SANATATE

Inca o premiera medicala la Sibiu: dubla filtrare plasmafereza

Inca o premiera medicala la Sibiu: dubla filtrare plasmafereza

Dr. Alina Bereanu

Medicii sibieni ai sectiei clinice de anestezie Anestezie Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) au reusit cea de a doua premiera medicala din Romania, in ultimul an.

Sub coordonarea dr. Mihai Sava, medicul sef al sectiei, sef lucrari in cadrul Facultatii de Medicina din Sibiu si Diplomat al Academiei Europene de Anestezie, medicii sibieni au realizat, la inceputul lunii septembrie, o metoda de epurare extrarenala intitulata „Dubla filtrare plasmafereza” (DFPP) care, in Romania, se realizeaza doar la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

Beneficiara metodei este o femeie de 54 de ani, cu o severa meningo – encefalita virala West-Niles, cu componenta autoimuna.

„Aceste cazuri sunt foarte rare. Pacienta se afla in coma profunda si s-au efectuat trei sedinte de dubla-filtrare plasmafereza, urmate de ameliorarea starii neurologice. Pacienta se afla in continuare in cadrul Sectiei Clinice ATI”, a explicat dr. Alina Bereanu medic primar specialitatea ATI si cea care a aplicat efectiv procedura.

„Dubla filtrare plasmafereza are indicatie terapeutica la pacientii cu boli severe autoimune neurologice si hematologice. Metoda reprezinta o tehnica transfuzionala iar deosebirea fata de plasmafereza clasica este ca folosim doua filtre in prelevarea plasmei fapt care duce la cresterea eficientei. Practic, datorita faptului ca nu se indeparteaza plasma in totalizate ci doar anticorpii, metoda e mai fiziologica, mai bine tolerata de pacient”, a explicat la dr. Mihai Sava, medicul sef al Sectiei Clinice ATI a SCJU Sibiu.

„Ne bucuram ca, in cadrul celei mai importante institutii sanitare din judet sunt aplicate cu succes tehnici terapeutice noi si suntem convinsi ca astfel de realizari se vor inmulti, in conditiile in care, in ultimii ani, am inregistrat o crestere calitativa semnificativa la nivelul infrastructurii spitalului, prin obiectivele de investitii finalizate sau in curs de finalizare”, a declarat managerul SCJU Sibiu, dr. Vasile Spinean.

 Ce este ”Dubla filtrare plasmafereza”:

Metoda de „Dubla filtrare plasmafereza” a fost realizata in premiera nationala in cadrul Sectiei Clinice ATI a SCJU Sibiu la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut.

Plasmafereza este o tehnica transfuzionala care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sange sau de la un bolnav. La un bolnav – plasmafereza are drept scop un schimb plasmatic care permite micsorarea concentratiei in sange a elementelor toxice (proteine, lipide, anticorpi si complexe imune circulante). Aceasta tehnica este utilizata in trata­mentul unor boli neurologice (ex. miastenia), al cazurilor de hipervascozitate sangvina sau al bolilor auto­imune precum si in hipercolesterolemia familiala.

 

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279