CULTURA

Inima cinemaului documentar bate la Sibiu, din 6 octombrie!

Inima cinemaului documentar bate la Sibiu, din 6 octombrie!

Turnul Sfatului - 12,8x19 cm

Inima cinemaului documentar bate la Sibiu incepand de luni, 6 octombrie 2014, la cel mai important festival de profil din Romania si din Europa Centrala si de Est — Astra Film Festival.

Drame ale istoriei recente sunt reflectate prin drame personale, de familie, si transmise catre spectator in registre multiple si profunde prin cinemaul documentar. Filmul de deschidere — Dear Pyongyang, proiectat luni, 6 octombrie de la ora 19:00 la Sala Thalia in prezenta regizoarei Yang Yonghi — transpune pe marele ecran o experienta din Japonia si Coreea. Filmul reda efectele unui experiment dramatic al comunismului dus la extrem, petrecut in Orientul Indepartat si totusi atat de familiar noua, cei de aici, din aceasta zona a Europei.

Un juriu de elita

Filmele din cele patru sectiuni competitionale vor fi evaluate de un juriu de top, care aduna nume consacrate pe plan national si international: Cristi Puiu, regizor roman premiat la Cannes; Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra; Darya Bassel, director de programe la Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului din Kiev; Sorin Botoseneanu, decan al Facultatii de Film din cadrul UNATC; Cynthia Close, critic de film la Documentary Magazine din USA; Nicolas Feodoroff, selectioner de filme pentru FID Marseille; Mona Nicoara, regizor, producator si scriitor; Diana Tabakov, curatoriaza programul platformei DAFilms; Eugenia Voda, critic de film si realizatorul emisiunii Profesionistii, talk-show-ul cultural cu cea mai mare audienta din Romania si Yang Yonghi; regizor japonez de origine coreeana.

Focus Sergei Loznitsa

Programul Focus Loznitsa, propune proiectia ultimului sau documentar, Maidan, pe langa trei dintre filmele sale anterioare, Trainstop, Landscape si Blocada, precum si o discutie panel despre ce inseamna sa fii autor de cinema, un dialog intre Sergei Loznitsa si Cristi Puiu, moderat de Neil Young, critic de film din UK. In 2010, 2012 si 2014, cele mai recente filme in regia lui Loznitsa au fost prezentate in premiera absoluta la Festivalul de Film de la Cannes.

Programe speciale, panel-uri si masterclass-uri

Comunitati istorice si actuale in cautarea sistemului perfect; granita firava dintre necesitate si exces atunci cand vine vorba despre doza zilnica de internet; transformari ale oraselor, societatii si culturilor prezentului; toate legate prin firul rosu al istoriei live si transpuse in filme de marca pe marele ecran in programe speciale marca Astra Film Festival.

Programul include si discutii panel cu Adrian Cioroianu, istoric — Cum a intrat si cum a iesit Romania din primul Razboi Mondial ?; Vintila Mihailescu, antropolog — Comune, comunitati, utopii si practici; sau Michael Engel, arhitect — Urbanism contemporan in Romania, China, Venezuela.

Liviu Tapurita, regizor de film care a colaborat cu BBC sau CNN si David MacDougall, un cunoscator al antropologiei vizuale mondiale, sustin masterclass-uri la AFF. Ele sunt deschise atat profesionistilor, cat si studentilor, elevilor sau publicului interesat.

Centrul istoric al Sibiului respira film !

Prin cele 5 locatii care gazduiesc editia din 2014, Astra Film Festival impanzeste intreaga zona istorica a Sibiului. Sute de cineasti sau profesionisti din domeniu, jurnalisti din toata tara si iubitori ai filmului documentar vin la Sibiu intre 6 si 12 octombrie pentru a viziona filme si pentru a intra in dialog direct cu realizatorii sau personajele filmelor. Se anunta o saptamana cinematografica intensiva la Sibiu !

Programul oficial Astra Film Festival 2014: www.astrafilm.ro/program.aspx?day=1

Detalii despre programele speciale si masterclass-uri: www.astrafilm.ro/programe-speciale.aspx

Informatii despre bilete si sali: www.astrafilm.ro/bilete-si-sali.aspx

Astra Film Festival 2014, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film — CNM Astra si Fundatia Astra Film.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309