Un fapt rar, chiar unic, s-a pertecut in sedinta Camerei Deputatilor (CD), protagonist fiind unul din parlamentarii sibieni. Aflat la al doilea mandat, acesta a reusit, dupa sapte ani, sa sustina o declaratie politica in plenul Parlamentului.
Cel care a vorbit pentru prima oara in fata colegilor este liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan. Pana acum, acesta ”reusise” sa stea la microfonul Parlamentului aproximativ 50 de secunde, cam cat au durat cele doua depuneri de juramant la preluarea mandatelor. De aceasta data, Mircea Cazan s-a folosit de tribuna legislativului pentru a-l ataca pe ministrul Gabriel Oprea. ”Interesul national” cu antemergator, s-a intitulat declaratia deputatului sibian, in care il acuza pe vicepremier ca ”a utilizat in mod ILEGAL pentru o deplasare spre domiciliu (surse juridice au confirmat acest aspect) echipaj auto al politiei rutiere si tot ILEGAL un antemergator pe motocicleta”.
Un ”mut” si la PSD
Mircea Cazan nu este singurul parlamentar de Sibiu care nu a deschis gura niciodata de la tribuna Parlamentului. In aceeasi situatie se afla si social-democratul Ioan Axente. Cei doi se afla, insa, intr-o companie ”selecta” a celor care nu au cuvantat in Parlament, in acest an: Madalin Voicu, deputat PSD, Marius Manolache (PSD), Cristian Rizea (PSD), Vlad Marcoci (PSD), Roxana Anusca (PNL), Valentin Busuioc (PSD), Eugen Chebac (UNPR), Dan Ciocan (PSD), Andrei Dolineaschi (PSD), Ileana Dumitrache (PSD), Marian Enache (UNPR), Constantin Enea (PSD), Vasile Iliuta (PNL), Constantin Mazilu (UNPR) si Constantin Vizitiu sunt printre cei care care nu au vorbit deloc dupa depunerea juramantului, in decembrie 2012, potrivit unei analize realizate de Mediafax.
In acest an, nu au luat cuvantul nici deputatii PSD Claudiu Manda, Eduart Martin, Catalina Stefanescu, Valeriu Steriu (UNPR) si Alin Popoviciu (PNL). De altfel, unii dintre ei nu au vorbit in plen din 2013. Cei mai multi au depus insa in scris declaratii politice.
Vezi aici Activitatea parlamentara a lui Mircea Cazan
Vezi aici Activitatea parlamentara a lui Ioan Axente
Pentru a face un calcul estimativ al timpului petrecut de Mircea Cazan la tribuna Parlamentului, redam integral textul citit de catre acesta:
Declaratie politica
”Interesul national” cu antemergator
Pe data de 25 octombrie a fost ziua Armatei Romane, iar in mai multe locuri din tara au fost comemorati eroii care au cazut la datorie in toamna anului 1944. Din pacate, in acest octombrie 2015, imaginea Armatei Romane a fost grav patata de un personaj care intr-un mod cu totul dubios a obtinut si poarta nemeritat pe umeri 4 stele de general. Gabriel Oprea trebuia – tinand cont de codul de onoare al ofiterilor – sa demisioneze din functia de vicepremier si din functia de ministru al „internelor” in dimineata zilei de 21 octombrie. Trebuia sa demisioneze pentru ca incalcand de doua ori legislatia, s-a ajuns la un tragic eveniment, decesul unui agent de politie, deci a unui cadru al ministerului pe care il conduce.
Gabriel Oprea a utilizat in mod ILEGAL pentru o deplasare spre domiciliu (surse juridice au confirmat acest aspect) echipaj auto al politiei rutiere si tot ILEGAL un antemergator pe motocicleta.
Marti 20 octombrie, Gabriel Oprea a incalcat HG 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, unde sunt prevazute expres persoanele – presedintele tarii, primul ministru, presedintii celor doua Camere – care au dreptul la coloana oficiala si unde se mentioneaza ca doar in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei
Gabriel Oprea inca de cand era ministrul apararii a utilizat in mod ilegal mijloace de transport ale MApN pentru a se deplasa la reuniuni politice ale partidului pe care il conduce. In prima decada a lunii octombrie 2010 si in a doua decada a lunii noiembrie 2011, intreaga presa a prezentat ample reportaje de la deplasarile lui Gabriel Oprea cu elicopterele armatei la reuniuni zonale ale UNPR ce au avut loc la Satu Mare, respectiv, Deva. Atunci, Gabriel Oprea a fost acoperit de subalternii sai de la departamentul de comunicare, care au sustinut ca deplasarile au fost in interes de serviciu si au vizat inspectii la unitati militare. Cei care l-au acoperit au devenit la randul lor complici la incalcarea legii. Si am inteles ca ar fi fost si alte plimbari cu elicopterul, nu in interes de serviciu, ci in „interes national” – ma refer aici insa la sloganul UNPR.
Acum, a trebuit sa moara un om, pentru ca sa aflam ca Gabriel Oprea a incalcat frecvent legea. 1.500 de deplasari doar in primele 10 luni ale anului in care a beneficiat de „coloana oficiala”. In medie 5 deplasari cu antemergator pe zi. Este de domeniul S.F. ca intr-un minister, fie el si unul de actiune, cum este ministerul de interne, sa existe in 10 luni de zile 1.500 de situatii deosebite care sa impuna deplasarea in regim de urgenta pentru ministrul de resort.
Sunt foarte multe intrebari pe care procurorii trebuie sa i le puna lui Gabriel Oprea. Si sunt foarte multe raspunsuri pe care Gabriel Oprea trebuie sa le dea, nu numai procurorilor, ci si opiniei publice.
In ceea ce ma priveste, mai astept de la Gabriel Oprea o serie de lamuriri. Faptul ca perioada 1993 – 2000, nu apare in CV-ul sau, se datoreaza cumva absentei unui antemergator? Cand a trecut de la un partid la altul si de la un guvern la altul, a beneficiat de „antemergator” sau a fost vorba doar de „interesul national”?
Inchei printr-un citat a celui care pentru „interesul national” (din nou ma refer la sloganul de partid) foloseste logistica si puterea unui ministru sau vicepremier: „Pentru Armata, o lege stramba este mai grea decat un razboi drept!”
Asteptam d-le fost capitan de intendența demisia, demisia unui general de carton, a d-lui Gabriel Oprea.
Pentru Gabriel Oprea, utilizarea cvasipermanenta a antemergatorului reprezinta o forma agresiva de aroganta. Adrian Nastase in 2004, si Victor Ponta in 2014 au platit tocmai pentru ca au facut din aroganta, litera de lege.
Deputat PNL Mircea Cazan