ACTUALITATE

Iohannis: “Vin sa schimb regulile jocului politic”

Iohannis: “Vin sa schimb regulile jocului politic”

Iohannis Gestul lui Antonescu de a nu mai candida la Prezidentiale este un gest unic!1Desemnat, luni, drept candidatul Aliantei Crestin-Liberale (ACL) pentru alegerile prezidentiale, primarul Sibiului Klaus Iohannis spune ca va garanta directia occidentala, orientata spre Vest, a Romaniei, precum si independenta Justitiei, precizand ca in aceste doua zone va gira parcursul de pana acum.

Iohannis a mai spus ca vine din administratia locala spre Presedintia Romaniei pentru a schimba regulile jocului politic de pana in prezent, el aratand ca isi doreste mai putina galagie si mai multa seriozitate in exercitarea functiei prezidentiale.

„Eu vin de la Sibiu, din administratia locala. Unii imi spun ca nu sunt parte a jocului politic de aici din Bucuresti si nici nu doresc sa fiu. Va spun direct: vin din administratia locala spre Presedintia Romaniei pentru a schimba regulile jocului politic de pana acum”, a spus Iohannis, in cadrul sedintei conducerilor PNL si PDL, la care presa a avut acces.

Iohannis a precizat ca, in viziunea sa, presedintele Romaniei trebuie sa fie un model de onestitate, echilibru, buna-credinta si comportament.

„Vreau mai putin spectacol, mai putina galagie, mai multa seriozitate in exercitarea functiei prezidentiale. Vrem ca dupa un deceniu de conflict si scandal sa avem un deceniu de coruptie, razbunare si incompetenta? Eu propun Romaniei un deceniu de prosperitate si stat de drept”, a spus Iohannis.

El a spus ca este nevoie si de mai mult respect in exercitarea functiei de presedinte.

„Nu o sa ma auziti pe mine adresandu-ma premierului decat cu <domnule>, chiar daca suntem adversari. Reinventarea respectului in viata publica e esentiala. De aici pleaca respectul pentru institutii, pentru cetatean. Nu putem cere nimanui in lume sa ne respecte daca nu ne respectam noi insine”, a spus Iohannis.

El a mentionat, totodata, ca noul model de politica al institutiei prezidentiale este al respectului, seriozitatii, competentei, rezultatelor.

„Cred ca in urmatorii zece ani presedintele are datoria de a se implica, de a construi dezbateri, consens in jurul temelor mari. (…) Misiunea presedintelui e de a gasi numitorul, de a pune la masa dialogului pe toti cei interesati, nu de a genera tensiune in societate pe aceste teme. In viziunea mea, presedintele trebuie sa fie integrator, mediator, capabil sa genereze consens intre institutii, consens in societate”, a spus Iohannis.

El a aratat, pe de alta parte, ca nu va transforma institutia prezidentiala intr-o institutie slaba si ca va fi ferm in fata derapajelor de la statul de drept sau in fata exceselor politicienilor.

„Nu vom transforma Presedintia intr-o institutie slaba. Presedintele trebuie sa fie ferm in fata derapajelor de la statul de drept, in fata exceselor politicienilor. Si credeti-ma, voi fi ferm”, a spus Iohannis.

„Sunt doua zone in care, ca presedinte, voi garanta parcursul de pana acum si voi apara ceea ce s-a realizat: prima tine de politica externa si optiunile noastre fundamentale – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO, UE. Putem discuta amanunte despre cresterea calitativa a participarii Romaniei in aceste mecanisme, dar dorectia spre Vest, spre Occident, statutul ei de aliat strategic sunt nenegociabile”, a spus Iohannis.

El a spus ca a doua zona la care se refera este independenta Justitiei si functionarea corecta a acesteia.

„Independenta Justitiei este fara indoiala un castig al ultimilor ani, care trebuie aparat si consolidat. Romania occidentala nu poate functiona fara o Justitie cu adevarat independenta, chiar daca ea atinge politicieni, grupuri de interese, oameni care s-au obisnuit sa foloseasca functia publica in interes personal. Presedintele Romaniei va fi principalul garant ca acest proiect este ireversibil”, a mai declarat Iohannis.

Candidatul comun al ACL pentru functia de presedinte al Romanei a fost desemnat dupa ce luni au avut loc reuniuni ale PDL si PNL, in care au fost discutate rezultatele cercetarilor sociologice realizate.

Surse democrat-liberale au precizat pentru MEDIAFAX ca, potrivit sondajului comandat de PNL, Klaus Iohannis ar fi inaintea lui Catalin Predoiu cu doar 4-5 procente, dar cu posibilitate de crestere.

„Sondajul comandat de PNL, intocmit dupa alta metoda, arata ca Klaus Iohannis ar fi votat de aproximativ 60% din electoratul ACL, in timp ce Catalin Predoiu de 40% din acest electorat”, a mai spus sursele citate.

In ambele sondaje, PSD ar avea 37-38%, iar ACL 33-34%.

PDL a decis, cu doar un vot impotriva (56 „pentru si unul „impotriva””), ca liderul PNL Klaus Iohannis sa fie candidatul ACL la alegerile prezidentiale si, in unanimitate, ca prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu sa fie candidat pentru functia de premier, dupa cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse democrat-liberale.

Sursa: Mediafax


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279