POLITICA

Gradinar, aviz pozitiv pentru mandatul de ambasador in Danemarca. Ce isi propune sibianul

Gradinar, aviz pozitiv pentru mandatul de ambasador in Danemarca. Ce isi propune sibianul

Sibianul Alexandru Gradinar, propunerea presedintelui Klaus Iohannis pentru functia de ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare reunite pentru politica externa, la fel ca si numirile pentru Mexic si India.

iohannis- si familia gradinar

„Relatia Romaniei cu Danemarca este una relativ dinamica, nu e grevata de probleme sensibile si are un potential deosebit de aprofundare. In contextul in care Danemarca e singurul partener nordic al Romaniei, atat membru NATO, cat si UE, poate deveni poarta de acces a Romaniei catre nordul Europei”, a afirmat acesta.

Citeste si Numire cu bucluc. Victor Ponta cere urmarirea penala a lui Klaus Iohannis

Gradinar a aratat ca in mandatul sau va urmari patru linii principale de actiune in relatia cu Danemarca — consolidarea dialogului politico-diplomatic, intensificarea relatiilor economice, o coordonare mai stransa in cadru multilateral si relatia cu comunitatea romaneasca. In ceea ce priveste Islanda, prioritatile sale vizeaza cooperarea economica mai ales in domeniul energiei geotermale si relatia cu comunitatea romaneasca din aceasta tara.

Citeste si Iohannis i-a trimis fiul unui fost inamic, ambasador in Danemarca

Diplomatul Ion Vilcu, propus pentru postul de ambasador in Mexic, considera ca acest stat trebuie sa ocupe in perioada urmatoare un loc „mult mai proeminent” in abordarea internationala a Romaniei.

„Romania trebuie sa aspire, in mod firesc, sa apartina grupului de tari din UE care au pariuri importante pe Mexic. Avem o relatie traditional buna cu Mexicul. Provocarea etapei urmatoare (…) e sa trecem de la aceasta relatie buna, care nu a depasit filosofia unei relatii bune asezate la zona unei indiferente cordiale, catre o relatie consistenta din care sa fie evident in plan politic si economic ca Mexicul are un pariu pe Romania in zona noastra de apartenenta si ca in relationarea noastra cu America Latina relatia cu Mexicul ocupa locul pe care il recomanda greutatea specifica a acestei tari”, considera Vilcu.

In momentul nominalizarii lui Gradinar, Klaus Iohannis a fost criticat pentru faptul ca l-a numit pe acesta in urma prieteniei de familie cu Ilie Gradinar, tatal lui Alexandru.

Ilie Gradinar a fost director al SC Energie Termice SA, societate aflata in subordinea Consiliului local Sibiu, in perioada mandatelor lui Iohannis de primar al Sibiului.

Sursa: Agerpres

Foto: www.oradesibiu.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275