CULTURA

Fundatia MET patronata de Printul Charles deruleaza un proiect de conservare a lemnului pictat in judetul Sibiu!

Fundatia MET patronata de Printul Charles deruleaza un proiect de conservare a lemnului pictat in judetul Sibiu!

Fundatia MET patronata de Printul Charles deruleaza un proiect de conservare a lemnului pictat in judetul Sibiu!2

Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET), patronata de Printul Charles, deruleaza in judetele Sibiu si Brasov, un proiect de conservare a lemnului pictat.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de catre reprezentantii MET, fundatia patronata de printul Charles va derula in urmatoarele sase luni proiectul cultural „Florile Transilvaniei – Proiect de promovare a traditiilor de restaurare si pictura pe lemn”, finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si implementat in parteneriat cu Scoala Generala din comuna Laslea (judetul Sibiu) si cu Scoala Generala din comuna Bunesti (judetul Brasov).

„Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de educatie culturala a publicului din Romania si strainatate cu privire la valoarea si modul de conservare si pastrare a obiectelor de patrimoniu din lemn pictat. Proiectul va urmari dezvoltarea cunostintelor si interesului a 30 de elevi din scolile partenere si a circa o suta de locuitori din comunele Bunesti si Laslea fata de identificarea si pastrarea in conditii optime a obiectelor traditionale din lemn pictat, includerea in circuitul expozitional a doua obiecte restaurate si crearea de materiale multimedia care prezinta modalitati concrete de educatie culturala, identificare, restaurare, conservare si utilizare in-situ a obiectelor din lemn pictat”, se arata in comunicat.

Pe durata proiectului, 30 de elevi din clasele V-VIII vor fi implicati in diverse activitati de educatie non-formala, menite sa le trezeasca interesul fata de valorile autentice ale patrimoniului cultural material existent in satele lor, sa contribuie la constientizarea importantei conservarii si salvarii pieselor de mobilier pictat si sa le cultive spiritul creativ.

Prima activitate din cadrul proiectului a cuprins organizarea a doua sesiuni de informare in scolile partenere, in vederea prezentarii proiectului si selectarea a cate 15 elevi din fiecare comuna care vor fi coordonati de doua cadre didactice, reprezentand fiecare institutie de invatamant implicata in proiect.

Urmatoarele activitati din cadrul proiectului sunt: restaurarea a doua piese de mobilier pictat, inventarierea obiectelor de lemn pictat in satele din comunele Bunesti si Laslea, intocmirea unei bazei de date a obiectelor de lemn pictat, un atelier de pictura pe lemn, o vizita de studiu la Muzeul Astra din Sibiu, dar si crearea si postarea on-line a unor materiale multimedia de informare si promovare a traditiilor de pictura pe lemn.

Valoarea totala a proiectului este de 67.736 de lei dintre care 54.984 este asigurat de catre AFCN.

Sursa: mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279