CULTURA

Incep ZILELE CULTURALE ale judetului Sibiu sub sloganul „Sibiu: judetul care traieste prin cultura”!

Incep ZILELE CULTURALE ale judetului Sibiu sub sloganul „Sibiu: judetul care traieste prin cultura”!

Incel ZILELE CULTURALE ale judetului Sibiu sub sloganul Sibiu judetul care traieste prin cultura2

Incepe cea de-a IV editie a Zilelor Culturale ale judetului Sibiu in Marginimea Sibiului, avand ca punct central Orasul Talmaciu. La organizarea acestei manifestari participa si localitatile Jina si Saliste.

Sarbatoarea culturii din judetul Sibiu aduce in prim plan nu doar traditiile cu tot ceea ce inseamna ele, ci si cultura contemporana, din dorinta de a atrage atat public matur, cat si public tanar si copii. Si editia de toamna din acest an a fost mutata, la initiativa presedintelui Ioan Cindrea si cu votul consilierilor judeteni, inaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, pentru a evita suspiciunile de politizare a unei manifestari culturale.

”Iata ca ne pregatim sa deschidem cea de-a patra editie a acestui proiect prioritar al Consiliului Judetean Sibiu. El este inclus in Strategia de dezvoltare a judetului Sibiu si urmareste concentrarea actiunilor culturale intr-o anumita zona etnografica a judetului, in cele doua zile de la sfarsit de saptamana, cu scopul de a revitaliza viata culturala din toate localitatile judetului si de a promova turismul in cele 5 zone etnofolclorice: Valea Secaselor, Valea Tarnavelor, Valea Hartibaciului, Tara Oltului si Marginimea Sibiului. Ii invit pe toti locuitorii judetului sa participe la programele culturale si turistice pentru ca pot vedea si afla lucruri minunate din traditiile noastre dar, in egala masura, si din creatiile contemporane”, declara Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.

Programul este urmatorul:

SAMBATA 30 August 2014 Talmaciu Targul Mixt, la ora 17,00 – deschiderea programului din cadrul proiectului „Zilele culturale ale judetului Sibiu”, ora 17,00 – 17,30 Simbol – dance, ora 17,30 – 18,30 Cristian Leikep – folk, Biss – umor, ora 18,30 – 19,30 Ultraj si Discipolii, ora 19,30 – 20,15 Prometeu – pop rock, ora 20,15 – 21,00 Xonia – pop dance, ora 21,00 – 22,00 N&D – pop dance, ora 22,00 – 23,00 Compact – pop dance.
Jina Biblioteca Locala ora 11,00 Spune-mi o poveste despre satul tau! biblioatelier de creatie literara cu talc a povestilor.

Sesul Jinarilor ora 18,00 „Ora de muzica clasica” recital „Brassed Up Quintet” in program lucrari de: J.Pachelbel, G.F. Haendel, G.Holst, H.Mancini, L. Pollack.

Ora 19,00 Caravana ASTRA FILM prezinta intr-un spatiu neconventional doua filme in regia lui Dumitru Budrala: „JUDETUL SIBIU. Poarta de sud a Transilvaniei” exploreaza frumusetile orasului si judetului Sibiu, o destinatie recomandata de cele mai prestigioase publicatii, un oras care respira cultura si un judet care atrage zeci de mii de turisti in fiecare an si Jina – Povestea unui sat din Marginimea Sibiului este un film-document despre cultura pastoritului, ritualurile ancestrale, targurile de altadata, nedeile pacurarilor, fluierul si cantatul de dunga, legendele despre lumi de demult, dar si legaturile permanente cu romanii de dincolo de munti, prin practicarea pastoritul transhumant, despre viata de ieri si de azi a comunitatii unui sat cu o extraordinara vitalitate, un film despre o cultura odinioara puternica, cultura pastoritului, pe cale de disparitie in Romania.

Dupa proiectia celor doua filme va urma lansarea cartii File de cronica ale parohiei si localitatii Jina, un studiu istoric in care autorii ofera date despre geografie, demografia, istoria Jinei, ocupatiile locuitorilor, viata bisericeasca, scoala din comuna si particularitatile graiului din Jina.

DUMINICA 31 August 2014 Talmaciu Targul Mixt, la ora 16,00 – deschiderea oficiala urmata de spectacol folcloric incepand cu ora 16,30 – 17,45 Ansamblul „Dorulet” din Racovita, ora 17,45 – 18,00 Ansamblul „Valea Moasei” din Sebesu de Sus, ora 18,00 – 19,00 Ansamblul „Datina” din Talmaciu si ansambluri traditionale, ora 19,00 – 19,45 Recital al elevilor Scolii Populare de Arte si Meserii „Ilie Micu” din Sibiu solisti: Ciorogariu Ioan Petru, Lende Florentina, Medrea Paula, Gabriela Oancea si Raulea Ioan ora 19,45 – 20,00 Dancanet Ioan, ora 20,00 – 22,00 Ansamblul Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului” cu solistii Robert Tarnaveanu, Traian Stoita, Camelia Cosma Stoita si Mariana Anghel, ora 22,00 – 23,00 Nineta Popa, ora 23,00 – 24,00 Riff, ora 24,00 foc de artificii.

Saliste Casa Memoriala D. D Rosca ora 16,00 – prezentarea volumului I – II a Operelor Filosofice – D.D. Rosca, Bucuresti Editura Academiei, 2012 – 2013.
La Talmaciu va fi organizata o expozitie cu vanzare cuprinzand standuri cu produse traditionale.

In ceea ce priveste componenta turistica cele 5 excursii de descoperire a regiunilor sibiene debuteaza sambata, 30 august, in Marginimea Sibiului cu circuitul tematic „Oierit si mestesugari in Marginimea Sibiului”.

Pastoritul a ramas o ocupatie traditionala in Marginimea Sibiului. In excursia „Oierit si mestesuguri din Marginimea Sibiului” va propunem sa descoperiti lumea pastorala din Marginimea Sibiului, cu sate de oieri vrednici si margineni priceputi in arta mestesugurilor.

Drumul de la poalele Cindrelului se va indrepta spre Sibiel, intr-un loc incarcat de spiritualitate la Muzeul de icoane pe sticla „Zosim Oancea”. Dupa ce vom cunoaste istoria icoanelor si povestea autorilor vom avea parte de o demonstratie de pictat icoane pe sticla din partea muzeografului colectiei. Dupa vizitarea Bisericii ortodoxe „Sfanta Treime”, vom continua itinerarul spre localitatea situata la cea mai mare altitudine din Marginime (1000 m), Jina, un loc de legenda care poarta numele stapanei muntilor „Sinna”.

Aici vom petrece timp pe indelete pentru a intra in tainele oieritului si vom vizita Colectia de obiecte pastorale. Ne vom instala in Sesul Jinarilor pentru Recitalul de muzica clasica a Grupului Brassed Up Quintet, din cadrul Filarmonicii de Stat din Sibiu – „Ora de muzica clasica” si pentru a viziona filmele proiectate de Caravana ASTRA Film: „Jina – Povestea unui sat din Marginimea Sibiului” si „Judetul Sibiu, poarta de sud a Transilvaniei”.

Pe tot parcursul itinerarului, un muzeograf al CNM ASTRA va oferi informatii pretioase, iar participantii atenti la explicatiile ghizilor vor fi recompensati cu premii: un zbor deasupra Marginimii cu un avion usor, circa 30 de minute, cu vouchere pentru parcul de aventura Arka park din Paltinis, albume si filme despre Judetul Sibiu.

Pretul excursiei este de 55 de lei / persoana, iar participarea se face pe baza de inscriere la adresa de e-mail [email protected], telefon 0269 218 121. Informatii suplimentare gasiti pe www.sibiu-turism.ro

Duminica 31 august, alaturati-va caravanei de toamna a „Zilelor culturale ale judetului Sibiu” pentru a participa la programul cultural din Talmaciu, localitatea gazda a evenimentelor din Marginimea Sibiului. Microbuzul „Caravana Zilelor culturale” porneste duminica la ora 16:00 din parcarea salii Thalia si se intoarce din localitatea Talmaciu la ora 21.00. Participarea este gratuita si se face pe baza de inscriere – in limita locurilor disponibile – la adresa de e-mail [email protected] sau la numarul de telefon 0269 218121.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349