CULTURA

Incepe FITS. Buget cat doua echipe de Liga 1

Incepe FITS. Buget cat doua echipe de Liga 1

Mai sunt doar doua zile pana la inceperea celei de a 23-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), iar directorul Constantin Chiriac anunta o editie ”de colectie”, pentru care bugetul este de aproximativ 9 milioane de euro, echivalentul a doua echipe din prima jumatate a clasamentului Ligii I la fotbal.

dansatori fits

Din acesti bani, mai putin de jumatate reprezinta sume de la Stat, restul fiind sponsorizari, fonduri europene si finantari din proiecte internationale, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul festivalului, actorul Constantin Chiriac.

Acesta a anuntat ca editia din acest an va fi „una de colectie”, care va avea tema „Construind incredere”. Cea de-a 23-a editie a FITS va incepe vineri si se va incheia pe 19 iunie.

In premiera, Sibiul ii va avea ca oaspeti, in perioada 10-19 iunie, pe Tim Robbins, Christoph Marthaler, Ludovic Lagarde — La Comedie de Reims, Antonio Andrade Flamenco, Finzi Pasca, cea mai importanta companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater, dar si pe Kor?unovas, Thomas Ostermeier, Alvis Hermanis, Luk Perceval — „nume ravnite de toata lumea”.

Sibiul se mandreste deja cu o Fabrica de Cultura, adica o fosta fabrica industriala transformata in cea mai mare sala de spectacole din oras, un centru pe care Constantin Chiriac are ambitia sa il transforme intr-unul „din cele mai interesante centre ale artelor spectacolului din Europa”.

„O alta noutate pentru festival este Fabrica de Cultura, noua creatie, unde am dezvoltat un Centru alternativ pentru Cultura, Educatie si Cercetare, unde avem trei spatii de joc pentru Faust, Lulu si Metamorfoze si unde pregatim un al patrulea spatiu care va dezvolta practic unul din cele mai interesante centre de artele spectacolului din Europa in aceasta clipa”, a spus Constantin Chiriac.

Presedintele festivalului de la Sibiu, Constantin Chiriac, a precizat ca editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) va demonstra ca aceasta manifestare culturala este dedicata, de fapt, nu doar teatrului ci „artelor spectacolului”.

„Este foarte important ca la Sibiu isi dau mana cele mai mari nume ale artelor spectacolului. Festivalul International de Teatru de la Sibiu este inregistrat astfel la OSIM si din aceasta cauza nu i-am schimbat denumirea intr-un festival al artelor, dar el este un festival al artelor spectacolului”, spune Constantin Chiriac.

Adevarat brand cultural al Sibiului si al Romaniei, FITS a avut loc anul trecut sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

Sursa: Agerpres


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279