CULTURA

Inceput de toamna sub semnul olaritului la C.N.M. ASTRA Sibiu!

Inceput de toamna sub semnul olaritului la C.N.M. ASTRA Sibiu!

 

Inceput de toamna sub semnul olaritului la C.N.M. ASTRA!22

Este cu siguranta un inceput de toamna constructiv, pus sub semnul olaritului la Complexul National Muzeal ASTRA. Primul week-end din septembrie a fost marcat de 4 evenimente in care rolul principal l-au avut mesterii olari si nobilul mestesug pe care acestia il practica.

Ajuns la editia cu numarul 48, Targul Olarilor a reunit anul acesta in Piata Mare a Sibiului aproximativ 140 de mesteri olari veniti din cele mai cunoscute centre de ceramica din tara. Evenimentul organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale ,,Cindrelul-Junii Sibiului” in parteneriat cu Muzeul ASTRA a strans in cele doua zile din program zeci de mii de vizitatori. Ce este bine de stiut este faptul ca 10 mesteri au participat in premiera anul acesta la Targul Olarilor de la Sibiu, semn ca traditia prelucrarii lutului merge mai departe, iar vechiul mestesug se mentine in prezent.

Sirul evenimentelor dedicate olaritului a continuat cu vernisajul expozitiei temporare ,,Mostenirea familiei Sitar. Olaritul” si cu lansarea primului numar al ,,Ziarului olarilor din Romania. Indreptar pentru olari si ceramisti”. Cele doua evenimente au avut loc sambata, 6 septembrie, in sala de expozitie din Casa Artelor, Piata Mica, nr. 21 in prezenta a peste 100 de persoane.

Expozitia prezinta destinul familiei Sitar, cea mai cunoscuta familie de olari originara din Baia Mare si va fi deschisa publicului pana in 26 octombrie. Printre piesele lui Cornel Sitar, de pilda, gasim elemente ce revitaliteaza cromatica si forma vechii ceramici de tip Saschiz.

,,Am fost in atelierul familiei Sitar, am vazut cum lucreaza si sunt bucuroasa ca am fost aproape de ei. (…) Multumesc celor care si-au facut timp sa vina la vernisajul expozitiei si lansarea ziarului.”, a declarat muzeograful Karla Rosca.

La eveniment a participat si consului Germaniei la Sibiu, excelenta sa doamna Judith Urban, care a si testat in fata publicului prezent o roata traditionala de olarit.

Primul numar al ,,Ziarului olarilor din Romania. Indreptar pentru olari si ceramisti”este rezultatul unei colaborari de succes dintre cei doi redactori, Karla Rosca si Horst Klusch, ambii buni cunoscatori ai ceramicii din Transilvania.

,,Din acest an, din aceasta zi de 6 septembrie, avem de a face cu o premiera. Targul Olarilor are si un ziar. Pentru olari, dar si pentru noi, acest ziar este zilnic.”, a spus Mirela Cretu, director muzee pavilionare, Muzeul ASTRA.

Tot pe 6 septembrie, expozitia temporara ,,Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu”, a fost redeschisa publicului la Casa Artelor, in sala de conferinta. De aici vizitatorii pot afla care sunt beneficiile gatitului in vase de lut si care sunt efectele plumbului asupra organismului.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5275