ADMINISTRATIE

Inalta Curte a oferit motivatia in cazul de incompatibilitate Klaus Iohannis-ANI. Vezi de ce l-a achitat pe fostul primar al Sibiului

Inalta Curte a oferit motivatia in cazul de incompatibilitate Klaus Iohannis-ANI. Vezi de ce l-a achitat pe fostul primar al Sibiului

Iohannis, ultima conferință de primar

Inalta Curte de Casatie si Justitie a oferit, miercuri, motivarea ce a dus la achitarea presedintelui Klaus Iohannis, in procesul de incompatibilitate intentat de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Klaus Iohannis, in calitate de primar al Sibiului si de reprezentant in AGA a SC „Apa Canal” SA Sibiu, a actionat pentru un interes social si nu unul personal, se arata in motivarea deciziei prin care actualul presedinte al Romaniei a castigat procesul cu ANI.

„Intimatul-reclamant (…) a actionat pentru un interes social si nu unul personal si pentru realizarea unui obiectiv regional ce corespunde scopului urmarit prin reorganizarea societatii si care depaseste sfera de interes local a unitatii administrativ teritoriale pe care o reprezinta”, arata judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in motivarea deciziei de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate in cazul lui Klaus Iohannis.

Astfel, magistratii subliniaza ca, dincolo de particularitatile oricarei situatii de fapt „nu se poate afirma de plano” ca functia de primar este incompatibila cu functia de reprezentant legal al unitatii administrativ teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national.

„Avand in vedere faptul ca incompatibilitatea in cauza este generata exclusiv de cumularea calitatii de primar cu cea de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in Adunarile Generale ale societatilor comerciale de interes local, iar in speta nu s-a demonstrat ca intimatul-reclamant (Klaus Iohannis – n.red.) a detinut aceasta din urma calitate, criticile recurentei parate (ANI – n.red.) pe acest aspect apar nefondate”, conform motivarii instantei supreme.

De asemenea, judecatorii de la ICCJ nu au ignorat nici „caracterul permisiv” al prevederilor legale, prin care se dispune ca, in Adunarea Generala a Actionarilor, „actionarii persoanelor juridice pot fi reprezentate prin reprezentantii lor legali care, la randul lor, pot da altor persoane imputernicirea pentru respectiva adunare generala”.

„Prin includerea cuvantului ‘pot’ legiuitorul lasa la latitudinea subiectelor de drept sa faca sau sa nu faca anumite actiuni, ceea ce inseamna ca intimatul-reclamant in calitate de primar al Municipiului Sibiu avea posibilitatea sa accepte sau s- refuze mandatul de reprezentare a Unitatii Administrativ teritoriale in Adunarea Generala a Actionarilor societatii SC ‘Piete Sibiu’ SA sau participarea la Adunarea Generala a Actionarilor in situatia in care a fost desemnat”, conform motivarii instantei.

Presedintele Klaus Iohannis a castigat definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind incompatibilitatea, dupa ce instanta suprema a respins, in 21 ianuarie, recursul ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agentia Nationala de Integritate dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu si a dispus anularea deciziei ANI.

Decizia instantei supreme, prin care s-a stabilit ca Iohannis nu a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete, este definitiva.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Decizia ANI a fost contestata de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care in septembrie 2013 i-a dat castig de cauza si a dispus anularea hotararii.

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a decis, in 16 decembrie 2014, ca articolul in baza caruia Klaus Iohannis si alti alesi locali au fost declarati incompatibili este constitutional.

„Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (…) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 in baza caruia inspectorii de integritate au constatat ca actualul presedinte este in stare de incompatibilitate.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349