CULTURA

Formatia de dansuri populare „Junii Sibiului” sarbatoreste 70 de ani de activitate printr-un MEGA-SPECTACOL!

Formatia de dansuri populare „Junii Sibiului” sarbatoreste 70 de ani de activitate printr-un MEGA-SPECTACOL!

Formatia de dansuri populare Junii Sibiului sarbatoreste 70 de ani de activitate printr-un MEGA-SPECTACOL!2

Cea mai veche formatie de dansuri populare „Junii Sibiului” va organiza un mega-spectacol in Piata Mare din Sibiu cu ocazia sarbatoririi a 70 de ani de activitate.

Spectacolul aniversar are loc in data de 1 august 2014, ora 19.00, si face parte dintr-un amplu proiect ce reuneste turnee in tara si strainatate, spectacole in Sibiu si in alte judete, lansari de carte — toate menite sa marcheze cele sapte decenii de existenta ale celui mai vechi ansamblu folcloric din Romania.

Organizarea unui spectacol aniversar in Piata Mare a Sibiului este modalitatea prin care ‘Junii’ doresc sa le multumeasca sibienilor de ieri si de azi, care i-au intampinat si ii intampina cu ropote de aplauze la fiecare reprezentatie, sustine sursa citata.

Astfel, ‘Junii Sibiului’ vor sarbatori Sibiul si cultura traditionala, prin cantec si joc, in mijlocul comunitatii.

„Am pregatit un spectacol special pentru aceasta aniversare, iar in cadrul lui ne vor fi alaturi numerosi solisti, prieteni si colaboratori ai ansamblului, provenind atat din generatiile tinere, cat si din randurile interpretilor de muzica populara demult consacrati. Publicul din Sibiu a apreciat de fiecare data cantecele si dansurile populare prezentate de ‘Junii Sibiului’. Pentru noi, ropotele de aplauze si ovatiile sibienilor, caldura extraordinara cu care ne intampina, sunt cel mai frumos omagiu la ceas aniversar. Este o bucurie si o onoare pentru noi sa evoluam in Piata Mare, pentru Sibiu si pentru sibieni'”, spune Silvia Macrea, coregraf al ansamblului si director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu.

Spectacolul aduce in fata publicului patru generatii de ‘Juni’: copiii de la ‘Cibinul’, tinerii de la ‘Ceata Junilor’, profesionistii de la ‘Cindrelul-Junii Sibiului’ si ‘Veteranii Junii Sibiului’. Alaturi de ei se vor afla invitati, solistii din diferite generatii: Razvan Nastasescu, Codruta Rodean, Anca Marginean, Traian Stoita, Viorica Tepes, Daniel Rosalim, Alina Bica, Robert Tarnaveanu, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoita, Marcel Parau, Viorica Telcean, Gabriela Tuta, Maria Lia Bologa, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Elena Merisoreanu, Gheorghe Rosoga, Sava Negrean Brudascu, Gheorghe Turda, Ilie Medrea, Viorica Macovei, Gelu Voicu, Liliana Laichici, Nineta Popa, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Mariana Deac si Nicoleta Voica. Spectacolul este prezentat de Iuliana Tudor.

Manifestarea este organizata de Consiliul Judetean Sibiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu, fiind o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu. Coproducator al evenimentului este Societatea Romana de Televiziune.

In contextul celor sapte decenii de existenta a ansamblului, intregul an 2014 este unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale ‘CindrelulJunii’ Sibiu marcheaza acest moment. Toate spectacolele sustinute de ansamblu in acest an stau sub semnul ‘Junii Sibiului — 70 de ani’.

La marile festivaluri, ‘Vara, Vara, Primavara’, ‘Cantecele Muntilor’, ‘Ioan Macrea’, ansamblul sustine spectacole speciale, alaturi de invitati de marca, colaboratori ai ‘Junilor Sibiului’. De asemenea, in acest an aniversar, ‘Junii Sibiului’ vor fi mai aproape de comunitatile de romani din diaspora si de iubitorii culturii traditionale din alte tari europene, prin intermediul turneelor intreprinse. Primele turnee au avut loc in Dublin si Viena, iar pentru ele ‘Junii Sibiului’ au pregatit un program special artistic, in cadrul caruia au fost valorificate dansuri si cantece populare, reprezentative pentru Sibiu si marile zone etnofolclorice ale Romaniei.

‘Junii Sibiului’ s-au nascut in 1944, din initiativa maestrului coregraf Ioan Macrea si s-au transformat „in mers” din formatie de amatori, la inceput barbateasca, apoi mixta, in ansamblu profesionist.

In calitate de ansamblu de amatori, ‘Junii Sibiului’ au participat la numeroase competitii si festivaluri folclorice, organizate in tara si strainatate, iar valoarea lor a fost recunoscuta prin cele peste 100 de premii nationale si 60 de premii internationale acordate de jurii de specialitate. In anul 1992, Ansamblul ‘Junii Sibiului’ se uneste cu orchestra ‘Cindrelul’ si primeste statutul de ansamblu profesionist, in semn de recunoastere a valorii corpului de dansatori si instrumentisti, precum si a bogatiei si diversitatii repertoriului abordat.

In cei 70 de ani de existenta, Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Cindrelul-Junii Sibiului’ a sustinut peste 40.000 de spectacole si a efectuat peste 600 de turnee in Romania, intreaga Europa, America de Nord, Asia si Africa. Peste 3.600 de dansatori au evoluat in cadrul Ansamblului Folcloric Profesionist „CindrelulJunii Sibiulu” de-a lungul timpului.

Statutul de ambasador al spiritualitatii romanesti a fost recunoscut in repetate randuri. De exemplu, in 1986, cand „Junii Sibiului” a fost prima formatie de dansuri romanesti prezenta intr-un turneu in SUA; in 2006, la Patras, cand ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, in 2009 cand ansamblul a fost invitat sa evolueze pentru demnitarii prezenti la Summit-ul NATO de la Bucuresti; in 2012 cand a fost invitat la Dineul Oficial organizat de UEFA, la Summit-ul NATO de la Sibiu si in 2014 cand a evoluat in fata a zeci de ambasadori, consilieri si atasati economici si comerciali de la ambasadele mai multor tari din Europa si Orient, prezenti la Conferinta Internationala ‘Oportunitati de Investitii in Judetul Sibiu — Valoare Adaugata Afacerii Tale’, organizata de Consiliul Judetean Sibiu.

Sursa: agerpres.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309