CULTURA

Incep Zilele Culturale ale Judetului

Incep Zilele Culturale ale Judetului

Zilele Culturale ale Judetului Sibiu, editia primavara 2014, incep la sfarșitul acestei saptamani, iar prima oprire este pe Valea Hartibaciului unde participa urmatoarele localitati: Agnita, Bradeni, Altana, Merghindeal, Vurpar si Cornatel. afise cj5

In acest an editia de primavara a fost mutata, la initiativa președintelui Consiliului Judetean Ioan Cindrea, dupa alegerile europarlamentare pentru a evita suspiciunile de politizare a unei manifestari culturale.

Acest proiect prioritar al Consiliului Judetean Sibiu, inclus in Strategia de dezvoltare a judetului Sibiu, urmareste concentrarea actiunilor culturale intr-o anumita zona etnogeografica a judetului, intr-un week-end, cu scopul de a revitaliza viata culturala din toate localitatile judetului si de a promova turismul in  cele 5 zone etnofolclorice: Valea Secaselor, Valea Tarnavelor, Valea Hartibaciului, Tara Oltului si Marginimea Sibiului.

Dorim ca prin acest proiect deosebit sa constientizam comunitatile si autoritatile locale atat asupra valorilor perene ale civilizatiei populare romanesti, asupra strategiilor si mijloacelor ce trebuie aplicate pentru salvarea de la disparitie a acestor valori, cat și asupra frumusetii și diversitatii culturii contemporane. In același timp vrem sa ne adresam nu doar maturilor, ci și tinerilor și copiilor carora sa le aratam tot ce avem mai frumos in traditii, dar și in creatiile contemporane”, spune presedintele Consiliului Judetean, Ioan Cindrea.

Zilele culturale ale judetului Sibiu includ manifestari menite sa atraga si sa cultive gustul publicului pentru cultura traditionala autentica (literatura populara, obiceiuri, dansuri și muzica, meșteșuguri, gastronomie), dar si sa trezeasca apetitul publicului spre alte forme de cultura:  creatia muzicala contemporana, creatie plastica, literatura contemporana, creatie cinematografica, teatru. La aceasta editie se numara printre noutati prezentarea filmului ”Judetul Sibiu, poarta de sud a Transilvaniei”, realizat de Astra Film, și prezentarea unei colectii de lazi medievale unica in lume, la Bradeni.

In ceea ce privește componenta turistica, pe 31 mai, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu organizeaza saptamanal excursii cu tematica specifica fiecarei zone. Pe Valea Hartibaciului traseul este Sibiu – Cornatel – Altana – Stejarișu – Bradeni, cu plecare la ora 9:00 din parcarea Salii Thalia si intoarcere la ora 20:00. Participantii la „Eco-experiente pe Drumul naturii” vor admira creasta inzepezita a Fagarasilor din drezina, vor descoperi istoria multiculturala a zonei de la ghizi locali si vor fi intiati in arta cojocaritului traditional. In drumetia de la Stejarișu vor afla secretele terapeutice ale plantelor medicinale. Excursia se incheie in biserica fortificata din Bradeni cu prezentarea impresionantei colectii de lazi gotice și un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Pretul excursiei este de 99 de lei / persoana, iar participarea se face pe baza de inscriere la adresa de e-mail [email protected], telefon 0269 218121. Informatii suplimentare gasiti pe www.sibiu-turism.ro.

La standul „Info turistice Judetul Sibiu”, organizat duminica in localitatea Vurpar, se vor oferi informatii despre programul manifestarii, despre cele 5 regiuni turistice si traseele tematice, precum si despre proiectele strategice ale Consiliului Judetean Sibiu.

Pentru a facilita accesul vizitatorilor la programul cultural din 1 iunie de la Vurpar, Asociatia Judeteana de Turism organizeaza si un transport gratuit prin Caravana Zilelor culturale ale judetului. Autocarul va pleca din parcarea Salii Thalia la ora 12.00, cu intoarcere la ora 17.00 din Vurpar. Inscrierile se fac pana la data de 30 mai la telefon 0269 218121.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279