CULTURA

Film despre povestea nestiuta a celui mai frumos drum din Europa, lansat la Sibiu

Film despre povestea nestiuta a celui mai frumos drum din Europa, lansat la Sibiu

Istoria soselei aflata la cea mai mare altitudine si unul din cele mai frumoase din Europa, va fi subiectul unui film documentar realizat de regizorul sibian, Dumitru Budrala.

transalpina

Filmul „Drumul regilor – Transalpina”, o incursiune in istoria nestiuta drumului va fi lansat oficial in septembrie, informeaza un comunicat Astra Film.

„Vechiul drum al dacilor si al romanilor, al transhumantei, al miturilor si legendelor este astazi drumul care leaga judetele Alba si Sibiu de judetele Gorj si Valcea. Filmul are ca punct de pornire fascinatia de-o viata a regizorului pentru povestile pe care le ascund raurile, iezerele, crestele muntilor, vaile si pesterile care intregesc peisajul luxuriant si mitologia locului. Apoi, folosind imagini de arhiva si interviuri cu localnici, spectatorul afla de unde provine denumirea de Drumul regelui, cum in anii ’30 drumul a fost pietruit si inaugurat in prezenta regelui Carol al II-lea, fiind considerat la acea vreme o realizare tehnica extraordinara, cu rol economic, strategic si militar”, potrivit sursei citate.

Cadrele panoramice filmate din aer si vocea regizorului care da viata povestilor, miturilor si legendelor locului prea putin cunoscute dincolo de granitele acestui splendid taram, invita spectatorul intr-o incursiune in timp a drumului Transalpina.

https://www.youtube.com/watch?v=5VN9j0BC0rM&feature=youtu.be

De o frumusete care te lasa fara rasuflare, serpuind printre Alpii Transilvaniei, de unde si una dintre denumiri — Transalpina, drumul a reprezentat dintotdeauna un punct de intalnire intre oamenii aflati de o parte si de alta a muntilor, intre cer si pamant, intre real si fantastic, se mai arata in comunicat.

Dumitru Budrala este cunoscut pentru filmele „Blestemul ariciului”, „La drum” si „Judetul Sibiu — Poarta de sud a Transilvaniei”, un film de prezentare al judetului Sibiu devenit viral pe internet. „Blestemul ariciului” a avut un circuit festivalier impresionant in Europa, America de Nord si de Sud, Asia si Africa. In 1993, a fondat la Sibiu, Astra Film Festival, care in 2016 va avea loc intre 17 si 23 octombrie.

Filmul este o productie Astra Film Sibiu, CNM ASTRA si Consiliul Judetean Sibiu cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerul Culturii.

Sursa: Agerpres

Foto: www.activenews.roalpinet.org


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309