In plina campanie elecorala, presedintele Consiliului Judetean si, totodata, lider al PSD Sibiu vorbeste pentru esiabian.ro despre proiectele sale dar si despre batalia pe care o are de purtat cu primarul Klaus Iohannis, in aceste alegeri. Cindrea este convins ca liderul ACL si-a pierdut sprijinul sibienilor care l-au votat primar in ultimii 14 ani, unul din motive fiind repetatele intentii ale lui Iohannis de a pleca la Bucuresti, pentrun functii in conducerea tarii.
Reporter: Cum atara judetul Sibiu, la mai bine de doi ani de cand ati preluat conducerea Consiliului Judetean?
Ioan Cindrea: In acesti doi ani am reabilitat drumuri judetene, comunale, la care se adauga investitii importante pentru tineri, cum ar fi terenuri de sport pentru tineri, pe langa scoli, si locuri de joaca pentru copii, pe langa gradinite. Toate sunt pornite, in executie, sunt in grafic. Banii necesari au fost alocati pe patru ani de zile si am certitudinea ca le vom realiza. A fost destul de greu sa ii fac pe cei din jurul meu sa inteleaga importanta acestor proiecte, sa definim aceste proiecte, sa stabilim parteneriatele cu primariile pentru co-finantare, sa gasim sprijin national pe Ordonanta 28 pentru alimentari de apa si canal, sa fim eligibili pe proiecte de dezvoltare din fonduri europene. Dar toate aceste mecanisme sunt pe drumul cel bun. Motorul a fost pornit.
Rep.: Cum primesc oamenii din mediul rural noile taxe venite odata cu implementarea serviciilor de apa si canal, salubritate?
I.C.: Eu cred ca ne inderptam spre normalizare conditiilor de trai si in mediul rural si urbanul mic, care presupune apa, canal, sistem de colectare a deseurilor. Cand am preluat mandatul am gasit cinci localitati cu apa si canalizare, iar acum sunt 28. Am gasit bani la Guvern, pentru ca localitatea nu putea sa suporte povara acestor investitii.
Apare si problema taxelor, pentru ca una e sa iei apa din fantana, gratis, si alta sa o iei din sistemul centralizat. Una e sa arunci gunoiul pe vale si alta e sa ti-l ia din fata portii. Programele acestea sunt proiectate pentru ca tarifele sa fie minime si sustinute de fiecare familie. In cazul familiilor cu probleme sociale exita varianta ca Primaria sa le acorde acel ajutor social si sa-si poata plati aceste utilitati. Cu siguranta ca vor fi si familii care nu vor avea bani sa-si plateasca apa, gunoiul, dar acestea nu se vor racorda, probabil.
Rep.: Suntem in plina campanie electorala. Cat de mare e miza alegerilor PSD si ACL, aici la Sibiu?
I.C.: Miza este nationala, sa fie cel mai bun presedinte. Eu cred ca cel mai bun este Victor Potnta si am cateva argumente: cunoaste foarte bine mecanismele guvrenamentale, pe cand domnul Iohannis, nu. Are in spate un partid foarte putenic, PSD, care il sustine, pe cand domnul Iohannis a fost impus intr-o formatiune care inca nu s-a creat, sustinut de doua partide politice si nu este asimilat de aceste forte politice. O sa vedeti ca vor fi surprize mari. Pe mine ma intereseaza un om caruia ii pasa de oameni. Domnul Ponta a demonstrat ca ii pasa, si eu spun doar atat: in prima sedinta de Guvern a inceput procesul de majorare a pensiilor si de majorare a salariilor bugetarilor, si asa mai departe. Or, domnului Iohannis nu ii pasa de oameni. De 8 ani nu a tinut o audienta. Este intangibil. Un om care s-a izolat intr-o cupola nu poate sa reprezinte interesele unei tari. Eu il cunosc foarte bine pe domnul Iohannis si cred ca e palaria prea mare pentru dansul. Si atunci, cred ca Victor Ponta este cel mai potrivit pentru tara. Si, cu forta PSD-ului, a UNPR-ului si PC-ului cred ca vom lua un scor mai bun decat in alte parti. Pentru ca oamenii de aici il stiu mai bine decat cei din Ialomita sau Vaslui, care pot sa isi formeze o parere gresita. Pe noi nu ne mai poate pacali.
Rep.: Este evident ca Sibiul va avea o importanta speciala in aceste alegeri. Dumneavoastra, PSD-ul, veti incerca sa luati cat mai multe voturi pentru a demonstra ca primarul Iohannis nu are sustinere nici la Sibiu, iar de cealalta patre, ACL-ul se bazeaza pe un vot masiv la Sibiu pentru Klaus Iohannis. In aceste conditii, depinde viitorul politic al lui Ioan Cindrea si Klaus Iohannis de aceste alegeri?
I.C.: Al lui Iohannis va depinde in mod categoric. Al meu, nu. Nu este batalia mea directa.
Rep.: Aveti impus vreun target de voturi impus de la Bucuresti?
I.C.: De la Bucuresti, nu, eu mi-am impus si am impus si organizatiei, locul I. Si va fi locul I.
Rep.: Mediasul este un bazin electoral important. Cum il gestionati, in conditiile in care oamenilor de acolo le este teama ca PSD-ul ar urma sa mute Romgaz si Transgaz la Bucuresti?
I.C.: Este o intrebare care ma bucur ca ati pus-o. Premierul a spus de nenumarate ori ca nu s-a puns problema mutarii Transgaz si Romgaz de la Medias. Si nu se va pune. Este o poveste intretinuta de cei care bat toata ziua la usa PDL-ului, de Piteiu si de Munteanu (n.r. – fosti directori ai Romgaz si Transgaz), care au un interes politic.
Rep.: Dar colegul d-voastra de partid, dl. Nita a lansat aceasta idee…
I.C.: Si domnul Nita a spus clar, si exista comunicat de presa in care spune ca nu se pune problema mutarii Romgaz si Transgaz, ci infiintarea de departament comercial in Bucuresti, pentru zona de sud-est a tarii, pentru ca cei care intra in relatii comerciale cu cele doua companii sa nu mai vina pana la Medias. Acesta este singurul lucru care s-a discutat. Romgaz si Transgaz nu se vor muta de la Medias.
Rep.: Poate fi invins Klaus Iohannis la Sibiu?
I.C.: Eu cred ca o parte din sibieni stiu cine este Klaus Iohannis si nu il vor vota, stiu ca nu este acea imagine artificial creata, ca este un om rece, un om caruia nu-i pasa de oameni, care a neglijat zonele limitrofe ale Sibiului. Centrul, pentru care a primit sprijin puternic, si de la guvernele PSD, arata bine, restul a neglijat. Sunt putine resedinte de judet in care mai exista strazi de pamant…
Rep.: Strazi de pamant mai exista inclusiv in Bucuresti…
I.C.: …Si acesti oameni nu il vor vota. Mai este o serie de alegatori care l-au votat, sunt dezamagiti, ca de cate ori l-au votat au vrut sa plece. Si cred ca este ca in povestea cu Nitu, care tot striga ca vine lupul la oi. Oamenii nu o sa-l mai creada si isi va pierde propriii alegatori, nemultumiti ca vrea sa plece din Sibiu, si isi incalca o promisiune publica, aceea ca nu va mai pleca din Sibiu.
Rep.:Am inteles ca nu doriti sa comentati problema procesului d-voastra cu ANI, dar cum vedeti toate aceste probleme cu DNA-ul, ANI, descinderi, incompatibilitati, inclusiv in judetul Sibiu?
I.C.: Problemele legate de justitie nu le discut niciodata in presa, nici cele care ma privesc si nici cele care ii privesc pe altii. Cred ca este un semn al respectului fata justitie si al statului de drept.
Rep.: Din partea PSD cine este cel mai potrivit pentru primaria Sibiu, in cazul in care Klaus Iohannis sau va ajunge presedinte sau va fi declarat incompatibil?
I.C.: De regula nu vrem sa nu punem caruta inaintea boilor. Un partid serios are variante in orice moment, pe care le va prezenta public atunci cand subiectul este real. Exista variante suficiente de oameni pregatiti in interiorul PSD-ului, nu ducem lipsa de oameni buni.
Rep.: Cum se vede de la Bucuresti colaborarea cu FDGR din Consiliul Judetean?
I.C.: Ne-am asezat la discutii la inceputul mandatului si am decis ca tot ce este bun pentru judetul Sibiu vom vota. Pana acum nimeni nu si-a incalcat aceasta promisiune. Aceasta intelegere o am cu toate partidele din CJ. Ca dovada, peste 99 la suta din proiectele din hotararile de CJ au fost votate in unanimitate. Nu introduc niciun proiect de hotarare pana nu este discutat si cu liderii politici ai grupurilor din CJ. Si, daca exista cea mai mica retinere, retragem respectivul proiect de hotarare, il discutam, si daca are sustinere il promovez, daca nu, nu. Asa ca discutia cu FDGR este la fel ca si cu celelalte formatiuni politice. Eu spun ca este o alianta a binelui.