SOCIAL

FITS 2015 in cifre: 2673 de artisti, 427 de evenimente, 65.000 de spectatori pe zi, 21.000 de bilete vandute, peste 20 de km de cabluri, 87 de tone de decor

FITS 2015 in cifre: 2673 de artisti, 427 de evenimente, 65.000 de spectatori pe zi, 21.000 de bilete vandute, peste 20 de km de cabluri, 87 de tone de decor

O-lume-de-basm-2-220-foto-Paul-Baila

Sibiul a fost din nou principala atractie culturala a Romaniei, in ultimele zece zile, timp in care s-a desfasurat cea de-a XXII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

In tot acest timp, orasul Sibiu s-a transformat intr-o scena uriasa pentru 2673 de artisti si invitati, din 70 de tari, ce au prezentat 427 de evenimente in 67 de spatii de joc, reunind in medie 65.000 de spectatori in fiecare zi.

„Am promis la inceputul acestui festival o editie de colectie. A fost o editie de colectie. Vreau sa multumesc in primul rand echipei, pentru ca sunt atatia oameni care nu se vad si care sunt atat de importanti, fara ei nu ar fi fost posibil miracolul care a avut loc. Multumesc tuturor celor care sprijina acest festival: Primaria Sibiu si Consiliul local, celorlalti co-organizatori: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, celor care au contribuit financiar: Ministerul Culturii, ICR, sponsorilor si in primul rand sibienilor care sunt mandri de acest festival si de faptul ca apartin acestei comunitati. Multumesc echipei de voluntari si tututor celor care s-au implicat in organizare, din punct de vedere tehnic. As vrea sa multumesc mai ales publicului, un public extraordinar, care a invadat toate salile de spectacol, facand ca toate reprezentatiile sa fie sold-out. Inchei cu acest gand: prin excelenta se poate crea o stare de normalitate. Noi nu dorim sa fim premiati, ci muncim ca sa aratam ca in Romania se poate face un lucru extraordinar, cu vointa, credinta si putinta”, a declarat, la final Constantin Chiriac, presedintele FITS.

De buna desfasurare a evenimentelor s-a ingrijit o echipa formata din aproximativ 200 de persoane ce a fost completata de echipa artistica si tehnica a Teatrului National „Radu Stanca”, de studentii si profesorii Universitatii „Lucian Blaga” Sibiu si de cel mai dinamic grup de voluntari din Romania, o comunitate ce a reunit 300 de tineri. In afara de voluntarii romani, la succesul festivalului a contribuit un grup international format din 27 de tineri din Japonia, Ungaria, Bulgaria, Coreea de Sud, Canada, Georgia, Germania si Republica Moldova.

Anul acesta au fost puse in vanzare peste 21.000 de bilete la spectacole, care s-au vandut in totalitate.

Cu siguranţa ca cea mai complexa parte a organizarii acestui festival este producţia tehnica ce presupune o mobilizare de forţe uriase, avand in vedere dinamica montarii productiilor invitate. In total, pentru cea de-a XXII-a ediţie a festivalului s-au folosit  un sistem de lumini cu putere de 900 KW si un sistem de sunet de 150.000 W. O macara de 65 de tone si peste 20 de kilometri de cabluri s-au folosit pentru deplasarea si montarea a 87 de tone de decor.

Fiecare invitat al festivalului a optat in medie pentru 5 innoptari in 26 de unitati de cazare, contribuind alaturi de turistii veniţi cu ocazia evenimentului de la Sibiu la incasari importante din taxa hoteliera in aceasta vara.

Anul acesta au fost inaugurate cinci noi stele pe Aleea Celebritatilor din Sibiu, pentru:  KLAUS MARIA BRANDAUER  actor, regizor de film; EIMUNTAS NEKROŠIUS regizor; JOËL POMMERAT dramaturg, regizor; NEIL LaBute regizor, scenarist si dramaturg; KAZUYOSHI KUSHIDA dramaturg, regizor si actor. Evenimentul organizat sambata, 20 iunie, de la ora 18:00, a fost continuat de la ora 19:00, printr-o Gala ce a adus pe scena personalitaţile distinse cu o stea pe Aleea Celebritaţilor sau reprezentantii acestora, dar si pe regizoarea Gianina Carbunariu si actorul Marian Ralea, care au primit in semn de excelenta pentru activitatea in teatru premiul Iulian Visa, si respectiv premiul Virgil Flonda. De asemenea, Joseph Melillo, director al Brooklyn Academy of Music (BAM), a primit din partea organizatorilor Premiul pentru viziunea si excelenta in producerea de evenimente artistice la nivel mondial.

Recunoasterea partenerilor festivalului, care au acordat un sprijin considerabil in realizarea acestei ediţii, a fost marcata prin oferirea a doua premii speciale, pentru compania Takata si pentru Raiffeisen Bank.

Gala Celebritaţilor este un eveniment realizat in parteneriat cu TVR si va fi difuzata sambata, 27 iunie,  de la ora 21.00, pe TVR 1.

Urmatoarea editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu va avea loc in perioada 10-19 iunie 2016.

Foto: FITS 2015, Dragos Dumitru, Paul-Baila


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309