, prezentata, in februarie, la New York si Las Vegas.

Colectia, inspirata de motive traditionale din Romania si Republica Moldova, cuprinde, in total, 43 de rochii cu broderie stilizata. La Sibiu, vor fi prezentate 18 dintre aceste rochii.

„In Romania si Moldova avem broderie traditionala, avem motive traditionale. Am facut o colectie prin care sa pun in valoare aceste lucruri. Este o colectie de rochii de seara cu broderie stilizata cu motive etno. Am facut colectia special pentru prezentarile din State (Statele Unite ale Americii – n.r.) pentru ca am vrut sa duc acolo o parte din ceea ce suntem noi”, spune Evgheni Hudorojkov.

Miercuri, in a doua zi de festival, alte locuri speciale au fost puse in valoare prin prezentari de moda inedite. Unul dintre acestea – Depoul CFR Sibiu.

Aici a fost prezentata colectia unora dintre cei mai cunoscuti dintre creatorii internationali prezenti la Sibiu, Charles & Ron, din Malta.

Charles Borg si Ron van Maarschalkerweerd, care au o experienta de peste 20 de ani in lumea modei internationale, cu prezentari la Saptamana Modei de la Toronto, si care, in septembrie, vor participa la Saptamana Modei de la New York, s-au declarat incantati de locul in care si-au prezentat colectia inspirata din arhitectura orasului Valetta, capitala tarii in care locuiesc.

„Cand lucram la aceasta colectie am facut multe fotografii atat arhitecturii vechi a orasului, cat si noilor constructii din Valetta, pe care le-am folosit drept inspiratie pentru aceasta colectie. Femeia care poarta aceste piese este una care nu este deloc timida, este foarte feminina si ii place sa iasa in evidenta. Ii plac piesele clasice, dar, in acelasi timp, este si moderna”, spun cei doi designeri despre noua lor colectie.

Prezentarea a fost spectaculoasa. Un vagon de calatori a fost folosit pe post de backstage pentru modele si a fost transportat cu locomotiva pe placa turnanta a depoului, unde a facut o intoarcere de 90 de grade pentru a se alinia perfect cu pasarela prezentarii.

Designerii au prezentat 20 de rochii, unele dintre acestea urmand a face parte si din colectia cu care se vor duce la New York.

Joi, in a treia zi de festival, Aeroportul Sibiu, Piata Cibin si Turnul Sfatului, cel mai cunoscut obiectiv turistic din oras, au fost locurile in care s-au prezentat colectiile unor designeri romani.

In terminalul Sosiri din Aeroportul Sibiu a fost pusa in valoare colectia lui Cristian Samfira, iar in Piata Cibin, cea mai mare piata agroalimentara din oras, s-au prezentat creatiile Mariei Simion.

„La Piata Cibin ne-am dorit foarte multa omogenitate. Ne-am dorit sa ducem prezentarile intre oameni care nu sunt obisnuiti cu asa ceva sau, cel putin, nu sunt obisnuiti cu asa ceva live. Am decis sa facem acolo o prezentare si am stabilit care colectie s-ar potrivi cel mai bine. Am adaptat scenariul: fetele ieseau, luau fructe de pe tarabe, muscau din ele. Am incercat sa cream o atmosfera de piata usor mai rafinata”, povesteste Mitichi, organizatorul festivalului.

Turnul Sfatului, monument istoric ridicat intre 1224 si 1241, a devenit centrul colectiei prezentate de Rozalia Bot. Manechinele au iesit din turn si l-au inconjurat prin cele doua cupole care fac legatura intre principalele piete centrale ale municipiului Sibiu.

Colectia „Sin City” a prezentat publicului 14 tinute in care predomina culorile pastel. Semnatura distinctiva a designerului, broderia realizata manual din fire de matase, este nucleul de culoare al fiecarei tinute extrem de feminine si elegante.

„Am multe piese fluide, ample, vaporoase, foarte feminine si romantice. Unele se pot purta pe parcursul intregii zile, iar unele dintre ele sunt exclusiv pentru ocazii speciale. Am numit colectia dupa filmul cu acelasi nume si sunt incantata de locatia in care mi-am prezentat-o”, spune Rozalia Bot, designer vestimentar care s-a lansat oficial in editia din 2013 a Feeric Fashion Days de la Sibiu.

Creatoarea povesteste ca si-a dorit de mica sa aleaga o cariera artistica, dar viata a obligat-o sa-si puna visul „intr-un colt” pentru foarte multi ani.

„Eu sunt psiholog de meserie, nu designer vestimentar. 12 ani am lucrat in invatamant, am avut doi ani de concediu pentru ingrijirea copiilor, pentru cei doi puisori ai mei, si acum iata-ma lucrand in moda. Am renuntat oficial, in martie acest an, la invatamant, mi-am dat demisia. Eu trebuie sa ma manifest creativ, altfel sunt frustrata si ma inchid in carapace”, spune ea.

Intrebata daca poate trai din moda in lumea actuala, cu o familie cu doi copii si un sot care este profesor de matematica, Rozalia Bot explica:

„E putin complicat. Trebuie sa fii si putin comercial. Adica sa faci moda, dar sa fie si putin comercial, altfel nu ai sanse. Nu ai cum. Trebuie sa fie un lant, altfel se rupe si nu mai ai cum sa-ti exerciti pasiunea”.

Ziua de joi a festivalului s-a incheiat la Hala Balanta, hala industriala a unei foste fabrici care producea cantare, cu o prezentare de moda cu elemente 3D a designerului Florin Surugiu.

Vineri si sambata, prezentarile de moda vor continua si vor culmina cu doua gale care vor avea loc pe o pasarela suspendata peste Podul Minciunilor, alt obiectiv turistic important din oras.

La gala de vineri seara, isi vor prezenta colectiile Mihaela Cirlugea, Bianca Bratosin, Diana Voevutki, Filomena Chifor & Madalina Lazu, Adriana Delia Barar si Alina Maria Margulescu, iar la gala de sambata publicul va putea vedea cele mai recente creatii realizate de Paula Paduroiu, Cristina Dan, Georgiana Nicolaescu – Giuka, Guban, Bojana Dolamic, La Mode Toujours, Adina Buzatu.

Vineri seara, va avea loc si un concert sustinut de Directia 5, iar sambata vor urca pe scena Anca Marginean si Magic Band.

Duminica, in ultima zi de festival, vor avea loc in centrul orasului sedinte foto pentru designeri la care vor participa cele peste 50 de modele care au prezentat colectiile.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279