TIMP LIBER

Helios si Vreni, singurii cainii salvatori montani. Se pregatesc Dara, Xara, Tas, Gun, Erik si Haiduc

Helios si Vreni, singurii cainii salvatori montani. Se pregatesc Dara, Xara, Tas, Gun, Erik si Haiduc

Helios si Vreni cainii salvamontisti2Daca ai ghinionul sa te surprinda o avalansa in timp ce esti la munte, atunci ar fi bine sa te afli in zona Balea sau in Caras. Asta, pentru ca doar aici exista, in acest moment, caini atestati oficial sa intervina in operatiuni de salvare de sub zapada.

Cei doi caini sunt Helios si Vreni sunt insa alti sase sunt pregatiti in aceste zile, la Cabana Capra din Muntii Fagarasului, pentru astfel de operatiuni de salvare, potrivit AGERPRES.
Helios ii ajuta pe salvamontistii din judetul Arges, in timp ce Vreni este un caine salvamontist la Caras.
„In acest moment in tara noastra exista doar doi caini atestati oficial si operationali pentru salvarea din avalanse, Helios, in cadrul echipei Salvamont Arges, atestat de Ministerul de Interne din Franta si ANENA – Asociatia nationala pentru studiul zapezii si al avalanselor din Franta, si Vreni, in cadrul echipei Salvamont Caras, atestat de catre Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania”, mentioneaza comunicatul Consiliului National al Serviciilor Publice Salvamont.

Helios si Vreni cainii salvamontisti3
Pana pe 19 februarie, timp de noua zile, la Cabana Capra, din Muntii Fagaras, are loc pregatirea a sase salvamontisti din Romania, impreuna cu cainii lor: Dara, Xara, Tas, Gun, Erik si Haiduc.
Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania este unic formator profesional in tara noastra pentru domeniul salvarii montane fiind membra in Comitetul International de salvare Alpina (CISA-IKAR) si in Federatia Internationala a patrulelor de Schi, cele doua mari foruri internationale ce reglementeaza activitatea de salvare montana si cea de pe partiile de practicare a sporturilor de iarna.

Sursa: Agerpres

Foto: Paula Neamtu (Agerpres)

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309