Partidul Forta Civica sustine proiectul Bursei Romane de Marfuri de a infiinta “Bursa de cereale” si considera ca trebuie urgentata realizarea cadrului legislativ pentru acest proiect.
“Salutam initiativa Bursei Romane de Marfuri si ne propunem sa o sprijinim pentru urgentarea constituirii cadrului legislativ necesar. Mai precis reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de deposit fara de care o lichidizare a tranzactiilor cerealiere va fi dificila daca nu imposibila. Invitam de asemenea institutiile bancare sa vina in intampinarea acestei initiative si sa vina cu un produs special pentru agricultura cu dobanzi mici pentru fermieri. Odata implementat ar fi un real ajutor pentru producatori, care ar primi un pret corect”, a declarat presedintele Forta Civica Sibiu, Diana Pavelescu.
Forta Civica are in programul politic infiinterea unei burse de cereale pentru reglementarea comertului in acest sector, pentru a veni in sprijinul producatorilor autohtoni, dar si al procesatorilor, carora le vom putea garanta astfel obtinerea unui pret echitabil, in acord cu situatia reala a pietei. “Se va obtine astfel mai multa transparenta, posibilitatea de a vedea o imagine realista a tendintelor si evolutiilor pietei, posibilitatea de a obtine un pret mai bun pentru producatori si procesatori. Bursa cerealelor poate oferii o platforma prin care putem oferi instrumente de control si protectie impotriva volatilitatii pietei agricole”, a explicat Diana Pavelescu.
Mai mult de atat, liderul FC Sibiu considera ca prin aceasta “putem devenii un exemplu de bune practice in regiune si asiguram cresterea profitului agriculturii romanesti”.
Forta Civica este de parere ca Romania, in calitate de actor agricol important in regiune (cifre comparate cu productia agricola din tarile Dunarii) poate da tonul pentru coagularea unei retele a Burselor din regiunea Dunarii care sa se asocieze creand o platforma centralizata pentru tranzactionare cerealelor. Aceasta poate fi insotita de o retea de depozite certificate, dupa exemplul celor de la Corabia, care sa fie construite in paralel cu demersul de modernizare a porturilor Dunarene. România are cel mai mare port la Marea Neagra, in Constanta, si credem ca poate constitui cheia de bolta in vederea crearii unei Burse a Marii Negre.