Presedintele Klaus Iohannis a obtinut o noua victorie in fata PSD. Majoritatea parlamentara PSD-ALDE a dat aviz favorabil pentru referendumul privind continuarea luptei impotriva coruptiei, anuntat de Iohannis.
Comisiile juridice au dat aviz favorabil, marti, in unanimitate, initiativa presedintelui Iohannis de a organiza un referendum privind continuarea luptei anticoruptie, cu recomandarea ca intrebarea care va fi pusa sa respecte Constitutia, deciziile CCR si recomandarile Comisiei de la Venetia.
Comisiile juridice au avizat favorabil initiativa referendumului propus de Klaus Iohannis
Presedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea a atras atentia pe parcursul dezbaterii asupra efectelor pe plan international ale referendumului, facand trimitere la Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei de la New York transpusa in legislatie de Romania.
La randul sau, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat sa sustine avizul favorabil, insa, in opinia sa nu este necesar referendumul propus de presedintele Iohannis.
„Eu sustin ca proiectul de hotarare pe care il redactam sa fie de aviz favorabil, in sensul in care exista intrunite conditiile de legalitate pentru organizarea referendumului. V-as ruga, insa, pe cei care sustineti ca este necesar, in opinia mea nu este necesar, sa identificati si resursele financiare necesar si sa apreciati daca este bine sa aratam ca in societatea romaneasca este o confruntare intre cei care vor continuarea luptei amicoruptie si cei care nu. Mi-e greu sa ii identific pe cei care nu vro continuarea luptei anticoruptie in afara de cei care au fost condamnati (…)”, a declarat presedintele Comisiei juridice din Senat, Serban Nicolae.
Serban Nicolae a sustinut ca nu ar face bine ca Romania sa arate „opiniei publice mondiale” ca cineva se impotiveste coruptiei.
„(…) sa prezentam opinie publice mondiale ideea ca ar putea in Romania ca cineva sa se opuna luptei anti-coruptie pentru ca o consultare presupune toate optiunile posibile si cred ca nu ne face bine. Nu am vazut nicio initiativa legislattiva care sa diminueze lupta anticoruptie sau care sa o combata (…) nu vorbesc aici de speculatii politice pe tema unei ordonante care nu a produs niciun efect juridic, ci vorbesc despre masuri concrete”, a mai spus senatorul PSD Serban Nicolae.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a sustinut ca „ideea de cost invocata in Comisia juridica nu isi are rostul”, afimand ca a amesteca costurile cu o problema care tine de democratia din Romania este „neserios”.
In replica, Serban Nicolae a sustinut ca, in bugetul pentru anul 2017, nu au fost prevazute costurile pentru organizarea referendumului propus de Klaus Iohannis, iar sustinatorii initiativei presedintelui ar fi trebuit sa faca acest demers.
„Am constatat ipocrizia celor care, sustinand un asemenea gest politic al presedintelui, nu s-au grabit sumele necesare”, a spus Serban Nicolae.
„Nu cred ca va costa mai mult decat ne-a costat coruptia si ne va costa in continuare”, a declarat deputatul PNL Catalin Predoiu.
Sursa: Mediafax