SOCIAL

Fermierii sibieni au varsat o tona de lapte in fata Prefecturii. La Covasna

Fermierii sibieni au varsat o tona de lapte in fata Prefecturii. La Covasna

protest fermieri sibieni la covasna

Aproape 1000 de fermieri din judetele Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna au protestat, miercuri dimineata in fata Prefecturii din Covasna, fiind nemultumiti de pretul pe care il primesc pe lapte si de faptul ca exporturile de bovine si ovine sunt inca blocate.  La un moment dat, in timpul manifestarii, o cisterna incarcata cu o tona de lapte a fost golita pe caldaram.

Fermierii si-au exprimat dezaprobarea fata de scaderea drastica a pretului de achizitie a laptelui, care a ajuns la „un minim istoric” de 40 de bani in unele judete, si au cerut deblocarea exporturilor la bovine si ovine, sistate anul trecut ca urmare a aparitiei focarelor de boala limbii albastre.

De asemenea, ei au solicitat plata subventiilor datorate crescatorilor de animale din zonele defavorizate si acordarea in continuare a sprijinului pentru zonele defavorizate.

„Nu este normal ca in ultimele cinci luni pretul de achizitie a laptelui de la fermieri sa scada cu 30%, iar in magazine sa nu existe nicio scadere de pret. Ca de obicei, profitul revine in totalitate procesatorilor si comerciantilor, in timp ce fermierii, mai ales cei mici si mijlocii, sunt in pericol de faliment. Nu este normal ca producatorii sa suporte de fiecare data conjuncturi nefavorabile sau politici agricole gresite”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din judetul Covasna, Otvos Mozes.

In timpul protestului, o cisterna incarcata cu o tona de lapte a fost golita pe caldaram, in fata Prefecturii.

La mitingul de la Sfantu Gheorghe, organizat de Asociatiei Crescatorilor de Bovine (ACB) Covasna, protestatarilor li s-au alaturat presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si parlamentari UDMR.

Anterior protestului, conducerea ACB Covasna a adresat un memoriu ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care i-au fost aduse la cunostinta greutatile din sectorul zootehnic si decizia fermierilor de a iesi in strada.

Fermierii au atentionat ca daca problemele lor nu vor fi luate in considerare si solutionate, vor continua protestele in Bucuresti.

Sursa: Mediafax

Foto: www.covasnamedia.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279