SOCIAL

Interventie chirurgicala ortopedica, realizata in premiera nationala la SCJU Sibiu!

Interventie chirurgicala ortopedica, realizata in premiera nationala la SCJU Sibiu!

Interventie chirurgicala ortopedica, realizata in premiera nationala la SCJU Sibiu!1

Marti, 23 septembrie 2014, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, a avut loc o interventie chirurgicala ortopedica in premiera nationala. Aceasta Interventie chirurgicala a constat in desprinderea si refixarea labrumului articular (un inel fibros de la periferia articulatiei, care are rol in stabilizarea soldului), pentru o pacienta de 26 de ani din Baia Mare. Interventia s-a realizat prin procedura atroscopiei de sold.

Interventia deosebit de complexa a fost realizata de catre Dr. Radu Sorin Fleaca, medic primar specialitatea ortopedie si traumatologie, in cadrul Sectiei Clinice Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

Dr. Radu Fleaca este printre putinii ortopezi din Romania care efectueaza interventii chirurgicale prin utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul soldului, avand cea mai mare experienta in acest domeniu pe plan national.

Operatia a durat doua ore si jumatate si a fost un succes iar pacienta a fost externata in cursul zilei de miercuri, evolutia ei fiind foarte buna.

„Diagnosticul pentru pacienta a fost <Impingement acetabulo-femural drept de tip Pincer>. Datorita faptului ca acest tip de interventie se adreseaza unei patologii relativ nou definita, este dificil de transpus diagnosticul intr-un limbaj mai putin tehnic. Practic este vorba despre un conflict mecanic intre capul femurului si bazin la nivelul articulatiei soldului, pentru care a trebuit remodelat tavanul cotilului. Operatia a presupus realizarea a trei incizii (fiecare a 5 mm), fiind una minim invaziva, ceea ce este un mare avantaj pentru pacient. Prin aceste incizii s-a realizat fixarea labrumului articular, cu ajutorul a trei ancore speciale din material bioresorbabil”, a explicat Dr. Radu Fleaca.

Artroscopia de sold s-a dezvoltat in ultimii 10 ani foarte mult la nivel global si exista pe plan extern medici ortopezi care se ocupa doar de aceasta tehnica operatorie minim-invaziva. Artroscopia este o procedura chirurgicala cu ajutorul careia medicul ortoped poate vizualiza, diagnostica si trata problemele aparute in interiorul unei articulatii, prin introducerea prin incizii mici a unei camere de luat vederi (artroscop) si a unor instrumente speciale. Imaginile captate de acest sistem de achzitie de imagine sunt transmise catre un monitor iar medicul chirurg realizeaza interventia prin urmarirea in timp real a imaginilor captate. Practic, este nevoie de un instrumentar special foarte scump, care necesita un efort financiar suplimentar din partea cadrului medical.

„Inainte de utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul soldului, aceste boli se rezolvau doar printr-o interventie majora, cu deschiderea larga a soldului, cu toate complicatiile si impedimentele care decurg dintr-o astfel de procedura. Marele avantaj al acestei noi tehnici este ca pacientul poate calca imediat pe picior, este externat a doua zi dupa operatie si isi poate relua activitatile sportive la trei luni de la interventie. De aceea incerc sa promovez cat mai mult faptul ca anumite probleme ortopedice se pot rezolva prin interventii-minim invazive si ma bucur ca am putut realiza o astfel de interventie dificila, in premiera la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu ”, a mai declarat Dr. Fleaca.

Dupa operatie, pacientul va efectua tratament de recuperare post-operatorie (fizioterapie, kinetoterapie) si se va prezenta periodic la control.

„Aveam aceasta problema la soldul drept de foarte multa vreme si nu am gasit o explicatie si un diagnostic clar. Pe langa durerile mari si disconfortul inevitabil, aceasta afectiune ma impiedica sa practic activitati sportive de recreere cum ar fi schi sau jogging. La recomandarea unui alt pacient (n.a. – cu o alta afectiune), am ajuns la dl. Dr. Fleaca  pentru un consult de specialitate si astfel am aflat de posibilitatea interventiei chirurgicale. Ma bucur ca mi s-a ivit aceasta sansa si sper ca problemele mele s-au incheiat si am mari sperante in acest sens”, a declarat A.M, pacienta in varsta de 26 de ani din Baia Mare.

„Ne bucuram ca la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a fost realizata o noua premiera medicala, fapt care confirma ca avem medici de o inalta tinuta profesionala. Ne aflam intr-un cursa continua pentru dezvoltarea conditiilor de tratament si cresterea calitatii serviciilor medicale si cred ca deja putem discuta de o importanta regionala in ceea ce priveste institutia noastra. Vom sprijini si pe viitor cu tot ceea ce putem cadrele medicale pentru ca activitatea si realizarile lor sunt primele argumente ale unui spital de referinta”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.

Dr. Radu Sorin Fleaca si-a inceput cariera la SCJU Sibiu in anul 1998 ca medic rezident de ortopedie. In anul 2002 a devenit medic specialist ortoped iar in anul 2008 a obtinut calificarea ca medic primar, specialitatea ortopedie-traumatologie. De asemenea, Dr. Fleaca detine competente in chirurgia artroscopica, este doctor in stiinte medicale si Sef de Lucrari in cadrul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu. Totodata, Dr. Fleaca este, din anul 1997, si specialist in Medicina de Urgenta.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349