ACTUALITATE

Iohannis vrea un pact cu Diaspora. Ce le propune presedintele romanilor din strainatate

Iohannis vrea un pact cu Diaspora. Ce le propune presedintele romanilor din strainatate

Romanii care muncesc in strainatate reprezinta un capital uman pe care Romania trebuie sa il valorifice, indiferent daca ei raman in continuare in afara tarii sau se intorc acasa, este de parere presedintele Klaus Iohannis, care spune, totusi, ca este dezamagit ca acestia nu se gandesc, inca, sa revina in tara.

Presedintele Klaus Iohannis spune ca a constatat cu regret ca putini romani din strainatate au planuri de intoarcere in tara, insa considera ca diaspora romaneasca poate fi o oportunitate, motiv pentru care a propus un parteneriat pentru transformarea Romaniei intr-un stat prosper si puternic.

„Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezinta plecarea romanilor in strainatate. Intr-o alta abordare, insa, putem sa vedem si oportunitatea oferita de prezenta unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenata de un stat atent, aceasta poate deveni o importanta resursa pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei, un adevarat capital care poate fi valorificat. Statul roman trebuie sa-i serveasca deopotriva pe toti romanii, din interiorul si din afara granitelor”, a spus Iohannis, marti, la dezbaterea „Diaspora romaneasca — vector de dezvoltare”, organizata la Palatul Cotroceni.

El a adaugat ca un nou cadru, in care atentia fata de diaspora sa devina o prioritate nationala, va trebui transpus in politici publice, programe si proiecte.

„Romanii de peste hotare acumuleaza experienta, poseda expertiza, capata deprinderi si isi construiesc retele de contact pe care nu le-ar fi avut in tara. Acestea reprezinta un capital pretios, ce poate fi valorificat in mod inteligent. Fie ca vorbim de specialisti demni de Premiul Nobel, de romani care exceleaza in profesiile lor si in activitatile lor, care muncesc cu onestitate, romanii din strainatate au ceva util de oferit tarii. Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar si ‘civic’, avand experienta de a trai in democratii consolidate, cu sisteme eficiente in serviciul public”, a declarat seful statului.

El a subliniat ca numarul romanilor care se va intoarce in tara va creste pe masura ce abordarea statului se va schimba in cazul lor.

„A doua constatare, pe care o fac cu regret, este ca prea putini romani au planuri concrete de intoarcere in tara. Sunt convins ca numarul lor va creste pe masura ce se schimba abordarea statului fata de cetatenii sai, dar expertiza lor poate fi valorificata si pusa in slujba dezvoltarii Romaniei chiar de acolo unde traiesc ei acum”, a afirmat Iohannis.

Seful statului a propus gandirea unor modalitati in care pot fi pusi in contact specialistii romani din strainatate cu cei ramasi in tara pentru conectarea proiectelor antreprenoriale sau de cercetare, prin care se poate facilita accesul la resurse si crea punti de legatura cu institutiile publice.

„Putem valorifica ingeniozitatea si creativitatea romaneasca si beneficia cu totii de transferul de idei si de proiecte in ambele directii, din strainatate catre Romania si invers”, a spus el.

Presedintele Iohannis a indicat ca pentru a raspunde asteptarilor romanilor de a se conecta cu tara si de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cat mai multe instrumente online — de la informatii disponibile in retea la cursuri si programe educationale si antreprenoriale sau incubatoare virtuale.

„Romania nu isi permite sa iroseasca pretiosul capital uman pe care il reprezinta concetatenii nostri din afara granitelor. Ei sunt nu doar ambasadorii sufletului romanesc si purtatorii de mesaj ai culturii si obiceiurilor noastre, ci au demonstrat si spirit antreprenorial prin insusi destinul pe care l-au ales. Ei sunt surse de proiecte si investitii, de cercetare sau de schimburi artistice si culturale. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare si modernizare pentru tara”, a adaugat seful statului.

Banii trimisi anual acasa, potrivit presedintelui, fac din romanii de peste hotare un „adevarat investitor si genereaza o parte importanta din cresterea economica”.

„Avem datoria sa le oferim mai mult, si anume oportunitati concrete pentru a-i atrage sa-si investeasca productiv talentul si resursele inapoi acasa”, a sustinut Iohannis.

Seful statului a precizat ca romanii de peste hotare sunt „importanti factori de influenta in tarile gazda”.

„Proiectia Romaniei in lume depinde in mare masura de prezenta, vorbele si actiunile fiecaruia dintre ei. In acest fel, se creeaza o impresie mai vie si mai durabila despre Romania decat prin orice alt instrument de comunicare elaborat de stat. Imaginea Romaniei in lume nu vine doar din realitatea de pe teren, de aici din tara, ci si din cum este ea tradusa de fiecare dintre cei plecati. In acest sens, doresc sa salut efortul oamenilor de afaceri care, in mod voluntar, s-au mobilizat, cutreierand diaspora, pentru a prezenta oportunitatile disponibile in Romania”, a declarat el.

Seful statului a anuntat ca Guvernul va propune o foaie de parcurs care sa reflecte importanta strategica acordata diasporei si a remarcat „atentia purtata” informarii cetatenilor despre votul prin corespondenta.

„Stiu ca sunt cateva initiative ce se pregatesc deja si, la coagularea lor, le voi supune discutiei cu insisi beneficiarii lor, romanii care traiesc astazi peste hotare. Astfel, Consiliul Consultativ promis Diasporei va face un prim pas pentru a-si indeplini misiunea”, a aratat el.

Iohannis isi doreste ca prezenta romanilor peste hotare sa fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate, context in care a propus realizarea unui parteneriat cu acestia.

„Propun romanilor din afara granitelor un parteneriat bazat pe incredere si scop comun: transformarea Romaniei intr-un stat prosper si puternic”, a mai declarat el.

Sursa: Agerpres

klaus si carmen iohannis la roma


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309