ADMINISTRATIE

Ghidul de Dezvoltare al Sibiului pentru perioada 2014 – 2024 a fost aprobat!

Ghidul de Dezvoltare al Sibiului pentru perioada 2014 – 2024 a fost aprobat!

Primaria Sibiu impreuna cu Fundatia Heritas a finalizat elaborarea Ghidului de Dezvoltare al Sibiului pentru perioada 2014 – 2024, un document care rezumeaza directiile de dezvoltare ale orasului pentru urmatorii 10 ani, acestea fiind stabilite in urma analizei datelor si consultarilor publice. Prin obiectivele propuse, noul Ghid continua proiectele celor 10 ani precedenti.

“Acesta este mai mult decat un simplu act administrativ care exprima viziunea administratiei locale. Documentul este in fapt rezultatul unor ample consultari publice pe care le-am organizat atat cu institutii publice si specialisti, cat si cu ONG-uri, diverse asociatii si simplii cetateni. Pentru noi a fost important sa aflam directia in care cetatenii si actorii publici doresc ca orasul sa se dezvolte, pentru ca sprijinul comunitatii in eforturile administratiei locale este extrem de important. De aceea, cred ca Ghidul este un document reprezentativ si va fi un instrument foarte bun pentru noi, ajutandu-ne sa stabilim prioritatea investitiilor viitoare” a subliniat viceprimarul Astrid Fodor.

Este important de asemenea sa subliniem faptul ca documentul este sincronizat si cu tendintele europene si internationale in domeniul dezvoltarii comunitatilor, fiind subliniate mai ales prevederile strategiei Europa 2020 care prevede dezvoltarea inteligenta, durabila si incluziva in domeniul economiei, ocuparii populatiei, cresterii eficientei energetice, educatiei, reducerii emisiilor nocive, turismului, culturii si sportului.

In prima parte a Ghidului este descrisa situatia actuala a municipiului Sibiu: tendintele demografice, resursele bugetare, calitatea vietii, situatia educatiei, gradul de dezvoltare urbana, mediul economic, structura fortei de munca, veniturile populatiei si mediul cultural. Sunt analizati aici si factorii care infuenteaza calitatea vietii, implicarea mediului privat in viata comunitatii, locuintele si spatiile verzi, infrastructura si transportul public.

De aici rezulta ariile in care trebuie intervenit pentru ca dezvoltarea Sibiului sa fie in continuare armonioasa, iar orasul sa se indrepte in directia corecta. Spre exemplu, mediul economic trebuie orientat spre domenii care au impact direct in comunitate prin crearea de locuri de munca, trebuie incurajata o implicare mai accentuata a societatii civile, trebuie creata o oferta de servicii pentru toate categoriile de varsta, este necesara cresterea conditiilor de trai in zonele rezidentiale, precum si diversificarea ofertelor de petrecere a timpului liber.

Documentul stabileste patru directii principale de dezvoltare pentru urmatorii 10 ani:

Sibiu – oras al culturii si al sportului
Sibiu – oras inovativ si prosper
Sibiu – oras verde si responsabil
Sibiu – oras al comunitatilor

Aceste directii de dezvoltare vor polariza proiectele de investitii ale administratiei locale, iar scopurile urmatorilor 10 ani se vor referi la pastrarea si consolidarea identitatii orasului prin dezvoltarea unor programe in domeniul patrimoniului si al culturii, sustinerea rolului social al culturii si sportului, cresterea notorietatii orasului la international, promovarea unui mediu economic dinamic, sustinerea unei dezvoltari durabile, integrarea intr-un context regional al orasului si asigurarea unei bune guvernari a Sibiului.

Mai detaliat, iata cateva dintre obiectivele propuse:

– Diversificarea ofertei culturale, reabilitarea patrimoniului arhitectural si a spatiilor urbane
– Valorificarea peisajului natural
– Incurajarea dezvoltarii sportului de masa si diversificarea infrastructurii sportive
– Incurajarea activitatilor culturale in cartiere
– Utilizarea instrumentelor specifice sectorului tehnologiei informatiei ca vector de promovare
– Dezvoltarea Aeroportului International Sibiu
– Sustinerea domeniilor economice care creeaza valoare adaugata
– Asigurarea infrastructurii care sa atraga noi investitori
– Cresterea si diversificarea ofertei de locuri de munca
– Stimularea parteneriatelor public – private
– Sustinerea producatorilor locali si crearea unei retele care sa promoveze aceste produse
– Diversificarea infrastructurii culturale
– Sustinerea dezvoltarii unor platforme educationale multisectoriale
– Diversificarea ofertei si a infrastructurii turistice
– Stimularea dezvoltarii si diversificarii infrastructurii medicale si sustinerea unor campanii de constientizare a populatiei
– Sustinerea dezvoltarii invatamantului dual,
– Stimularea cercetarii
– Stimularea programelor de formare profesionala continua
– Stimularea cooperarii intre administratiile locale din Sibiu si zona acestuia
– Promovarea unor actiuni pentru regenerarea si restructurare urbana, extinderea orasului prin actiuni de urbanizare
– Dezvoltarea de tip multifunctional a diverselor zone a orasului
– Extinderea spatiilor verzi si protejarea celor existente
– Colectarea si gestionarea deseurilor, reducerea emisiilor de carbon, reducerea consumului de energie si productia energiei din surse regenerabile
– Fluidizarea traficului si dezvoltarea transportului public, in paralel cu promovarea utilizarii bicicletei
Implicarea cetatenilor in procesul decizional si o mai mare transparenta a administratiei locale
– Promovarea voluntariatului
Integrarea persoanelor defavorizate in implicarea lor in viata orasului

Documentul detaliaza fiecare dintre aceste obiective care vor duce Sibiul spre o dezvoltare durabila in urmatorii zece ani, prin concursul autoritatilor, a mediului de afaceri si a intregii comunitati.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275