Ploile torentiale si grindina din luna iunie, care a afectat judetele Sibiu, Alba si Hunedoara, aproape ca au injumatatit recolta de fructe de padure, procentul fiind cu pana la 40% mai mic fata de anul trecut, anunta Romsilva.
Regia Nationala a Padurilor Romsilva, prin directiile silvice din subordine, si-a propus valorificarea unei cantitati de circa 3.500 tone fructe de padure, in anul 2015, cu 30%-40% mai putin comparativ cu anul trecut, din cauza fenomenelor meteo extreme – ploi torentiale si grindina inregistrate in cursul lunii iunie in judetele Alba – Valea Ariesului, Cluj, Sibiu si Hunedoara – Retezat.
Campania de recoltare a fructelor de padure a debutat inca din luna iulie, pana in prezent, la nivelul directiilor silvice, achizitionandu-se 800 tone din care 290 tone afine negre, 210 tone zmeura, 260 tone catina, 20 tone mure si 20 tone porumbe. Campania continua pana la epuizarea fondului de marfa, atat timp cat conditiile meteorologice permit acest lucru, se arata intr-un comunicat al Romsilva, remis miercuri AGERPRES.
Valorificarea fructelor de padure se face preponderent pe piata externa, in baza contractelor incheiate de directiile silvice direct cu partenerii externi (majoritari din Comunitatea Europeana — Germania, Austria, Olanda, Belgia si Ungaria) sau prin parteneri traditionali care in fiecare an asigura livrarea produselor catre consumatori externi. Fructele de padure se valorifica, in cea mai mare parte, in stare refrigerata, congelata (in cazul directiilor silvice care dispun de instalatii de frig), in diverse ambalaje (butoaie plastic, saci plastifiati, cutii carton), preturile variind in functie de toate aceste elemente.
Reprezentantii directiilor silvice au constatat, in acest an, o scadere a interesului partenerilor pentru preluarea fructelor in stare proaspata. Pentru eficientizarea activitatii directiilor silvice, RNP Romsilva are in vedere dotarea acestora cu instalatii de frig pentru a congela sau refrigera fondul de marfa solicitat pe piata externa. De asemenea, obtinerea certificatelor de calitate ISO si asigurarea produselor BIO, care se reflecta in preturi atractive pe pietele externe cat si promovarea unui marketing dinamic si eficient, capabil sa identifice rapid posibilitatile reale de desfacere, in contextul cerintelor pietei, sunt doar cateva dintre prioritatile Regiei in sectorul valorificarii fructelor de padure.
In prezent, Romsilva mai administreaza circa 3,2 milioane hectare de fond forestier proprietate publica a statului, respectiv 49% din fondul forestier national.
Sursa: Agerpres